Κυριακή 14 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Η κοκκινοσκουφίτσα και ο συνταγματικός λύκος

Πώς αλλάζουν ορέ σύντροφοι τα παραμύθια με ηρωίδα τη δημοκρατία στον καιρό του θριαμβεύοντος καπιταλισμού και των βρυχηθμών της εργατικής τάξης!

Κι εδώ που τα λέμε μετά από τόσους «εκσυγχρονισμούς» και τόσες «ήπιες αναδιαρθρώσεις», τίποτα δε μένει όρθιο, όπως το ξέραμε. Μεταξύ μας ούτε οι... καουμπόηδες, εκτός κι αν κάποιος βλέπει τον Μπους σαν την πρόσφατη ταινία της άλλης όψης του καουμπόικου φεγγαριού...

Σε ποιο δάσος θα κρυφτεί δηλαδή τώρα η κοκκινοσκουφίτσα. Ο συνταγματικός λύκος τη θέλει ένοικο καταπατημένης νόμιμα δασικής έκτασης, μέσα σε βίλα προκάτ που παίρνει ρεύμα από την κολόνα της ΔΕΗ κι έτσι δε φοβάται τα σκοτάδια.

Αμ ο Λύκος! Είναι γραβατωμένος και καλοφτιαγμένος μάνατζερ που την κυνηγάει να της πουλήσει πακέτο σπουδών σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη γειτονιά της κι ίσως μεταπτυχιακό στην ευρωπαϊκών προδιαγραφών πορνεία.

Η κοκκινοσκουφίτσα με τα νέα ευρω-τοπικά συντάγματα είναι συναινετική σε κάθε φάγωμα από τον κατάλληλα εξοπλισμένο λύκο. Αυτοαπαλλοτριώνεται για να τραφεί το θηρίο, όπως η ΓΣΕΕ για να μην πεινάσουν οι εργοδότες. Αλλωστε πώς ν' αντισταθεί στους πειρασμούς τόσων πιστωτικών καρτών κι ελκυστικών δανείων που δείχνει η οδοντοστοιχία του λύκου.

Αυτές τις μέρες της παγκοσμιοποίησης που θυμίζουν τραγελαφικό μεσοπόλεμο και παρουσιάζουν τον «πολιτισμένο» κόσμο σαν εξαθλιωμένο καμπαρέ, ανάμεσα στις υιοθετημένες αγελάδες των χορηγών, η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση παίρνει επικίνδυνα προπαγανδιστικές διαστάσεις. Η ταξική καταδυνάστευση της μεγάλης μάζας των Ελλήνων εργαζομένων πολιτών βαδίζει παράλληλα με τη Γιουροβίζιον, πνίγεται στον παραλογισμό που εμφανίζεται ως «καινοτομία», «άμεση δημοκρατία», «ρηξικέλευθη αλλαγή του κατεστημένου», «συμπεφωνημένη διαφωνία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Κι έτσι απλά, σα ρετουσαρισμένο κλασικό παραμύθι, ο Συνταγματικός Λύκος θα φάει την αστή κοκκινοσκουφίτσα και το νέο Σύνταγμα θα χριστεί ο οδικός χάρτης ολιγοπωλιακών και πολυεθνικών ταξικών συμφερόντων, με βάση τον οποίο θα γίνονται σφαγές, ειδικά νέων και αγοριών και κοριτσιών.

Στα πλαίσια της αντίληψης πως «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται», κατοχυρώνονται όλες εκείνες οι μέθοδοι χειραγώγησης μαζών, εξανδραποδισμού τους, στήνονται ιδεολογικές παγίδες - πυρές, κατασκευάζεται μια βαθύτατα αντιλαϊκή «νομιμότητα» που όταν θα τεθεί σε ισχύ θα έχει ήδη ακυρώσει μεγάλο μέρος από το οπλοστάσιο του συλλογικού μας υποσυνείδητου, όταν απειλούμαστε ουσιαστικά.

Στο παραμύθι παίζει κι η γιαγιά της κοκκινοσκουφίτσας - παρθένας δημοκρατίας. Εν προκειμένω η εκλογή προέδρου, αμέσως από το λαό, με τη συγκατάθεση του λύκου, λειτουργεί ως άλλοθι διακόρευσης ακόμα κι αυτής της λειψής αστικοδημοκρατικής άποψης για τον κυρίαρχο λαό. Σάμπως να υπήρχε, να υπάρχει ή να υπάρξει διαφορά ανάμεσα στις κυρίαρχες πολιτικές που επόπτευσαν τυπικώς πρόεδροι με σαφείς εξωτερικές διαφορές (απ' τον Σαρτζετάκη ως τον Στεφανόπουλο και τον Παπούλια) αλλά μια εκπληκτική συστηματική και ιδεολογική συνεπή ομοιότητα...

Οποιος έχει αυτιά ν' ακούσει τις αγωνίες και τα όνειρα της ΚΝΕ αυτό το τριήμερο που λήγει σήμερα δε θα παγιδευτεί ίσως ποτέ στο δάσος των συνταγματικώς κατοχυρωμένων συμφερόντων που αντιστρατεύονται ευθέως τα δικά του και των παιδιών και των εγγονών του. Οποιος θέλει να ενσωματωθεί, ας αισθανθεί περήφανος για όσα χάνει αμαχητί...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ