Πέμπτη 10 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απέναντι στις «μεταρρυθμίσεις»

Κανένα περιθώριο για αυταπάτες δεν αφήνει το μήνυμα που έστειλε ο Κ. Καραμανλής από το συνέδριο του «Εκόνομιστ»: Οι δρομολογημένες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με ακόμα πιο ταχείς ρυθμούς. Κανένας εφησυχασμός και χαλάρωση δεν υπάρχει για την κυβέρνηση, διαβεβαίωσε το εκλεκτό ακροατήριό του, παραθέτοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα.

Η πραγματικότητα είναι ότι η ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα του λαού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και πολλά χρόνια στη βάση της στρατηγικής της Λισαβόνας. Στο πλαίσιο αυτό έχει καταρτιστεί, υπό την άμεση καθοδήγηση της Κομισιόν, το «εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», που όπως είπε ο πρωθυπουργός αποτελεί τον «οδικό άξονα» για τις προωθούμενες «μεταρρυθμίσεις» στη χώρα μας. Στην ατζέντα των επόμενων βδομάδων και μηνών, ταυτόχρονα με την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου, προχωρά η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της «Ολυμπιακής», του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του ΟΣΕ, των λιμανιών, των αεροδρομίων, η εκχώρησης της ανώτατης παιδείας και έρευνας στα μονοπώλια κ.ο.κ. Οι νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με τη γενίκευση της ελαστικοποίησής τους στο πλαίσιο της περιβόητης flexicurity είναι ψηλά στις προτεραιότητες του κυβερνητικού επιτελείου το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, επισπεύδεται και ο «Καποδίστριας 2» με τη συναίνεση, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, της ΚΕΔΚΕ...

Η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει την ένθερμη υποστήριξη της πλουτοκρατίας που φροντίζει να τη «θωρακίσει», εννοείται πρόσκαιρα, από το πολιτικό κόστος, αλλά και από ανεπιθύμητες «αναδιπλώσεις» και συμβιβασμούς. Είναι χαρακτηριστική η τρομερή φασαρία που προκλήθηκε με αφορμή τη δήθεν «ρωγμή» που σημειώθηκε στο ασφαλιστικό εξαιτίας της «συμφωνίας Αλογοσκούφη με τους εργαζόμενους στην Τράπεζα της Ελλάδας». Σταθερός σύμμαχος και φανατικός υποστηρικτής των «μεταρρυθμίσεων» το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του οποίου, μιλώντας χτες στην ίδια εκδήλωση, εναπέθεσε τις ελπίδες του για ένα δικαιότερο κόσμο σε «μια νέα προοδευτική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες» και στις «υγιείς και ανταγωνιστικές αγορές χρήματος και κεφαλαίου»...

Το συμπέρασμα βγαίνει εύκολα. Αν δεν προχωρήσει άμεσα η ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και πιο εφιαλτική για τους εργαζόμενους και το λαό. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο στα λαϊκά στρώματα να δώσουν βάση στα παιχνίδια αναμόρφωσης του αντιδραστικού πολιτικού σκηνικού και εξωραϊσμού της βαρβαρότητας της κυρίαρχης πολιτικής. Η χειραφέτηση από την πολιτική και τα κόμματα της πλουτοκρατίας είναι επείγουσα προϋπόθεση για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων και την προώθηση της εναλλακτικής πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ, της λαϊκής εξουσίας για τη λαϊκή οικονομία.

Κανείς δεν αγνοεί τις δυσκολίες και δεν τρέφει αυταπάτες για την πορεία αυτή. Ομως, όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί από το ΚΚΕ, δεν υπάρχουν και εύκολες λύσεις προς όφελος του λαού. Ο αγώνας είναι και θα είναι δύσκολος. Αλλά οι δυσκολίες από τη λαίλαπα των μεταρρυθμίσεων που έρχονται, με δεδομένη τη δεινή ως τώρα θέση των εργαζομένων, θα είναι και περισσότερες και μεγαλύτερες. Το ίδιο και οι θυσίες τους που θα είναι σε βάρος τους. Η πάλη για τη λαϊκή εξουσία λοιπόν αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να μην οδηγηθεί το λαϊκό κίνημα σε νέους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, αλλά και για να μην ανακοπούν οι αναζητήσεις διεξόδου προς όφελος του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ