Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Εκδοτική Αθηνών»: Επανακυκλοφόρησαν δύο από τα σημαντικότερα και πολυδιαβασμένα στο παρελθόν πεζογραφήματα του πολυσχιδούς ανθρώπου των Γραμμάτων και των Τεχνών Κωστή Μπαστιά. Πρόκειται για τα έργα «Ο Μηνάς ο ρέμπελος» (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), το οποίο αναφέρεται στον θρυλικό κουρσάρο που κυριαρχούσε στο Αιγαίο πριν το '21 και για το ιστορικό μυθιστόρημα «Ο Παπουλάκος», που αναφέρεται στον καλόγερο που ξεσήκωσε το Μοριά την εποχή του Οθωνα. Κυκλοφορούν, επίσης, τα έργα του «Μπουμπουλίνα» και «Αράχνη 44».

- «Κέδρος»: Γιάννης Πιπίνης «Ομηρος χρόνος» (ποίηση). Βασίλης Χατζηβασιλείου «Ασχημες... και μόνες» (μυθιστόρημα). Γιώργος Κουτσούκος «Το σχέδιο» (μυθιστόρημα). Αζίζ Σουάκι «Το αστέρι του Αλγερίου» (μετάφραση Γιάννης Καυκιάς, μυθιστόρημα). Λένα Μερίκα «Ο νοικοκυρός» (μυθιστόρημα για παιδιά του Δημοτικού).

- «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά» (Διδότου 20, 10680, τηλ. 210-8847.139). Διονυσίου Θρακός «Γραμματική Τέχνη»: Πρόκειται για το έργο του Διονυσίου Θρακός (2ος π.Χ. αι.), το οποίο αποτελεί σημαντική «πηγή» για την Ιστορία των Γλωσσών, για την ιστορία της Ελλάδας και της γλώσσας της, «πηγή» στην οποία στηρίχτηκαν οι ευρωπαϊκές γλώσσες, όπως αποδείχνουν συγγράμματα ξένων μελετητών. Το έργο μεταφράστηκε από τον φιλόλογο Νικόλαο Δημητριάδη, ο οποίος ετοιμάζει και μια σχολιασμένη έκδοση αυτού του έργου.

- «Ελληνικά Γράμματα»: Μοσχοβία Α. Κασκούρα «Η θηλυκή παραφωνία του Νίκου Καζαντζάκη» (μελέτη, η οποία αφορά στη ζωή και το έργο της πρώτης γυναίκας του μεγάλου συγγραφέα και ομότεχνής του Γαλάτειας Αλεξίου, μετέπειτα συζύγου του Μάρκου Αυγέρη).

- Γαβριηλίδης: Σ. Λυγέας «Η φωτογραφία (παραλλαγή σε τρεις πράξεις)» (ποίηση). Σωτήρης Λιόντος «Ταχυδακτυλογραφία» (ποίηση). Ηλίας Κεφαλάς «Τα μνήστρα της αβύσσου» (ποίηση). Ματίνα Μοσχόβη «Κυμοθόη» (ποίηση). Νίκος Αντωνάτος «Αλίκυρνα» (ποίηση). Γιούλη Βολανάκη «Σημειώσεις στο περιθώριο του χρόνου» (ποίηση). Παναγιώτης Κερασίδης «Το σώμα της απουσίας» (ποίηση). Θάνος Σταθόπουλος «Playback» (πεζά ποιήματα). Κώστας Βούλγαρης «Οψεις της σύγχρονης ποίησης» (δοκίμιο για την ποίηση).

- «Κριτική»: Τόμας Φόγκελ «Το τελευταίο παραμύθι του Μιγκέλ Τόρες ντα Σίλβα» (μετάφραση Λίνα Σιπητάνου, μυθιστόρημα). Μπέρναρχντ Σλιν «Τα ίχνη του χρήματος» (μετάφραση Ιάκωβος Κοπερτί, μυθιστόρημα). Τσαρλ Τζόνσερ «Δικτυωμένη ζωή» (μετάφραση Ηλίας Πολυχρονόπουλος, μελέτη για την πληροφορική και το διαδίκτυο). Μαρί Χαντόν «Μάθε να λες όχι» (μετάφραση Ελένη Μπονκαούρη, μελέτη για την αξία του «όχι» σε διάφορα ανούσια πράγματα της εποχής μας).

- Παπαζήσης: Μανκούρ Ολσον «Εξουσία και ευημερία» (μετάφραση Τίνα Πλυτά μελέτη).

- «Κοχλίας»: Νάσια Παναγοπούλου «Η ζωγραφιά της ελπίδας» (μαρτυρία μιας μητέρας με αυτιστικό παιδί).

- «Εστία»: Ελλη Εμκε «Είδα κι άκουσα στην Ολυμπία» (εικονογράφηση Αλεξάνδρα Πρίντεζη, έργο για παιδιά με θέμα τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες). Βαλεντίνη Βούλγαρη «Νότες για την Ισαβέλλα» (η αληθινή ιστορία της Ισαβέλλας Βούλγαρη, μιας γυναίκας, κόρης και συζύγου σημαντικών ανδρών του Ιονίου Κράτους επί αγγλοκρατίας). Τζ. Λ. Οστιν «Πώς να κάνουμε πράγματα με τις λέξεις» (μετάφραση - πρόλογος Αλέξανδρος Μπίστης, επιμέλεια - απόδοση όρων - επίμετρο Χάρης Χρόνης, γλωσσολογική μελέτη).

- Πατάκης: Σωτηρ. Καλιοντζοπούλου «Βασιλιάδες για κλάματα και δράκοι για τα πανηγύρια» (παιδικό). Αργυρώ Κοκολέλη «Το παραμύθι της Λίζας» (παιδικό). Ντιμίτερ Ινκιόφ «Ο μικρός κυνηγός» και «Η κούκλα που ήθελε ν' αποκτήσει ένα μωρό» (παιδικά).

- «Περίπλους»: Βασίλειος Καραγιάννης «Το κενό και ο Διεγέρτης» (ποιήματα). Ελένη Τσιάλτα «Φωτογραφίζοντας το καλοκαίρι» (μυθιστόρημα για παιδιά).

- «Εντός»: Βασίλης Αποστολίδης «Η ερωτική ζωή των Ελλήνων (λίγο πριν από την εμφάνιση του AIDS)» (έρευνα, προλογίζουν οι καθηγητές Βασ. Φίλιας, Χρ. Αντωνοπούλου, Κλ. Γ. Πυρουννάκης).

- «Μανδραγόρας»: Αντώνης Αντωνάκος «Η μυθολογία των ανώνυμων κοριτσιών» (ποίηση).

- «Αγκυρα»: Ρόζα Μοντέρο «Πάθη (έρωτες και μίση που άλλαξαν την ιστορία)» (μετάφραση Μαίρη Σχίζα - Λούκουλου, ιστορίες διαφόρων γνωστών ξένων επωνύμων των Γραμμάτων, των Τεχνών και του πλούτου).

- Γιώργος Θ. Ντοας «Καιόμενος κύκλος» (ποιήματα, Πύργος 2003, τηλ. 2621028827).

- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου, τεύχος 441ο με αφιέρωμα στον Κωστή Παπαγιώργη).

- «Ιαμβος»: (περιοδικό Λόγου και Τέχνης, τεύχος 3).

- «Πνευματική Ζωή» (περιοδικό Λόγου και Τέχνης, τεύχος 151).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ