Τετάρτη 20 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Σάπια και ανέντιμη ταχτική

Σε σημαία της προεκλογικής του πολεμικής απέναντι στο ΚΚΕ έχει αναγάγει το ΠΑΣΟΚ την ανέντιμη, ανήθικη και συκοφαντική δυσφήμιση του Κόμματος. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ταχτική αυτή αποτελεί κεντρική επιλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο βιολί αυτής της άθλιας - από κάθε άποψη - επίθεσης σε βάρος του ΚΚΕ, το Θ. Πάγκαλο. Τι είναι αυτό που φοβίζει το ΠΑΣΟΚ; Και τι επιδιώκει με την επιλογή του να αποφύγει προεκλογικά την πολιτική αντιπαράθεση με το ΚΚΕ, οχυρωμένο πίσω από τόνους λάσπης και ψέματα;

Η αναγνώριση από ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους της στρατηγικής ταύτισης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε ζητήματα που αφορούν τον πυρήνα της πολιτικής τους, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που δυσκολεύει και αποδυναμώνει την ικανότητα που διαχρονικά διέθετε, να εγκλωβίζει εργατικές λαϊκές συνειδήσεις στην αντιλαϊκή διαχείριση και πολιτική του. Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι εργαζόμενοι οι οποίοι, πιο καθαρά σε σχέση με το παρελθόν, αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ έχει δίκιο όταν λέει πως, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές τους, στα κεντρικά ζητήματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ενιαία πολιτική. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους μια μερίδα των εργαζόμενων και άλλων λαϊκών στρωμάτων μετατοπίζεται προς το ΚΚΕ ή αναγνωρίζει το δίκιο της πολιτικής του.

Αυτή τη μετατόπιση θέλουν να φρενάρουν, φοβούνται μήπως εκφραστεί και εκλογικά. Και αντί να αντιπαρατεθούν σε θέσεις και πολιτική, κάνουν ανήθικη συκοφαντική επίθεση, καθώς φαίνεται πως δυσκολεύονται να πείσουν και να εξασφαλίσουν προϋποθέσεις, να βάλουν πλώρη για ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η μετατόπιση όμως καταγράφεται κυρίως στο αυξανόμενο κύρος που απολαμβάνει το ΚΚΕ μέσα στους τόπους δουλειάς, στις εργατογειτονιές, παράλληλα με την πολιτική και συνδικαλιστική απαξίωση του ΠΑΣΟΚ, συγκριτικά πάντα με το πρόσφατο παρελθόν. Αυτό γεννάει επιπλέον ανησυχία στα κόμματα του κεφαλαίου. Γιατί ξέρουν καλά πως η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα βρει άμεση αντανάκλαση στο κίνημα, πολλαπάσια μάλιστα από την όποια εκλογική του ενίσχυση. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει δυνατό εργατικό και λαϊκό κίνημα. Σημαίνει αποδυνάμωση του δικομματισμού, πυλώνας του οποίου είναι το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η αποδυνάμωση δεν αφορά μόνο τα εκλογικά ποσοστά, αλλά κυρίως αφαιρεί δύναμη από το αστικό πολιτικό σύστημα, από τη διαχείριση της εξουσίας προς όφελος του κεφαλαίου, μέσω και της δικομματικής εναλλαγής.

Από αυτή την άποψη, το ΠΑΣΟΚ δε δουλεύει μόνο για τον εαυτό του, για το δικό του μικροκομματικό συμφέρον. Η τακτική του απέναντι στο ΚΚΕ είναι βέβαιο ότι προκαλεί τουλάχιστον ικανοποίηση στις οικονομικές και πολιτικές εκείνες δυνάμεις που προσπαθούν μάταια να απαξιώσουν το ΚΚΕ στα μάτια των εργαζόμενων και του λαού, διατηρώντας τη φρούδα ελπίδα ότι κάποτε θα καταφέρουν να το συρρικνώσουν σε ακίνδυνα μεγέθη. Οχι μόνο εκλογικά, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά το κύρος του Κόμματος, την επιρροή του και την πρωτοπόρα δράση του στο κίνημα. Ενενήντα χρόνια τώρα λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Και είναι χρέος κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, να καταδικάσει αυτή τη σάπια τακτική στην οποία πρωτοστατεί το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του. Και να το κάνει ενισχύοντας το ΚΚΕ. Για να τρομάξουμε όσο γίνεται περισσότερο τους καπιταλιστές και το πολιτικό τους σύστημα. Θα είναι μεγάλο όφελος για το λαό.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ