Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιλαϊκός απολογισμός

Ο απολογισμός από τον πρωθυπουργό χτες, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, του τρίχρονου κυβερνητικού έργου, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μήνυμα προς την πλουτοκρατία, που τους λέει, με τον τρόπο του, έκανα τα πάντα για τα συμφέροντά σας σ' αυτά τα χρόνια διακυβέρνησης και συνεχίζω πιο αποφασιστικά. Ενα μήνυμα που ηχεί ως προειδοποίηση προς τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα για το τι θ' ακολουθήσει, αν δεν πάρουν τα μέτρα τους, καταδικάζοντας αποφασιστικά το δικομματισμό, αφαιρώντας τη δυνατότητα εναλλαγής των δύο κομμάτων, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στη διακυβέρνηση, τώρα με τους αγώνες τους, αύριο με την ψήφο τους.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές, ενώ στον απολογισμό αυτό απουσιάζει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη που να αφορά τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων. Βέβαια, ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου είναι δεδομένος και δεν πρόκειται να το αλλάξει όποιο περιτύλιγμα κι αν περιβληθεί, ενόψει της προεκλογικής επιχείρησης συσκότισης και αποπροσανατολισμού του λαού. Ωστόσο, το έργο της κυβέρνησης είναι πλούσιο κι άρχισε να εμφανίζεται από τους πρώτους κιόλας μήνες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, το Μάρτη του 2004. Ηταν τότε που το ΠΑΣΟΚ την «αντιπολιτευόταν», κατηγορώντας την για ...«απραξία», που αργότερα έγινε «ατολμία», όπως και τώρα με το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια.

Είναι, λοιπόν, η πολιτική «στήριξης της επιχειρηματικότητας», δηλαδή της όλο και μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπου η κυβέρνηση μέσω της «φορολογικής μεταρρύθμισης» εξασφάλισε μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και μέσω του νέου «αναπτυξιακού νόμου» τούς έδωσε κίνητρα και ζεστό χρήμα. Είναι το όλο πλαίσιο της ευρωενωσιακής Στρατηγικής της Λισαβόνας του 2000, για τις αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, όπου στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» προωθούνται οι ιδιωτικοποιήσεις, οι Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα, η ενίσχυση των επιχειρηματιών στο όνομα καταπολέμησης της ανεργίας, νέες ανατροπές - εφαρμόζοντας το νόμο του ΠΑΣΟΚ - στην Κοινωνική Ασφάλιση, η παραπέρα εμπορευματοποίηση με το πλέγμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε Παιδεία, Υγεία, η πολιτική λιτότητας στα λαϊκά εισοδήματα και αύξησης των τιμών στα είδη λαϊκής κατανάλωσης κλπ. Μια στρατηγική, που εφάρμοζε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εντείνει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έδωσε και μια γεύση της προεκλογικής τακτικής του, εμφανίζοντας ως μέτρα αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου τα ψίχουλα της ντροπής στις συντάξεις πείνας του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας. Είναι μια γεύση που προαναγγέλλει το άθλιο δικομματικό παζάρι πλειοδοσίας στο προεκλογικό τραπέζι, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, όπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανταγωνίζονταν για το ποιος θα πει το πιο μεγάλο ψέμα στους ψηφοφόρους.

Σήμερα, οι συνθήκες είναι ακόμα πιο ώριμες, ώστε οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, να γυρίσουν την πλάτη στην κάλπικη δικομματική αντιπαράθεση και να κάνουν αδύνατη την κυβερνητική εναλλαγή μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Να στρέψουν την προσοχή τους στην ισχυροποίηση της κοινής τους πάλης για όλα όσα τους ανήκουν. Για ν' αλλάξει ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων, εγκαταλείποντας μαζικά και τα δύο κόμματα και ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ, ως όρο για την πορεία της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής και για φιλολαϊκές εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ