Κυριακή 6 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Χρώματα» της Ανατολής

Εκθεση έργων του Σ. Σαββίδη (1857 - 1927), φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο. Η ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση, που παρουσιάστηκε με επιτυχία τον περασμένο Μάρτη στην Αθήνα, περιλαμβάνει 54 έργα από τις μόνιμες συλλογές της Πινακοθήκης, αλλά και δημιουργίες που ανήκουν στη Συλλογή του Ιδρύματος Ευριπίδη Κουτλίδη. Ο Σ. Σαββίδης είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες ζωγράφους της δεύτερης γενιάς των Ελλήνων εικαστικών, που έδρασαν στο Μόναχο. Αγνωστος ακόμα στο μεγαλύτερο μέρος του έργου του, μπορεί να θεωρηθεί ο πρόγονος της ιμπρεσιονιστικής ζωγραφικής στην Ελλάδα, που βρήκε πολλούς μιμητές. Αντίστοιχα, μπορεί να θεωρηθεί ως ο πρώτος νεοέλληνας ζωγράφος με συγκεκριμένες θεωρητικές αναζητήσεις.

Στην έκθεση παρουσιάζονται δύο ολοκληρωμένοι θεματικοί κύκλοι: ο ένας με αναφορά στην Ανατολή, τόπο καταγωγής του Σ. Σαββίδη και ο άλλος στη Δύση, όπου έλαβε τα ερεθίσματα από τα πιο προοδευτικά καλλιτεχνικά ρεύματα, ιδίως του γερμανικού ιμπρεσιονισμού, φιλοτεχνώντας συνθέσεις στην ύπαιθρο. Την έκθεση και τον κατάλογο που τη συνοδεύει, επιμελήθηκε η Μαριλένα Κασιμάτη, η οποία έκανε και την τελική επιλογή των έργων για το Ναύπλιο. Οπως σημειώνει στον κατάλογο «Ο Συμεών Σαββίδης με δυσκολία μπορεί να ταξινομηθεί σε μια "σχολή" ζωγραφικής. Ενώ αρχικά είναι ο νατουραλιστής ζωγράφος και παραμένει σε όλη την καλλιτεχνική πορεία του προσηλωμένος σε θέματα σχετικά με τη φύση και τον άνθρωπο, εκδηλώνει, μέσα από σχήματα συναφή προς τον γερμανικό ιμπρεσιονισμό, μια εξπρεσιονιστική διάθεση. Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να διαλάθει της προσοχής μας, μια συγγένεια του ύφους του Σαββίδη μετά το 1920 με αυτό του γερμανικού εξπρεσιονισμού, ο οποίος άλλωστε επίσης αναδείχτηκε μέσα από τον γερμανικό ιμπρεσιονισμό». Σημειώνουμε ότι στο χώρο της παρουσίασης, θα πωλείται και η μονογραφία του καλλιτέχνη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΑΔΑΜ, την οποία υπογράφει η επιμελήτρια της έκθεσης.

Κυριακή 6/8
  • Γιάννης Λεμπέσης - «Λαϊκή Στράτα»
    Γιάννης Λεμπέσης - «Λαϊκή Στράτα»
    Τελευταίες ημέρες της έκθεσης χαρακτικής της Βάσως Κατράκη στο χώρο τέχνης «Πολύτροπον» (Κάστρο Αγ. Γεωργίου, Κεφαλονιά).
  • Το έργο του Ζορζ Φεϊντό «Ράφτης κυριών», από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, θα παρουσιαστεί στη Νέα Μάκρη. Η σκηνοθεσία είναι της Νανάς Νικολάου. Παίζουν: Τάσος Χαλκιάς, Παύλος Ορκόπουλος, Αριέτα Μουτούση κ.ά.
  • Τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη παρουσιάζει, στο Αργος στο Αρχαίο Θέατρο, το Εθνικό σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Η μουσική είναι του Σταμάτη Κραουνάκη. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Περικλής Καρακωσταντόγλου, Θεμιστοκλής Πάνου κ.ά.
  • Δύο σπουδαίες γυναικείες λαϊκές φωνές, η Μαριώ και η Λένα Αλκαίου, ενώνονται φέτος το καλοκαίρι σε ένα δυνατό πρόγραμμα αξέχαστων επιτυχιών. Η Μαριώ, με την πληθωρικότητα της ερμηνείας της και το αστείρευτο κέφι της και η Λένα Αλκαίου με πάθος, δύναμη, ευαισθησία, θα βρίσκονται στη Χαλκιδική.
  • Συναυλία θα δώσει, σήμερα, στην Κυπαρισσία ο Γιάννης Λεμπέσης και η «Λαϊκή Στράτα».
Δευτέρα 7/8
  • Στο Καρλόβασι Σάμου (έως 9/8) και στο Πυθαγόρειο (11 έως 18/8), θα παρουσιαστεί η έκθεση φωτογραφίας του Μανώλη Κουπέ - Καλομοίρη, δισέγγονου του Μ. Καλομοίρη, με θέμα: «Σάμος, ένα φωτογραφικό ταξίδι». Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης», που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο νησί.
Τρίτη 8/8
  • Βάσω Κατράκη
    Βάσω Κατράκη
    Το έργο του Λόρκα «Ο έρωτας του Δον Περλιμπλίν και της Μπελίσα» παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ στη Λευκάδα και αύριο στην Πρέβεζα. Σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόνης. Παίζουν: Αρης Λεμπεσόπουλος, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Καίτη Ροβήρου, Δανάη Τζήμα κ.ά.
  • Εικόνες ζωής αποτυπωμένες πάνω σε αρχαία μνήματα, δέκα ποιητικά ταφικά επιγράμματα ενέπνευσαν την Σοφία Σπυράτου να χορογραφήσει και να σκηνοθετήσει την τελευταία της δουλιά «Εν' τω μηνί Αθύρ» (ο μήνας του έρωτα και του θανάτου), που παρουσιάζεται, στο Ηράκλειο Κρήτης, σε μουσική Αλκίνοου Ιωαννίδη.
  • Συναυλία του Γιάννη Λεμπέση και της «Λαϊκής Στράτας» στη Λίμνη Ευβοίας.
  • Εκθεση έργων του Νάκη Ταστσιόγλου και του Στέργιου Στάμου παρουσιάζεται στο χώρο «Apothiki art center» (Κάστρο Παροικιάς, Πάρου).
  • Η Μαριώ και η Λένα Αλκαίου δίνουν συναυλία στην Αλεξανδρούπολη.
Τετάρτη 9/8
  • Συναυλία με την Μαριώ στο Αττικό Αλσος.
  • Τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο, στην Ολυμπία στο Θέατρο Φλόκα.
  • Συνεχίζεται στο Γυμνάσιο - Λύκειο Σίφνου η έκθεση «Λουκόπουλος: ο γλύπτης - οικοδόμος. Ψήγματα πορείας». Διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
  • Επιλεγμένα παραδοσιακά τραγούδια από τη Μεσόγειο και τον κόσμο θα προσφέρει η Σαβίνα Γιαννάτου με τον Κώστα Γρηγορέα (φωνή, κιθάρα) στη συναυλία (9μ.μ.) στο δημοτικό κινηματογράφο «Κήπος» στα Χανιά. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Ο ήχος της πόλης» σε σκηνοθεσία Φατίχ Ακίν.
Πέμπτη 10/8
  • Φωτογραφία του Μανώλη Κουπέ - Καλομοίρη
    Φωτογραφία του Μανώλη Κουπέ - Καλομοίρη
    Στο Πνευματικό Κέντρο «Μέγαρο Γκύζη» φιλοξενείται έκθεση με τίτλο «6 γνωστοί ζωγράφοι ζωγραφίζουν τη Σαντορίνη της παράδοσης». Εως τις 16/8 θα εκτεθούν δημιουργίες των: Χ. Ασίμη, H. Bauerle, Π. Γράββαλου, Β. Κύρκου, Α. Μενδρινού, Μ. Πρέκα.
Παρασκευή 11/8
  • Τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη παρουσιάζει, σήμερα και αύριο, η «Αττική Σκηνή» στην Επίδαυρο, σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη και μουσική Γιούρι Στούπελ. Παίζουν: Χάρης Ρώμας, Ηλίας Λογοθέτης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βασίλης Κολοβός, Σπύρος Σαραφιανός, Μιχάλης Θεοδώρου, Μαρία Ζάχαρη, Μαργαρίτα Βαρλάμου κ.ά. Ιέρεια η Αννα Συνοδινού.

Λένα Αλκαίου - Μαριώ
Λένα Αλκαίου - Μαριώ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ