Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αγώνας για λαϊκές ελευθερίες

Προχτές το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ αποφάσισε να ενσωματώσει τη λεγόμενη Σύμβαση του Προυμ (γνωστότερη ως Σένγκεν ΙΙΙ), στο κοινοτικό δίκαιο. Η απόφαση αυτή αποτελεί μία ακόμη σοβαρή, επικίνδυνη εξέλιξη στο ήδη ζοφερό τοπίο για τα ατομικά - πολιτικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Και πώς αλλιώς εφόσον η Σύμβαση προβλέπει: Αποθήκευση και επεξεργασία βιομετρικών στοιχείων, άμεση και αυτόματη ανταλλαγή του DNA και των δακτυλικών αποτυπωμάτων, μεταξύ των κατασταλτικών μηχανισμών της ευρωένωσης. Μάλιστα το φακέλωμα και η ανταλλαγή δεδομένων δεν προβλέπεται μόνο για όσους έχουν καταδικαστεί σε ποινικές υποθέσεις. Και ποινικές υποθέσεις χαρακτηρίζονται και οι καταδίκες συνδικαλιστών, άλλων αγωνιστών για τα εργασιακά και τ' άλλα δικαιώματα των ανθρώπων του μόχθου. Επεκτείνονται και σε όσους για απροσδιόριστους - ή ίσως για σκόπιμα ασαφείς - λόγους χαρακτηρίζονται από τις αρχές ως «ύποπτοι».

Θα γίνεται δηλαδή «νομίμως» προληπτικό φακέλωμα ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα προληπτικής απαγόρευσης για «ταραχοποιά στοιχεία, που μετακινούνται με στόχο την πρόκληση ταραχών», όπως λένε, για να συμμετέχουν σε διεθνείς διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις κλπ. Δηλαδή χτυπάνε ευθέως την αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή δράση. Επιπλέον νομιμοποιείται η ανεξέλεγκτη δράση ένοπλων αστυνομικών και πρακτόρων των κρατών - μελών ή μηχανισμών της ΕΕ (π.χ. Γιούροπολ) στο έδαφος άλλου κράτους - μέλους, με πλήρη δικαιώματα έρευνας και σύλληψης «υπόπτων», ακόμη και χωρίς να ενημερώσουν τις αρχές της χώρας στην οποία μετέβησαν για να δράσουν.

Ολα αυτά σημαίνουν παραπέρα ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δραστηριότητας, ένταση της προληπτικής καταστολής κατά των λαϊκών κινημάτων, ισχυροποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ, αλλά και του κάθε κράτους της χωριστά. Στην ίδια αυταρχική κατεύθυνση βρίσκονται και οι νέες αντιμεταναστευτικές - αντιπροσφυγικές αποφάσεις τους, όπως και οι αποφάσεις για τη δημιουργία Ομάδων Ταχείας Επέμβασης στα σύνορα. Η ελληνική κυβέρνηση φυσικά συνυπέγραψε αυτή τη Σύμβαση, επαναβεβαιώνοντας την προσήλωση και τη συμμετοχή της σε αντιδραστικές επιλογές πανευρωπαϊκής εμβέλειας. Οι όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις της - κύρια φραστικές και στο επίπεδο των εντυπώσεων - δεν αλλάζουν τη βαρύτητα της υπογραφής της και δεν την απαλλάσσουν από τη συνενοχή. Βέβαια δεν είναι μόνη, καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, άνοιξαν δρόμο σ' αυτόν τον ολισθηρό αντιδημοκρατικό κατήφορο. Π.χ. φέρνοντας και ψηφίζοντας τρομονόμους, στέλνοντας ασφαλίτες σε διαδηλώσεις και συνελεύσεις σωματείων, ή συνυπογράφοντας τις συμφωνίες μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ πάνω στις οποίες νομότυπα στήθηκαν οι πτήσεις της «Air CIA».

Σε αυτό το πλαίσιο το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να καταδικάσει την επίμαχη Σύμβαση, και όχι μόνο. Συνολικά να αντιπαλέψει την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στην κλιμάκωση των αυταρχικών μέτρων. Αλλωστε καθημερινά πλέον αποδεικνύεται ότι η ανυπακοή στην ΕΕ, στο κεφάλαιο και στις δυνάμεις που το υπηρετούν, ο αντιιμπεριαλιστικός αντιμονοπωλιακός αγώνας, είναι μονόδρομος για την προάσπιση ακόμη και των πιο στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών ταυτόχρονα με τη διεκδίκηση της ικανοποίησης όλων των αναγκών των λαϊκών οικογενειών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ