Τετάρτη 18 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ο σομαλικός στρατός ανακατέλαβε το λιμάνι «στρατηγικής» σημασίας Χαραντέρε, αποσπώντας το από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Σεμπάμπ», που το κατείχαν εδώ και πάνω από 12 χρόνια. Ο Σομαλός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «το 2023 θα είναι η χρονιά της ελευθερίας και της εξάλειψης της "Σεμπάμπ"». Χτες στο βόρειο Μογκαντίσου πάντως έγινε νέα βομβιστική επίθεση τζιχαντιστών, με αποτέλεσμα τον θάνατο 5 στρατιωτών και 21 τζιχαντιστών.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και την απόδοση του χαρακτηρισμού «τρομοκρατική οργάνωση» στους Ιρανούς «Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης» ανακοίνωσε χτες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Συνελήφθη χτες στις ΗΠΑ ο 39χρονος Σόλομον Πένια, πρώην υποψήφιος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές στην Πολιτεία του Νέου Μεξικού. Κατηγορείται ότι πλήρωσε άνδρες για να πυροβολήσουν εναντίον των σπιτιών τεσσάρων πολιτικών των Δημοκρατικών.

BΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ανάμεσα στις συλλήψεις διαδηλωτών στο Λούτσερατ της Γερμανίας βρίσκεται και η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία συνελήφθη όταν η αστυνομία εκκένωσε την περιοχή προκειμένου να κατεδαφιστούν τα κτίρια, με σκοπό την επέκταση ανθρακωρυχείου. Η 20χρονη Τούνμπεργκ συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην επιχειρούμενη επέκταση του λιγνιτωρυχείου «Γκαρτσβάιλερ 2». Η ίδια και άλλοι διαδηλωτές που συνελήφθησαν αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Το να καταναλώσεις ένα ψάρι που έχει αλιευθεί στις λίμνες ή στους ποταμούς των ΗΠΑ ισοδυναμεί με το να πίνεις επί έναν μήνα νερό μολυσμένο με τους λεγόμενους «αιώνιους» ρυπαντές, τις PFAS (υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες), σύμφωνα με μελέτη του Environmental Working Group η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες. Τα εν λόγω χημικά προϊόντα αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1940 ώστε να αντιστέκονται στο νερό και στη θερμότητα, και τα βρίσκει κανείς σε αντικολλητικές επενδύσεις, υφάσματα και συσκευασίες τροφίμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ