Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οι ένοχοι για τις ΔΕΚΟ

Από παραλήρημα προκλητικών αντεργατικών δηλώσεων διακατέχονται εσχάτως τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Επιχειρούν με αυτόν τον τρόπο - στα όρια του υστερικού - να υπερασπιστούν την αντεργατική τροπολογία για την πλήρη κατεδάφιση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων στις πρώην ΔΕΚΟ και όσες βρίσκονται στον προθάλαμο της ιδιωτικοποίησης. Ενορχηστρωτής αυτής της κυβερνητικής αντεργατικής υστερίας ανέλαβε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Επιστρατεύοντας έωλους ισχυρισμούς, από την εποχή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, περί «μισθολογικών ρετιρέ» με πανάκριβα προνόμια και εξωπραγματικές αυξήσεις εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ, ο υπουργός επιχειρεί να μας πείσει ότι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής είναι τάχα ο περιορισμός των ελλειμμάτων των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και άρα να πάψουν να επιβαρύνονται οι Ελληνες φορολογούμενοι. Στο ίδιο πνεύμα - αλλά ακόμα πιο προκλητικός - ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης. Με τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του, αποφάνθηκε πως τα «ελλείμματα που έχουν οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ, δεν είναι ελλείμματα του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Είναι ελλείμματα όλων εμάς, όλων των Ελλήνων φορολογουμένων».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, οι κυβερνώντες «χρεώνουν» τα ελλείμματα στους εργαζόμενους με τους «παχυλούς μισθούς». Επί της ουσίας ισχυρίζονται ότι ευθυνόμαστε «όλοι εμείς» για τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφάρμοσαν διαχρονικά στις πρώην ΔΕΚΟ οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ! Είναι προφανές ότι μ' αυτό το αντεργατικό παραλήρημα οι κυβερνώντες επιχειρούν να μας πείσουν ότι είναι «επιβεβλημένη για το καλό όλων μας» η πλήρης ισοπέδωση όσων εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων έχουν απομείνει ακόμα στις πρώην ΔΕΚΟ. Η απάντηση στον προκλητικό ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι με την τροπολογία που ψήφισε στη Βουλή, επιδιώκει να επιφέρει καθεστώς δικαιοσύνης ανάμεσα στους εργαζόμενους του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα, είναι ότι «τα τεράστια κέρδη του κεφαλαίου, τα οποία υπηρετεί και αυτή η κυβέρνηση, επιτρέπουν η εξίσωση να γίνει προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω», όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Εκτός από την επίκληση των έωλων επιχειρημάτων των προκατόχων τους του ΠΑΣΟΚ για τα «ρετιρέ», το παραλήρημα την κυβερνώντων στελεχών της ΝΔ περιλαμβάνει τώρα και... αποκαλύψεις σκανδάλων σε «ζημιογόνες ΔΕΚΟ» (ΟΣΕ, ΗΛΠΑΠ κ.ά.). Στην ουσία, δηλαδή... καταγγέλλουν τους εαυτούς τους για την πολιτική που εφαρμόζουν και η οποία «παράγει» και σκάνδαλα εκτός από «ζημιογόνες ΔΕΚΟ»! Είναι προφανές, βέβαια, ότι τα κυβερνητικά στελέχη ούτε βρίσκονται σε σύγχυση ούτε ξαφνικά, μετά από 4 χρόνια στην εξουσία, πήραν χαμπάρι σε 2-3 μέρες ισάριθμα σκάνδαλα σε πρώην ΔΕΚΟ. Απλά βαυκαλίζονται ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και κατ' επέκταση να εξασφαλίζουν τη συναίνεσή της για την εφαρμογή της σκληρής αντεργατικής πολιτικής στο δημόσιο και τον ευρύτερα δημόσιο τομέα.

Κοντολογίς, οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν τον παραμικρό εφησυχασμό ή αδράνεια. Με δεδομένες μάλιστα τις όψιμες και επί της ουσίας υποκριτικές αντιδράσεις, που εκδηλώνουν οι γαλαζοπράσινες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στις πρώην ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να οργανώσουν τη δική τους αντίσταση ενάντια στην κυβερνητική αντεργατική καταιγίδα. Ολοι οι εργαζόμενοι και στις πρώην ΔΕΚΟ και στον ιδιωτικό τομέα, με τον ενιαίο και ενωτικό τους αγώνα, πρέπει από κοινού να ακυρώσουν στην πράξη την αντεργατική τροπολογία.


Νίκος ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ