Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Τα παιχνίδια με την τιμή του πετρελαίου συνεχίζονται και θα συνεχίζονται όπως πάντα, όσο τον έλεγχο διατηρούν μια δεκάδα πολυεθνικών, οι οποίες μπορούν να ανεβοκατεβάζουν τις τιμές, πλήττοντας κυρίως τις φτωχές χώρες και τις αδύνατες οικονομικά τάξεις (λόγω των απανωτών αυξήσεων των προϊόντων). Παράλληλα, η πρόσδεση των οικονομιών στο άρμα του μαύρου χρυσού έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, από τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, που είναι η βασική αιτία του φαινομένου του θερμοκηπίου. Πριν από λίγο καιρό, στη Γερμανία έγινε παγκόσμιο συνέδριο με τη συμμετοχή 154 κυβερνήσεων για τις ανανεώσιμες πηγές. Και πάλι τέθηκαν στόχοι και ακούστηκαν λόγια, τα οποία θα ξεχαστούν βεβαίως, γιατί το πάνω χέρι - και στην ενεργειακή πολιτική - το έχουν οι πολυεθνικές πετρελαίου και το λόμπι της πυρηνικής ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές θα εξακολουθούν να αποτελούν το ντεκόρ σ' ένα εφιαλτικό περιβάλλον, όσο δεν αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί διεθνώς.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Φυσιολατρία μετά ρυπάνσεως...

Η κατάκτηση του Εβερεστ αποτελούσε και αποτελεί διακαή πόθο πολλών ορειβατών από κάθε σημείο του πλανήτη. Οι απόπειρες ή και η επιτυχία των αποστολών να φτάσουν στην κορυφή δημιουργεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα από τα απορρίμματα που εγκαταλείπονται στο βουνό, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή μέριμνα γι' αυτά.

Γροιλανδία SOS

Πρόσφατη μελέτη επισημαίνει ότι στο τέλος του αιώνα, εάν εξακολουθήσει η ίδια κατάσταση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα μεγαλύτερα παγόβουνα της Γροιλανδίας θα λιώσουν, ανεβάζοντας τη στάθμη των ωκεανών σημαντικά με σοβαρότατες επιπτώσεις. Οσο για τα Ενωμένη Εθνη, εξακολουθούν να συσκέπτονται περί του θέματος...

ΚΑΙ ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Σύγχρονη Εκπαίδευση τ. 137

Με πλούσια όπως πάντα ύλη κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού Σ.Ε., από το οποίο επισημαίνουμε δυο κείμενα: Το πρώτο έχει τον τίτλο «Η κατανόηση της έννοιας της δηλητηρίασης από τυπικώς αναπτυσσόμενα και νοητικά καθυστερημένα παιδιά». Μια έρευνα στο πλαίσιο της Αγωγής της Υγείας, η οποία βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στο ελληνικό σχολείο. Το δεύτερο κείμενο είναι μια διαχρονική προσέγγιση για τις «οικολογικές, παιδαγωγικές και πολιτικές προεκτάσεις της πρόσληψης του φυσικού περιβάλλοντος από το σχολείο». Το κείμενο αυτό θα ολοκληρωθεί σε τρεις συνέχειες, οπότε θα έχουμε την ευκαιρία, με την ολοκλήρωσή του, του σχολιασμού του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ