Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Μέρες του '36

Με το μοιρογνωμόνιο μετράς τις μοίρες, υπολογίζεις τις γωνίες, τριγωνομετράς. Με το πατριδογνωμόνιό μου, καιρόν πολύ φανερά στο «Ριζοσπάστη» κι άλλα πολλά χρόνια στα κρυφά στη ζούγκλα των ΜΜΕ, μετράω τις γωνίες που κρύβεται λαβωμένη η πατρίδα κι ο λαός της σα σκυλί που γλείφει τις πληγές του. Κι όλο μικραίνει η πατρίδα. Συρρικνώνεται. Μαζεύει σαν τα πολιτικά κι ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της. Σαν τα κουτσουρεμένα «κεκτημένα» που ξεχερσώνονται και ύστερα πλακώνουν οι πραματευτάδες κι οι έμποροι των εθνών, οι λαοκλέφτες κι οι ληστές των συνειδήσεων και στρώνουν τεράστιες πίστες από τσιμέντο. Σ' αυτές απλώνουν την πραμάτεια τους. Οπλα και πτώματα. Φιλέματα κι επιδόματα. Καρέκλες και σκαμνιά της εξουσίας. Γαλόνια και προαγωγές σε ξένα στρατεύματα. Ναρκωτικά και νόθες ιδεολογίες της μιας χρήσης.

Μετράω με το πατριδογνωμόνιο τις γωνίες της πατρίδας κι όλο φυτρώνει στη σκιά κι από ένας κουστουμαρισμένος δωσίλογος, ένας κουίσλινγκ της μεταμοντέρνας εκδοχής. Κάθε μισή μαύρη μοίρα κι ένας μαυραγορίτης που στις μέρες μας μπορεί να είναι και... οικονομολόγος - χρηματιστής - «ντίλερ». Ολα γίνονται φανερά και... νόμιμα. Οπως τα κατάφερνε κι ο καγκελάριος το '36, ο Αδόλφος, με την άδεια της Βουλής, τότε, με λαϊκή συναίνεση και ευρωπαϊκή προοπτική. Αλλά ο ναζισμός δεν έχει πατρίδα. Τάξη έχει. Τώρα Νέα Τάξη.

Στην τάχα μου δημοκρατική Αγγλία, όπως και στις ΗΠΑ, οι θαυμαστές του Αδόλφου, τότε, πολλοί. Θησαύρισαν πριν και μετά τον πόλεμο, αφανείς συνεταίροι των ναζί και των εμπόρων του θανάτου. Τότε, μέρες του '36, όλη η «πολιτισμένη» Δύση χάιδευε το φίδι στον κόρφο της όπως τώρα χαϊδεύει κάθε μέτρο, μέσο και θεσμό που του μοιάζει.

Το Σύνταγμα της Ευρώπης χτίζει σιγά σιγά και με τους λαούς κλεισμένους έξω από τα τείχη, ανεπαισθήτως που θα 'λεγε κι ο ποιητής, όλο εκείνο το οικοδόμημα ενός συνεταιρικού Ράιχ που θα επιτρέψει στη λευκή - αρία - ταξική ολιγαρχία να συντρίψει πρώτα στο εσωτερικό της ΕΕ και ύστερα όπου Γης, τον εχθρό λαό. Ολοι βλέπουν, όλοι ξέρουν πως η κατοχύρωση του «δικαιώματος του επιχειρείν» θα προηγείται πλέον κάθε άλλου δικαιώματος. Οι δούλοι - πολίτες θα φοράνε αντί για χαλκά στο πόδι, μικροτσίπ βιομετρικών δεδομένων στα ατομικά ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Οι διαδηλώσεις για το ψωμί, τη σύνταξη, το σχολείο θα χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» ενέργειες. Οι ευρωφασίστες θα στέλνουν στρατό στις χώρες - περιοχές τσιφλίκια τους να καταστέλλουν «δημοκρατικά» τους ταραξίες.

Τα κόμματα που αντιδρούν στην οικοδόμηση του συναινετικού και οικειοθελούς νεοταξικού ολοκληρωτισμού θα τίθενται «συνταγματικώς» εκτός νόμου.

Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα προεδρεύει στην ΕΕ ένας θαυμαστής του Μουσολίνι που διαβαίνει το χαλί που του έστρωσε η διακυβερνητική της Σαλονίκης. Ούτε τυχαίο είναι πως το Ευρωσύνταγμα το ψήφισαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ πουλώντας στους λαούς το σκοινί για να κρεμαστούν σε καλή τιμή και λαμπερή συσκευασία.

Ομως τα παιδιά που μας περίμεναν έξω από το Συμβούλιο της Ευρώπης, παιδιά από τη Λετονία που ζουν την «ευρωπαϊκή ολοκληρωτική δημοκρατία» στο πετσί τους στερούμενα όλων των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων τους, ξέρουν να διαβάζουν τις μέρες του '36 στα 2003. Την άλλη Κυριακή θα δούμε αυτή τη φριχτή εμπειρία της ευρωπαϊκής τους πορείας...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ