Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Εξέπνευσε χτες ξαφνικά μετά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο του Καΐρου ο 68χρονος πρέσβης της Ρωσίας στην Αίγυπτο, Σεργκέι Κιρπιτσένκο. Τα αίτια θανάτου ερευνώνται.

ΣΟΦΙΑ.-- Η μεταλλευτική εταιρεία καναδικών συμφερόντων «Dundee Precious Metals Inc.» πήρε τις τελικές άδειες λειτουργίας για το ορυχείο χρυσού «Ada Tepe» στο Κρούμοβγκραντ της Βουλγαρίας. Η «Dundee» έχει δραστηριότητες στη Ναμίμπια και τη Βουλγαρία, ενώ διενεργεί έρευνες για πιθανά κοιτάσματα χρυσού σε Αρμενία, Βουλγαρία και Σερβία.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ξαφνικές βροχοπτώσεις έπληξαν χτες μεθοριακές περιοχές της Κένυας κοντά στα σύνορα με την Τανζανία, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον έξι τουριστών ινδικής καταγωγής και του οδηγού τους.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Οι υποψήφιοι που έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα έγγραφα για συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές της 15ης Σεπτέμβρη στην Τυνησία είναι 26, ανακοίνωσε χτες η Εκλογική Επιτροπή. Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε χτες επίσημα στην πρωτεύουσα Τύνιδα και σε άλλες μικρότερες πόλεις της χώρας. Νωρίτερα, αναφέρθηκαν συγκρούσεις στρατού - τζιχαντιστών στα σύνορα με την Αλγερία, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός στρατιωτικού και τριών τζιχαντιστών.

ΟΣΤΙΝ.-- Ο 36χρονος Σεθ Ερον Εϊτορ από την Οντέσα του Τέξας, που σκότωσε επτά ανθρώπους και τραυμάτισε 22 άλλους πυροβολώντας αδιακρίτως σε χώρο στάθμευσης κινηματογράφου στο δυτικό Τέξας, είχε απολυθεί από τη δουλειά του μερικές ώρες πριν από την επίθεση. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον δράστη της επίθεσης «πολύ άρρωστο άτομο», υποστηρίζοντας ότι οι έλεγχοι του ιστορικού των αγοραστών όπλων δεν θα είχαν αποτρέψει τα πρόσφατα περιστατικά βίας με όπλα στη χώρα.

ΑΓΚΥΡΑ - ΡΙΑΝΤ.-- Η Σαουδική Αραβία έδωσε τελικά χτες την άδεια, μετά από περίπου δύο βδομάδες, για τη διέλευση 73 τουρκικών φορτηγών που είχαν μείνει στα τελωνεία δίχως σαφείς εξηγήσεις. Τα δεκάδες τουρκικά φορτηγά άρχισαν να αποχωρούν από το λιμάνι της βορειοδυτικής πόλης Ντούμπα στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σάλο προκαλεί εντός και εκτός Κίνας η σινική εφαρμογή (app) ZAO (τύπου «deepfake» που αλλοιώνει βιομετρικά δεδομένα προσώπου). Η τεχνολογία έγινε ανάρπαστη μέσω Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, καθώς αντικαθιστά τα πρόσωπα πρωταγωνιστών σε γνωστές ταινίες ή βίντεο με εκείνο του χρήστη. Ωστόσο δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων αλλά και τραπεζικών λογαριασμών σε κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές που χρησιμοποιούν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ο Ιρανός πρωταθλητής του τζούντο Σαΐντ Μολάι έφτασε χτες στο Βερολίνο δηλώνοντας έτοιμος να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Προηγουμένως είχε δηλώσει πως πιέστηκε από Ιρανούς αξιωματούχους να χάσει τον ημιτελικό της κατηγορίας των 81 κιλών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τόκιο για να αποφύγει πιθανή αναμέτρηση με Ισραηλινό αθλητή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ