Πέμπτη 24 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Από το Αουσβιτς του θανάτου στα «ρέιβ πάρτι»

Ορθάνοιχτα στόματα θηρίων της αποκάλυψης οι πόρτες των κρεματορίων του Αουσβιτς, (Οσφιέντσιμ Πολωνίας). Ετσι και αφήσεις τον εαυτό σου να πλανηθεί στο κοντινό φρικιαστικό παρελθόν, θ' ακούσεις κλάματα, οιμωγές, θα αισθανθείς το άγγιγμα του θανάτου των χιλιάδων αθώων. Τριγύρω μένει ακόμη, στάχτη, αίμα και σποδός από όσους οδηγήθηκαν στο θάνατο και έγιναν «κουρμπάνι» της ναζιστικής κτηνωδίας.

Ψιλοβρέχει στο Αουσβιτς. Μαύρη βροχή, πυρακτωμένη, σαν τα καυτά δάκρυα των βασανισμένων που κάηκαν στους φούρνους.

Θανατερή ατμόσφαιρα, διαποτισμένη από το «συκλόν» της εξόντωσης, από το θειάφι, από την οσμή των αποτεφρωμένων ανθρώπων. Δίπλα στις αποθήκες του Αουσβιτς, τα δόντια, τα μαλλιά, τα γυαλιά, τα παπούτσια, τα φτωχά ράκη των εξοντωμένων νεκροζώντανων σκελετών.

Λίγο να ξεχαστείς, θα δεις τις φασματικές βασανισμένες μορφές να περιδιαβάζουν τους θαλάμους. μέχρι τον τελικό θάλαμο των αερίων και τους κλιβάνους αποτέφρωσης. Λίγο να αφεθείς, θ' ακούσεις τους βόγκους και τους «τριγμούς των οδόντων».

...Οταν ξαναγυρίσεις στο σήμερα, στο παλιορίγος του θανάτου, έρχεται να προστεθεί η νέα κτηνωδία. Γιατί, σε λίγο, όπως μας πληροφορούν, θα κλείσουν οι μπουκαπόρτες των κρεματορίων και τη θέση των καμένων οστών θα καταλάβουν μπουκάλια με πολύχρωμα οινοπνευματώδη, για να ποτίσουν τους διεστραμμένους που θα στήσουν «ρέιβ πάρτι» στο χώρο του Αουσβιτς, όπου χόρευε και θέριζε ο θάνατος.

Από τα μεγάφωνα που καλούσε τους ανθρώπους - νούμερα για τους θαλάμους εξόντωσης, θ' ακούγονται μουσικές λάτιν, έθνικ και ραπ. Εκεί που οι περιφερόμενοι σκελετοί έψαχναν για ένα ψίχουλο, θα παρουσιάζονται ντελικατέσες για την ευωχία όσων θα στροβιλίζονται στα «ρέιβ πάρτι», αυτής της θανατο-ντισκοτέκ.

Από το βάθος του χρόνου ακούγεται η φωνή των νεκρών: Γι' άλλη μια φορά θέλουν να μας σκοτώσουν, να εξαφανίσουν ακόμη και τις μνήμες του στρατοπέδου. Θέλουν να σκεπάσουν τη στάχτη μας με λουλουδάκια και τις κραυγές του θανάτου, με μουσικές και ξεφαντώματα. Ο,τι τους ενοχλεί το σκοτώνουν, ό,τι το θυμίζει, το ενταφιάζουν.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ