Τρίτη 22 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΧΑΛΚΙΔΑ: Συγκέντρωση στις 9 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο και πορεία προς την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας οργανώνουν σήμερα τα σωματεία από τα 5 εργοστάσια της Χαλκίδας, που έχουν βάλει λουκέτο («Τσιμέντα Χαλκίδας», «Σέλμαν», «Νεοσέτ», «Ιντερκέμ» και «Μηχανική»). Την περασμένη Τετάρτη, η Αστυνομία συνέλαβε 13 συνδικαλιστές των σωματίων που έκαναν συμβολική κατάληψη της Περιφέρειας, διεκδικώντας δεδουλευμένα. Σήμερα, επίσης, το απόγευμα θα γίνει παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας και στις 24/10 διαμαρτυρία στο Περιφερειακό Συμβούλιο (Λαμία).

ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ: Σκοτώθηκε προχτές το βράδυ εργαζόμενος στην περιοχή του Πύργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκε θανάσιμα στην προσπάθειά του να επισκευάσει γκαραζόπορτα Πυρηνουργείου.

ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ: Νέα συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, προγραμματίζουν για αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Στο μεταξύ, η σκουριά έχει αρχίσει να διαλύει τις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου, που δεν έχουν συντηρηθεί για περισσότερους από 18 μήνες. Από το Σάββατο το απόγευμα, μία από τις πλωτές δεξαμενές των Ναυπηγείων, η Νο 3, είχε αρχίσει να παρουσιάζει μικρή κλίση, φτάνοντας την Κυριακή να μπατάρει μέχρι και 45 μοίρες! Την τελευταία στιγμή, με απάντληση υδάτων, σώθηκε από τη βύθιση. Ετοιμες να βουλιάξουν είναι δύο ακόμα δεξαμενές του ναυπηγείου, ενώ η Νο 5, η μεγαλύτερη της Αν. Μεσογείου με δυνατότητα να «δέχεται» καράβι μέχρι και 500.000 τόνων, είναι ήδη βουλιαγμένη.

ΕΒΓΑ: Με δίωρες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας στην έναρξη κάθε βάρδιας παραγωγής απαντούν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, στην προσπάθεια της εργοδοσίας να περικόψει επιδόματα έως και 15% του μισθού. Αν η εργοδοσία επιμείνει, θα κάνουν επαναλαμβανόμενες δίωρες στάσεις εργασίας στην έναρξη κάθε βάρδιας καθημερινά. Σε περίπτωση προγραμματισμού παραγωγής οποιουδήποτε Σαββάτου ή Κυριακής, θα κάνουν 24ωρες απεργίες και δε θα δέχονται υπερεργασία και υπερωρία.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Η οργάνωση του αγώνα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο των Μεταφορών και η προετοιμασία της συμμετοχής στους στην απεργία στις 6 του Νοέμβρη, συζητήθηκε στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Γραμματείας Οδικών Μεταφορών της ΠΑΣΕΒΕ που έγινε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή από περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο κλάδο, ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση, που νομοθέτησε η κυβέρνηση και προβλέπεται από τις στρατηγικές της ΕΕ. Πολλοί αυτοαπασχολούμενοι εγκαταλείπουν τη δουλειά για να ξεχρεώσουν, μεγάλος αριθμός χρωστά ασφαλιστικές εισφορές 1 έως 3 χρόνια στον ΟΑΕΕ και μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άλλοι αναγκάζονται να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους μισοσυντήρητα και σε λίγο καιρό και ανασφάλιστα.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Σε δίκη σέρνονται αύριο Τετάρτη ο πρόεδρος, ο α' γραμματέας και β' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου, Θ. Ευαγγελάκης και Γ. Μαγγανάς, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην γραμματέας του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Γ. Μανουσογιαννάκης και Θ. Παπάς. Κατηγορούνται για συμμετοχή τους στην περιφρούρηση της απεργίας που είχαν κηρύξει τα δύο ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στις 17 Δεκέμβρη του 2009. Η απεργία είχε κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια, μετά από αίτηση της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (σήμερα ΣΕΕΝ).

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: Με εικοσιτετράωρη απεργία αύριο Τετάρτη και συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ», κλιμακώνουν τον αγώνα για την καταβολή δεδουλευμένων και την ανάκληση απολύσεων και μεταθέσεων. Την Τετάρτη εκδικάζονται ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει για τα δεδουλευμένα πέντε μηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ