Σάββατο 24 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Βιβλιοθήκη Μουσείου Μπενάκη: «Μ. Καραγάτσης: Ιδεολογία και Ποιητική (Πρακτικά Συνεδρίου, 4- 5 Απριλίου 2008)». Ετσι τιτλοφορείται ο 4ος τόμος της σειράς «Νεοελληνική Λογοτεχνία» που κυκλοφόρησε η «Βιβλιοθήκη» του Μουσείου Μπενάκη, το οποίο οργάνωσε το συνέδριο τιμώντας τον σπουδαίο και πολυγραφότατο πεζογράφο, δημοσιογράφο, δοκιμιογράφο, κριτικό θεάτρου, του οποίου το έργο εξετάστηκε σε σχέση με την Ιστορία, την πολιτική, τα ιδεολογικά ρεύματα και την κοινωνία της εποχής του, με στόχο να προωθήσει τη συστηματική μελέτη του έργου του. Την έκδοση προλογίζει ο υπεύθυνος της «Βιβλιοθήκης» του μουσείου, ιστορικός και συγγραφέας Δημήτρης Αρβανιτάκης).

-- «Εντός»: Κώστας Δ. Πεντεδέκας «Δημήτρης Λ. Τσιτσιπής (Ταξίαρχος και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης 1940-1944)» (μαρτυρία του κομμουνιστή μαχητή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ για την προσφορά του συμπατριώτη του από το Δαδί Λοκρίδας Δ. Λ. Τσιτσιπή στον ΕΑΜικό αγώνα, στη λογοτεχνία και στις εικαστικές τέχνες). Κώστας Δ. Πεντεδέκας «Παρουσιάσεις των βιβλίων μου στο Φ.Ο.Υ. και στην Αμφίκλεια» (το βιβλίο περιέχει τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς που έγιναν για το συγγραφικό έργο και την αγωνιστική προσφορά του Κ. Πεντεδέκα στο φιλοπρόοδο Ομιλο Υμηττού και στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Αμφίκλειας).

-- «Εστία»: Νίτσε «Η γέννηση της τραγωδίας ή ελληνισμός και απαισιοδοξία» (μετάφραση - σχόλια Χρήστος Μαρσέλλος, εισαγωγή Γιώργος Φαράκλας, επίμετρο Μάρκος Τσέτσος - Πιερ Οσμο. Ο Νίτσε 26 χρόνων έγραψε τη «Γέννηση της τραγωδίας», έργο που τον έκανε διάσημο, έχει εκδοθεί πολλές φορές, διεθνώς, και αποτελεί έργο αναφοράς και μελέτης για το βαθύτερο νόημα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και εντέλει της ζωής).

-- «Αγρα»: Κυριάκος Χαραλαμπίδης «Ολισθηρός ιστός (Δοκίμια, μελέτες, άρθρα, συνεντεύξεις. Τόμος Α' και Β')» (Ο διακεκριμένος με κρατικά βραβεία ποίησης της Ελλάδας και της Κύπρου, με το Αριστείο Γραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και το διεθνές έπαθλο «Κ. Καβάφης», Κύπριος ιστορικός, αρχαιολόγος, φιλόλογος και διευθυντής του ΡΙΚ, στη δίτομη αυτή έκδοση, συγκεντρώνει πλήθος κειμένων του - διάσπαρτων σε εφημερίδες, περιοδικά, συνέδρια κλπ. - για μορφές, έργα και είδη της ελληνικής και κυπριακής λογοτεχνίας και διανόησης).

-- «Κέδρος»: Αγγελική Σμυρλή «Αναφορά στο Νικόλαο Θησέα (Κύπρος 1955-2004)». (Το βιβλίο αφορά στον απελευθερωτικό αγώνα του κυπριακού λαού, μέσα από την αναφορά του αγωνιστή κατά της αγγλοκρατίας Αχιλλέα Κυριακίδη για τον Κύπριο αγωνιστή του 1821 Νικόλαο Θησέα, αλλά και για την απόρριψη του δόλιου «Σχεδίου Ανάν» τον Απρίλιο του 2004). Φοίβος Ζαφειρίδης «Εξαρτήσεις και κοινωνία» (μελέτη για τη σχέση της κοινωνίας με την εξάπλωση εξάρτησης των ανθρώπων από ουσίες). Λουίτζι Μπονανάτε «Διεθνής τρομοκρατία» (μετάφραση Ντίνα Σιδέρη. Ιστορικό βιβλίο εικονογραφημένο με φωτογραφίες για τρομοκρατικά γεγονότα στη διάρκεια του 20ού αιώνα). Κεν Κάλφους «Σύζυγοι σε θέση μάχης» (μετάφραση Αγορίτσα Μπακοδήμου, μυθιστόρημα).

-- «Οδός Πανός»: Το σημαντικό λογοτεχνικό - πολιτιστικό περιοδικό αφιέρωσε το 147ο τεύχος του στον Κ. Π. Καβάφη, με επιμέλεια του Διονύση Στεργιούλα. Το τεύχος συνοδεύει CD με μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη, σε επιμέλεια του Αντώνη Μποσκοΐτη και ποιήματα που διαβάζουν οι Ντίνος Χριστιανόπουλος, Γιώργος Χρονάς, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Θάνος Σαμαράς.

-- «Ιανός»: «Τιμητικός τόμος για τον καθηγητή Χρίστο Λ. Τσολάκη». Για τον ομότιμο καθηγητή της Νεοελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και δάσκαλο πλήθους δασκάλων της Μέσης Εκπαίδευσης, μελετητή της Αρχαίας Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Φιλολογίας, γράφουν 20 πανεπιστημιακοί καθηγητές - μαθητές του τιμώμενου, σε επιμέλεια των Παναγιώτη Δόικου, Ζήση Σαμαράκη, Λάζαρου Τριάρχου.

-- Γιάννης Μουμογιάννης «Το ελληνικό τραγούδι (κοινωνιολογικές προσεγγίσεις)» (μελέτη του Βολιώτη συγγραφέα για τις κοινωνικές και ιδεολογικές παραμέτρους διαμόρφωσης του ελληνικού τραγουδιού στον 20ό αιώνα. Εκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας. Βόλος 2009).

-- «Pop Eleven» (μουσικό περιοδικό. Τεύχος 9ο, αφιερωμένο στους πρωτομάστορες του αργεντίνικου τάγκο. Το τεύχος συνοδεύει CD με 28 τραγούδια τάγκο πρωτομαστόρων του είδους).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ