Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.-- Με πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Γερμανίας η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις κατά έξι Ρώσων αξιωματούχων και ενός κρατικού ερευνητικού κέντρου, στο πλαίσιο λήψης μέτρων κατά της διασποράς και χρήσης χημικών όπλων, με αφορμή τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, χωρίς ακόμη να έχει αποδειχθεί ποιος κρύβεται πίσω από την υπόθεση. Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «μη φιλική ενέργεια», η οποία θα βλάψει τις σχέσεις των δύο πλευρών και επιφυλάσσεται να δώσει απάντηση προς το συμφέρον της Ρωσίας.

ΜΠΙΣΚΕΚ.-- Ο Πρόεδρος του Κιργιστάν, Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ, παραιτήθηκε χτες λέγοντας πως θέλει να αποτρέψει ενδεχόμενες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρησή του. Σύμμαχοι του Ζεενμπέκοφ είχαν κυριαρχήσει στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτώβρη, όμως αιματηρές διαδηλώσεις ανέτρεψαν την κυβέρνηση και υποχρέωσαν τις αρχές να ακυρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναδείχθηκε ο εθνικιστής Σ. Ζαπάροφ, ο οποίος απελευθερώθηκε από τη φυλακή από διαδηλωτές και αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Οι βομβαρδισμοί «πολιτικών στόχων» από τον συριακό και τον ρωσικό στρατό σε θέσεις τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας «ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε χτες το αμερικανικό «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» σε έκθεσή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ