Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ.-- Προειδοποίηση ότι θα σκοτώσουν τον έναν από τους δύο Γερμανούς ομήρους που κρατούν αν μέχρι τις 17 Οκτώβρη δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους δημοσιοποίησαν οι ισλαμιστές της οργάνωσης «Αμπού Σαγιάφ» στις Φιλιππίνες. Ζητούν 250 εκατ. πέσος (4,4 εκατ. ευρώ) ως λύτρα και να σταματήσει η Γερμανία να υποστηρίζει τις υπό τις ΗΠΑ αεροπορικές επιδρομές εναντίον των «τζιχαντιστών» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Σκούπες και φαράσια πήραν χτες οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ινδία - μαζί κι ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι - στο πλαίσιο της εκστρατείας «καθαρίστε την Ινδία» και της προσπάθειας να διασφαλιστεί λαϊκή συναίνεση στα σχέδια μιας σειράς μέτρων «τακτοποίησης» και «εκσυγχρονισμού» της χώρας με μόνο στόχο, βέβαια, την προσέλκυση επενδυτών και τη δράση των μονοπωλίων. Η καμπάνια συνέπεσε με δημόσια αργία - ανήμερα των γενεθλίων του Μαχάτμα Γκάντι.

ΡΙΑΝΤ.-- Οι υπουργοί Εσωτερικών του «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου» σε προχτεσινοβραδινή συνάντησή τους στην Τζέντα της Σ. Αραβίας προειδοποίησαν εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμειξης στην Υεμένη, υπαινισσόμενες την υποστήριξη που φέρεται ότι παρέχει το Ιράν στους Σιίτες αντάρτες «Χούτι», που έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά, από τα μέσα Σεπτέμβρη. Σε ανακοίνωσή τους απειλούν με τη λήψη μέτρων, σημειώνοντας ότι οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου «δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε ξένες παρεμβάσεις με βάση το θρήσκευμα» και ότι «οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλεια της Υεμένης και του λαού της είναι απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στη στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι στις 16 Οκτώβρη, για τα 70 χρόνια της απελευθέρωσης της κατεχόμενης από τα γερμανικά στρατεύματα πόλης, και στην οποία θα είναι παρών ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά σύμβολα και σημαίες των Σοβιετικών και των Παρτιζάνων, δήλωσε χτες ο Σέρβος υπουργός Αμυνας, Μπράνισλαβ Γκάσιτς.

ΣΟΦΙΑ.-- Σε κατάσταση εθνικού πένθους βρίσκεται σήμερα η Βουλγαρία μετά το πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στη διάρκεια έκρηξης σε εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών «Μιτζχούρ» στο χωριό Γκόρνι Λομ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 εργάτες. Με εντολή του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος συντονίζει τις έρευνες βρίσκονται στον τόπο της τραγωδίας ανακριτές της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο πρώην διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζόζεφ Κλάνσι, επιστρέφει στη θέση της Τζούλια Πίρσον, η οποία παραιτήθηκε προχτές με αφορμή δύο περιστατικά που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ο αρχηγός της «Μπόκο Χαράμ» Αμπουμπακάρ Σεκάου εμφανίστηκε σε «νέο» βίντεο, διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι έχει σκοτωθεί όπως είχε ανακοινώσει την προηγούμενη βδομάδα ο νιγηριανός στρατός. Στο ίδιο βίντεο, στο οποίο κανένα στοιχείο δεν προδίδει το πότε ή το πού γυρίστηκε, παρουσιάζονται μεταξύ άλλων ένας αποκεφαλισμός, ένας λιθοβολισμός μέχρι θανάτου και ένας ακρωτηριασμός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ