Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΙΛΙΟΥ - ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Παρέμβαση για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων

Από την χτεσινή κινητοποίηση στο Ιλιον
Από την χτεσινή κινητοποίηση στο Ιλιον
Κινητοποίηση διοργάνωσαν χτες στο ΙΚΑ Ιλίου οι Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού, με κεντρικό αίτημα τη θεώρηση των βιβλιαρίων Υγείας ανέργων και ανασφάλιστων. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τη διευθύντρια και έθεσαν το ζήτημα. Η διευθύντρια απάντησε ότι το θέμα άπτεται γενικότερης κυβερνητικής μεταρρύθμισης, ξεκαθαρίζοντας ότι η ίδια δεν είναι αρμόδια για να πάρει τέτοια απόφαση. Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία συνάντησε το διευθυντή Υγειονομικών Υπηρεσιών, όπου έθεσε το θέμα της περίθαλψης όλων, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι θεωρημένο βιβλιάριο. Ο τελευταίος απάντησε ότι δεν αρνούνται την εξέταση όλων, αλλά δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν, επειδή το ηλεκτρονικό σύστημα δεν τους το επιτρέπει. Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ιλίου καταρτίζονται λίστες με παιδιά που έχουν ανάγκη εμβολιασμούς, τα οποία γίνονται στη συνέχεια στα ιατρεία του ΙΚΑ της περιοχής.

Οι συγκεντρωμένοι, με πορεία κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΟΑΕΕ Ιλίου, όπου αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την προϊσταμένη του καταστήματος.

Στο αίτημα της αντιπροσωπείας να θεωρηθεί βιβλιάριο ασφαλισμένου ο οποίος χρωστά δύο τρίμηνα συνδρομής, όπως και τα βιβλιάρια όλων των ανέργων κι ανασφάλιστων, η ίδια απάντησε ότι στη δικαιοδοσία της είναι να προτείνει διακανονισμό. Με 150 ευρώ, όπως είπε, και την επίδειξη κάρτας ανεργίας, όσοι έχουν οφειλές, μπορούν να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο για τον επόμενο μήνα, όπως και στην περίπτωση του ανασφάλιστου. Επιπροσθέτως, η προϊσταμένη παρέπεμψε τους συγκεντρωμένους στη διοίκηση.

«Δε ζητάμε ελεημοσύνη»

«Ο γιος μου χρειάστηκε να κάνει χειρουργική επέμβαση στη μέση, καθώς πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα. Το χειρουργείο έγινε αλλά χωρίς κάλυψη νοσηλίων, χειρουργικών εξόδων και φαρμάκων καθώς το παιδί μου είναι άνεργο και ανασφάλιστο, σημειώνει στο «Ρ» η μητέρα ενός παιδιού που συμμετείχε στην κινητοποίηση με τις Λαϊκές Επιτροπές. «Αναγκάστηκα να πληρώσω περίπου 500 ευρώ για το χειρουργείο και ακόμα 500 για τις εξετάσεις, κι αυτά χωρίς τα φάρμακα και τις θεραπείες που θα χρειαστούν. Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν χιλιάδες ακόμα οικογένειες. Πρέπει να δοθεί οριστικά λύση. Γιατί θα πρέπει να υποφέρουμε εμείς; Εμείς που παράγουμε τον πλούτο και βγάζουμε το ψωμί μας με έντιμο τρόπο; Δε ζητάμε ελεημοσύνη αλλά το αυτονόητο».

Ο Αργύρης Καρακατσάνης, άνεργος, τόνισε: «Εδώ και έναν χρόνο έχω κλείσει το κατάστημα που διατηρούσα και αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα. Επειδή έχω οφειλές δύο τριμήνων στον ΟΑΕΕ, ζητούν να κάνω ρύθμιση για να έχω ιατροφαρμακευτική κάλυψη κι αυτό για έναν μήνα. Είμαι άνεργος, έχω κάρτα ανεργίας, χωρίς επίδομα πια και μου ζητούν να κάνω ρύθμιση ενώ δεν έχω δυνατότητα να ξοφλήσω τις οφειλές. Μου ζητούν 150 ευρώ για να έχω ιατροφαρμακευτική κάλυψη κι αυτό για έναν μήνα, κι από εκεί και πέρα τίποτα. Η γυναίκα μου είναι μακροχρόνια άνεργη κι έχω κι ένα παιδί. Η Υγεία είναι το πρώτο από όλα. Αν αρρωστήσουμε τι θα κάνουμε;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ