Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η πείρα από το Σκαραμαγκά

Πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης, εργαζόμενους-«λάστιχο», χωρίς δικαιώματα, χωρίς σταθερό ωράριο εργασίας, χωρίς καθορισμένο μισθό, χωρίς ασφάλιση και σύνταξη, είναι αυτά που απαιτούν και προωθούν οι βιομήχανοι, οι πολυεθνικές, οι εφοπλιστές, συνολικά οι μεγαλοεργοδότες και τα κόμματά τους. Θέλουν εργατικό δυναμικό που να προσαρμόζεται σε όποια φόρμα εργασιακού καθεστώτος έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις και η κερδοφορία τους, όσο και αν επιχειρούν να καμουφλάρουν τις επιδιώξεις τους πίσω από όρους, όπως «ανταγωνιστικότητα», «αύξηση της παραγωγικότητας». Σε τέτοιο «εύπλαστο» εργατικό δυναμικό προσπαθεί να μετατρέψει και τους 1.450 περίπου εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά η γερμανική πολυεθνική εταιρεία «Thyssen Krupp».

Στις 29 του Ιούνη εξέδωσε ένα «φιρμάνι» με τον τίτλο «Πρόγραμμα Εξυγίανσης "ΙΑΣΩ"», με το οποίο ανακοινώνει επιμήκυνση του χρόνου εργασίας, απαγόρευση ακόμα και των διαλειμμάτων για καφέ και επέκταση της πολυειδικότητας. Τρομοκρατεί τους εργαζόμενους με την απειλή της απόλυσης, καθώς έχουν ήδη απολυθεί 12 και γίνεται λόγος για άλλους 100. Δείχνουν τα δόντια τους οι «σωτήρες», όπως χαρακτήριζαν τους αγοραστές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ όταν παρέδιδαν το ναυπηγείο στη γερμανική πολυεθνική (μαζί και οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο σωματείο), προωθώντας την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

Από την ιστορία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα. Οχι μόνο για τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης, αλλά συνολικά για τον τρόπο με τον οποίο το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του υποσκάπτουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πολυειδικότητας. Η πολυεθνική με το φιρμάνι της απαιτεί από τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τα προσόντα και την ειδίκευσή τους, να κάνουν τη μια τον ηλεκτροσυγκολλητή, την άλλη να σκουπίζουν. Το φαινόμενο είναι γενικευμένο όχι μόνο στη στεριά, αλλά και στα καράβια, όπου σχεδιάζεται ένας ναυτεργάτης να είναι για όλες τις δουλιές.

Από την άλλη, χρόνο με το χρόνο, εντείνεται η προπαγάνδα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γύρω από την ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων κατάρτισης και «διά βίου εκπαίδευσης», προκειμένου οι άνεργοι να αποκτήσουν «προσόντα» που απαιτεί η αγορά, να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων και να αντιμετωπιστεί δήθεν το πρόβλημα της ανεργίας. Η αντίφαση είναι κραυγαλέα. Την ίδια ώρα που το κεφάλαιο προσπαθεί να ενοχοποιήσει τον άνεργο για το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός παραγωγής, σέρνοντάς τον σε εταιρείες παροχής πιστωτικών μονάδων και δεξιοτήτων, μοιράζει μια θέση σε τρεις «απασχολήσιμους» και προωθεί την πολυειδικότητα, για να κάνει τη δουλιά του με λιγότερους και φτηνότερους εργαζόμενους και άρα να αυξήσει την κερδοφορία του!

Γίνεται καθαρό ότι η πολιτική που ενισχύει τα κέρδη των καπιταλιστών είναι η ίδια που γεννά την ανεργία, τη φτώχεια, τη λιτότητα, την άγρια εκμετάλλευση, γιατί είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους. Αυτή η πολιτική δε διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται. Εκεί πρέπει να στρέψουν τα πυρά τους οι εργαζόμενοι. Το βήμα μπορεί να γίνει στις επικείμενες εκλογές. Μαζική καταδίκη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων που στηρίζουν αυτή την πολιτική, ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ