Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Λιβανέζοι με κίτρινα γιλέκα διαδήλωσαν την Κυριακή για την οικονομική κατάσταση, τη διαφθορά, αλλά και ...τις δυσκολίες των αστικών κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μάη. Εξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο, έγιναν μικρής έντασης επεισόδια, που αξιοποιήθηκαν όμως για την ανάπτυξη δυνάμεων του στρατού.

ΜΑΡΑΚΕΣ.-- Πολλές εκατοντάδες Μαροκινές και Μαροκινοί συμμετείχαν το Σάββατο σε ολονυχτία πένθους στην πρωτεύουσα Ραμπάτ για τη δολοφονία μιας 28χρονης Νορβηγίδας και μιας 24χρονης Δανέζας από τουλάχιστον τέσσερα άτομα ηλικίας μεταξύ 25 - 33 ετών που έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι και δήλωσαν μέλη του «Ισλαμικού Κράτους» δικαιολογώντας το έγκλημα ως «εκδίκηση για τη Συρία». Οι δύο νεαρές βρέθηκαν άγρια δολοφονημένες την περασμένη βδομάδα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι βρετανικές αρχές άφησαν την Κυριακή ελεύθερους έναν 47χρονο και μία 54χρονη που είχαν συλλάβει την Παρασκευή ως ύποπτους για την αποστολή δεκάδων drones (τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών) στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ στα μέσα της βδομάδας με αποτέλεσμα την επί τουλάχιστον ένα 24ωρο αναστολή όλων των πτήσεων και την ταλαιπωρία χιλιάδων ταξιδιωτών. Οι ύποπτοι, που ζουν στο Κρόλεϊ (κωμόπολη που απέχει οδικώς 5 λεπτά από το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βρετανίας), αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω έλλειψης επαρκών επιβαρυντικών στοιχείων.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Διπλή βομβιστική επίθεση το Σάββατο κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων (ανάμεσά τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι) και τον τραυματισμό άνω των 30 άλλων. Η επίθεση αποδόθηκε σε τζιχαντιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» και έγινε λίγες μέρες μετά από αιματηρή αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ σε θέσεις μελών της οργάνωσης στη Σομαλία.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Επίσκεψη - αστραπή στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής πραγματοποίησε την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, καθώς στρατεύματα της χώρας του υποστηρίζουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Δύσης στη χώρα με πρόσχημα τη δράση αυτονομιστών και τζιχαντιστών. Ο Τριντό συναντήθηκε με τον Μαλινέζο ομόλογό του, Μπουμπέγε Μάιγκα, και συζήτησαν τις «διμερείς σχέσεις». Οι Καναδοί συμμετέχουν σε «ειρηνευτική αποστολή» από το 2013 αλλά αύξησαν σημαντικά κατά αρκετές δεκάδες τις δυνάμεις τους το 2018.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ