Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Υψηλή διάκριση στη Μαρ. Δελιβάνη

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και ανάπτυξης, αναγόρευσε σε επίτιμη διδάκτορα την ομότιμη καθηγήτρια και τρεις φορές πρύτανη, Μαρία Νεγρεπόντη - Δεληβάνη.

Η περιένδυση με την τήβεννο και η απονομή των επαίνων - (Landatio) - στην τιμώμενη, έγινε από τον εισηγητή και πρόεδρο του τμήματος (αντιπρύτανη του ΔΠΘ, καθηγητή Γεώργιο Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρθηκε στο πλούσιο επιστημονικό, πανεπιστημιακό, διδακτικό και συγγραφικό έργο της κ. Δελιβάνη.

Στην προσφώνησή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητής Ιωάννης Σχινάς, υπογράμμισε τη σημαντικότατη προσφορά της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δεληβάνη, τόσο προς την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα, όσο και σε διεθνές επίπεδο, όπως δείχνουν και οι υψηλές διακρίσεις που της απονεμήθηκαν στη Γαλλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, όπως και οι προσκλήσεις στις οποίες ανταποκρίνεται, από διεθνή επιστημονικά κέντρα.

Στην αντιφώνησή της η Μαρία Νεγρεπόντη - Δεληβάνη ανέπτυξε το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα «Η νέα διεθνής οικονομική τάξη στον σύγχρονο καπιταλισμό», όπου αναφέρθηκε σε σειρά στοιχείων που προσδιορίζουν την αρνητική πορεία, της παγκοσμιοποίησης - διεθνοποίησης του κεφαλαίου, και τα εκρηκτικά προβλήματα οικονομικής ύφεσης, ανεργίας, των τρομοκρατικών πολέμων, της ανατροπής θεσμικών αρχών και αξιών.

Κατάμεστη η μεγάλη νεόδμητη και σύγχρονη αίθουσα τελετών, του Πανεπιστημίου, από καθηγητές, ορισμένοι από τους οποίους υπήρξαν μαθητές της, όπως και του άντρα της Δημητρίου Δεληβάνη, από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και ιδιαίτερα από τους νέους σπουδαστές ανάμεσα στους οποίους ανακοινώθηκε η ευδόκιμη αποφοίτηση των νέων οικονομολόγων ως ένα ακόμη αισιόδοξο στοιχείο για το μέλλον της περιοχής εφ' όσον και η πολιτεία αντιληφθεί το χρέος της απέναντι στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

Στα πλαίσια περιοδείας της στη Θράκη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση προς τη Μαρία Νεγρεπόντη - Δεληβάνη, η οποία ολοκληρώνει ένα ακόμη βιβλίο της για τις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, την οποία το εξώφυλλο παρουσιάζει ως φωλιά φιδιών.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ