Κυριακή 23 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Καλή αρχή!

«Τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Ετσι μ' έμαθαν απ' το σπίτι μου. Ηρθε και η ζωή με την αληθινή ομορφιά και την αληθινή της φρίκη και την επιβεβαίωσαν αυτή τη λαϊκή σοφία, μετατρέποντάς τη σ' εμπειρία. Σε γνώση.

Να 'μαι, λοιπόν, χέρι με χέρι και καρδιά με καρδιά, σ' ευθεία περπατησιά με τους κόκκινους. Με τους Κομμουνιστές. Απ' αυτήν την Κυριακή και κάθε Κυριακή στο "Ριζοσπάστη". Προς τον 21ο αιώνα, όπως λένε τα καλεντάρια. Μ' ένα βαθύ αίσθημα ευγνωμοσύνης που μπορώ. Γιατί ξέρω πως στα φανερά άργησα και στ' αφανέρωτα ως σήμερα βήματά μου παρεξηγήθηκα, όχι πάντα χωρίς να φταίω.

Δεν απολογούμαι. Εξηγούμαι στα ίσα στα θεριά, που ετοιμάζονται, αν δεν άρχισαν κιόλας, να κουβαλάνε λάσπη με τον τόνο, σίδερα με τη σέσουλα, ύβρεις με το γάντι, ψέματα κατά το μπόι τους, συκοφαντίες ανάλογες με τον τραπεζικό τους λογαριασμό, εναντίον κυρίως των κομμουνιστών, αλλά και όσων έχουν αποφασίσει και μπορούν ν' αποδεικνύουν στην καθημερινή πράξη ότι συμπορεύονται στον αγώνα για μία ανθρώπινη και ειρηνική, δίκαιη και πραγματικά δημοκρατική ζωή. Για όλους.

Βραχυκύκλωσα το σύστημα που μ' ανέθρεψε. Με τα σχολεία μου τα ιδιωτικά. Με τ' αμάξι μου. Με τα καλά μου ρούχα και τα βιβλία μου. Με τα ταξίδια μου. Το πολύ που θα περίμενε κανείς είναι να γίνω, από μικροαστή, αστή. Οχι να «καταδέχομαι να κατεβαίνω τάξεις σαν κατρακύλα σε σκαλιά καταναλωτικών παραδείσων»... Μία «πατριώτισσα» εγώ, τι δουλιά έχω με το «διεθνισμό παρέα», λένε οι παγιδευτές κι οι αλογομούρηδες, που νομίζουν ότι τζογάρουν όποτε θέλουν, εκτός από λεφτά, και τη νοημοσύνη του καθενός μας. Θα πλασάρουν και σ' άλλους, όπως μπορούν, τις υποψίες τους για τα κίνητρά μου. Εγώ θα τα εκθέτω κι απ' αυτό το μετερίζι τα δικά μου κάθε φορά, ξανά και ξανά, ώσπου να φοβηθούνε τον εαυτό τους στον καθρέφτη.

Δούλεψα σκληρά. Δεν κληρονόμησα τίποτα, έξω από αρχές. Την υπεραξία της δουλιάς μου τη θεωρώ πολιτικό κεφάλαιο. Και την καταθέτω ως οικονομικό μέγεθος στον αγώνα αυτών που δίνουν νόημα στην έννοια λαός. Γιατί δε με ενδιαφέρει να πατήσω σε πτώματα για ν' αναγνωριστώ από φονιάδες ως επιτυχημένη. Γιατί δε θέλω να πλουτίσω, κλέβοντας τον κόπο των άλλων. Γιατί δεν πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ και η ΟΝΕ και οι φιλάνθρωποι του Κεφαλαίου είναι ο μονόδρομος της σωτηρίας. Γιατί θέλω να ζήσω μ' αξιοπρέπεια ανάμεσα σε ζωντανούς κι όχι μ' ανεύθυνη θλίψη για τα θύματα της Νέας Τάξης σ' όλο τον κόσμο. Γιατί θέλω να τον αλλάξω και κανείς δεν μπορεί μόνος του και δεν πρέπει να μπορεί αν θέλει να τον αλλάξει για την πάρτη του και μόνον.

Δεν ξέρω αν δικαιούμαι την προσφώνηση συντρόφισσα. Αλλά υπόσχομαι, μα την πίστη μου, μα την πατρίδα, μα τη γλώσσα μου, να την διεκδικήσω στο Μέτωπο.

Μ' ένα ταπεινό κόκκινο «πατριδογνωμόνιο» στον έλεγχο, την κρίση και με τη βοήθειά σας. Καλή ριζοσπαστική αρχή.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ