Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΑΛΑ.-- Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν χτες βράδυ έναν 14χρονο Παλαιστίνιο στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα, το θύμα ήταν ο Μοχάμεντ Σεχάντε, 14 ετών, που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στο Αλ Χαντέρ, νότια της Βηθλεέμ.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Τουλάχιστον 59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, όταν εξερράγη προχτές βράδυ αποθηκευμένη ποσότητα δυναμίτιδας σε αυτοσχέδιο μεταλλείο χρυσού στην Μπουρκίνα Φάσο. Η έκρηξη στο χρυσωρυχείο, στην επαρχία Πονί (νοτιοδυτικά), κατέστρεψε επίσης αρκετά σπίτια φτιαγμένα από λαμαρίνα. Ανάμεσα στα θύματα είναι πολλές γυναίκες και παιδιά.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Ανδρες των ειδικών δυνάμεων της ολλανδικής αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί έξω από κατάστημα της «Apple» στο κέντρο του Αμστερνταμ, όπου ένας ένοπλος κρατούσε ομήρους από νωρίς χτες το απόγευμα.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Ξεκίνησε την Κυριακή τη λειτουργία της η πρώτη από τις 13 τουρμπίνες του μεγάλου υδροηλεκτρικού σταθμού του τεράστιου Αιθιοπικού Φράγματος Αναγέννησης στον Νείλο, η δημιουργία του οποίου έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες για την υδροδότηση της Αιγύπτου και του Σουδάν. Αιθίοπες αξιωματούχοι πανηγύρισαν διαβεβαιώνοντας ότι η πλήρης λειτουργία του θα φέρει ηλεκτρικό ρεύμα στο 60% του πληθυσμού.

ΟΤΑΒΑ.-- Το καναδικό κοινοβούλιο ενέκρινε (185 ψήφοι υπέρ, 151 κατά) την ενεργοποίηση του νόμου εκτάκτων καταστάσεων που έγινε προ ημερών από τον Καναδό πρωθυπουργό Τζ. Τριντό. Το Σαββατοκύριακο η αστυνομία επενέβη καθαρίζοντας το μεγαλύτερο μέρος των οχημάτων, των αντίσκηνων κ.τ.λ. που χρησιμοποιούνταν από τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες του λεγόμενου «κομβόι της ελευθερίας».

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κολομβίας αποποινικοποίησε τη Δευτέρα την άμβλωση έως την 24η βδομάδα της εγκυμοσύνης. Μέχρι τώρα οι αμβλώσεις δεν επιτρέπονταν παρά μόνο σε περιπτώσεις βιασμών, σοβαρού κινδύνου για την υγεία της μητέρας κ.τ.λ. Πέραν αυτών των εξαιρέσεων, οι γυναίκες που έκαναν άμβλωση αντιμετώπιζαν κίνδυνο ποινικής δίωξης και την επιβολή ποινών 16 έως 54 μηνών. Μετά τους έξι μήνες της κύησης, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν μόνο οι εξαιρέσεις που είχαν θεσπιστεί.

ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ.-- Ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λουίς Αμπιναδέρ, εγκαινίασε την περασμένη Κυριακή το έργο της ανέγερσης τείχους μήκους 160 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Αϊτή, ισχυριζόμενος ότι θα βοηθήσει να «ελεγχθούν» η «παράτυπη μετανάστευση» και η εγκληματικότητα. Τα έργα θα κοστίσουν 31 εκατ. δολάρια και θα διαρκέσουν εννιά μήνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ