Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στο λιμάνι της Ανκόνα στην Ιταλία. Χτες το μεσημέρι, οι πυροσβέστες είχαν καταφέρει να την θέσουν υπό έλεγχο, ωστόσο συνέχιζαν να επιχειρούν στο σημείο για την πλήρη κατάσβεση. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε περιοχή όπου υπάρχουν ναυπηγείο αλλά και εταιρείες παραγωγής χημικών ουσιών. Οι πρώτες πληροφορίες δεν ανέφεραν θύματα ή τραυματίες. Οι αρχές ερευνούσαν τις αιτίες. Συνέστησαν στους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις και να μην ανοίγουν παράθυρα, ενώ πάρκα και σχολεία χτες έμειναν κλειστά, για προληπτικούς λόγους.

ΤΟΚΙΟ.-- Η Κάτω Βουλή της Ιαπωνίας ενέκρινε χτες με 314 ψήφους (σε 462 σύνολο εγκύρων) τον 71χρονο Γιοσιχίντε Σούγκα ως νέο πρωθυπουργό της χώρας. Ο Σούγκα ήταν μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου και Νο 2 στο κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, από την ηγεσία του οποίου παραιτήθηκε ο Σίνζο Αμπε, επικαλούμενος λόγους υγείας. Τη Δευτέρα είχε προηγηθεί η πανηγυρική επικράτηση του Σούγκα στις εσωκομματικές εκλογές.

ΜΠΡΙΤΖΤΑΟΥΝ.-- Στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση από τη Βρετανία ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης των νήσων Μπαρμπάντος στην Καραϊβική ότι θα προχωρήσει η χώρα το 2021, οπότε θα γιορταστεί η 55η επέτειος της ανεξαρτησίας. Ετσι θα σταματήσει - όπως ίσχυε έως τώρα - να θεωρείται επικεφαλής του κράτους η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας. «Ηρθε η ώρα για να αφήσουμε πλήρως πίσω μας το αποικιακό παρελθόν μας», δήλωσε η γενική κυβερνήτης των Μπαρμπάντος, Σάντρα Μέισον.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Επιστολή διαμαρτυρίας στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επέδωσε χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού ο Ιρανός πρέσβης καταγγέλλοντας τις απειλές των ΗΠΑ για «χίλιες φορές πιο ισχυρή» χρήση όπλων κατά του Ιράν σε περίπτωση «ιρανικής επίθεσης». Κατήγγειλε επίσης ως «αβάσιμες και προκλητικές» τις πρόσφατες απειλές του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και τα «κατασκευασμένα ψεύδη» του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- «Δεκάδες έως εκατοντάδες φορές» χειρότερη από τον μέσο όρο πυρκαγιών της περιόδου 2003 - 2019 αποδεικνύεται η φετινή πύρινη λαίλαπα που αποτεφρώνει καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια δασικών, χορτολιβαδικών και κατοικημένων εκτάσεων στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. Αυτό καταγράφουν επιστήμονες της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την Κλιματική Αλλαγή, Copernicus, με την επισήμανση πως οι πυκνοί καπνοί από τις τεράστιες πυρκαγιές στις ΗΠΑ έφθασαν πλέον στην Ευρώπη και εκλύεται στην ατμόσφαιρα μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από το 2003 που υπάρχουν καταγραφές για αντίστοιχα φαινόμενα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ