Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κόλπα του... «διαλόγου»

Παλιά οι πολιτικάντες τάζανε «θα σας κάνουμε και γεφύρια». Εδώ και μερικά χρόνια - με εξαίρεση τις προεκλογικές περιόδους, οπότε και συνεχίζουν να τάζουν όχι μόνο γεφύρια αλλά μέχρι ζεύξη Ρίου - Αντίρριου σε... μακέτα (!) - το τροπάρι άλλαξε. Τώρα πια το παραμύθι αρχίζει και τελειώνει με την εξής υποσημείωση: «Θα σας κάνουμε και... διάλογο»!

Τούτη, δε, η κυβέρνηση φαίνεται ότι απαρτίζεται από ένα επιτελείο παθιασμένων... συζητητών:

Ο κ. Γιαννίτσης, αφού πρώτα εξήγγειλε την κατάργηση του 8ωρου και γενικότερα την κατάργηση του... 20ού αιώνα (αφού με τα μέτρα του ο κόσμος της εργατιάς γυρίζει πίσω στο 19ο αιώνα και βάλε), κατόπιν έστειλε και μια πρόταση «διαλόγου».

Ο κ. Παπαδόπουλος, αφού πρώτα αποφάσισε και εξήγγειλε 200 (!) μέτρα για την, μετά τιμών, τέλεση της ευθανασίας του δημόσιου συστήματος Υγείας, κατόπιν δήλωσε έτοιμος για «διάλογο», στο πλαίσιο του οποίου δεν αποκλείει - όπως λέει - να αλλάξει όλες τις αποφάσεις του, εκτός όμως από εκείνες τις 200... που οδηγούν τους μεν ασθενείς βορά στους εμπόρους της Υγείας, τα δε νοσοκομεία στους «μάνατζερ».

Ανάλογη είναι η τακτική της κας Β.Παπανδρέου, η οποία επίσης πρόσθεσε το κερασάκι του «διαλόγου» και στο δικό της «μεταρρυθμιστικό» οίστρο (βλέπε αντιδραστικοποίηση του συστήματος δημόσιας διοίκησης), αλλά και του κ. Παπουτσή, που έσπευσε να καλέσει σε «διάλογο» τους ναυτεργάτες, τους οποίους προηγουμένως προσφέρει ως έδεσμα για τα δόντια των μεγαλοκαρχαριών - εφοπλιστών.

Οπως γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, η κυβέρνηση, αφού παρατάξει το «απόσπασμα», μετά το «σκοπεύσατε» και κυρίως αμέσως μετά το «πυρ», τα μέλη της έμπλεα από συναισθήματα... στοργής για τους «αιμόφυρτους» που τα ίδια προκάλεσαν και μέσα σε ένα «αγλάισμα»... δημοκρατικότητας, τρέχουν πάνω από τα θύματά τους και πιάνουν μαζί τους ψιλή κουβεντούλα!

Ετσι, σύμφωνα με την τρέχουσα κυβερνητική μεθοδολογία, το πρόγραμμα έναντι των λαϊκών στρωμάτων έχει ως εξής: Πρώτα τους «εντοπίζουμε», αυτομάτως τους «καθαρίζουμε» και μετά πιάνουμε και μια συζητησούλα μαζί τους για να τους πείσουμε τι «ωραίο» ήταν αυτό που τους κάναμε!

Τα παραπάνω δε συνιστούν μια ανεξήγητη «παραξενιά» της κυβέρνησης. Ακόμα και μια τόσο αντιλαϊκή κυβέρνηση όπως η σημερινή, όταν προωθεί τόσο βαθύτατα αντιδραστικά μέτρα, έχει την ανάγκη της κατασκευής προσχημάτων. Περί αυτού πρόκειται, περί ενός «διαλόγου» - πρόσχημα και κοροϊδία. Πρόκειται για μια προκατασκευασμένη απάτη, η οποία χρειάζεται στην κυβέρνηση, ώστε να καμώνεται μετά πως τα θύματά της αναγνωρίζουν στο πρόσωπό της όχι το δήμιο των δικαιωμάτων τους, αλλά έναν καλοκάγαθο συνομιλητή...

Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να συμβεί, θέτει σε εφαρμογή την τακτική των «Δούρειων Ιππων».

Σε αυτή ακριβώς τη φάση βρισκόμαστε τώρα. Οι κύριοι που απαρτίζουν τον κυβερνητικοδίαιτο «συνδικαλισμό» παρακάθονται στα τραπέζια της συναλλαγής με την κυβέρνηση, προσποιούμενοι ότι εκπροσωπούν τους εργαζόμενους! Τι εκπροσωπούν στην πραγματικότητα; Το γνωρίζουν καλύτερα οι ίδιοι.

Σε κάθε περίπτωση η αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και που εκδηλώθηκε κατακαλόκαιρο, ώστε να έχει απαλλαγεί η κυβέρνηση από την παρουσία των εργαζομένων (άλλη μια απόδειξη της διάθεσης της κυβέρνησης να... «συνδιαλλαγεί» με τα λαϊκά στρώματα), δηλώνει ότι οι κυβερνώντες βιάζονται να εφαρμόσουν το «κι από Αύγουστο - χειμώνας» πάνω στις πλάτες του λαού.

Γι' αυτό και η απάντηση του λαού στις προσκλήσεις «διαλόγου» δεν μπορεί να είναι παρά η ασυζητητί απόρριψη και της πολιτικής της κυβέρνησης και των προσχημάτων με τα οποία επιχειρεί να την προωθήσει.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ