Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οπλο ενάντια στους λαούς

Η σύσταση του Επιχειρησιακού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού FRONTEX (ΦΡΟΝΤΕΞ) στον Πειραιά, που δρομολογήθηκε από προχτές για τον Οκτώβρη, είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη την οποία πρέπει να αντιπαλέψουν από κοινού Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι. Ο FRONTEX είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων των κρατών - μελών της ΕΕ, ένας αστυνομικο-στρατιωτικός μηχανισμός καταστολής της μετανάστευσης, ο οποίος ιδρύθηκε το 2005 προκειμένου να εμποδίσει τις εισροές μεταναστών «από περιοχές που υπήρξε ιμπεριαλιστική επέμβαση». Οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από χρόνια διεκδικούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο - και λόγω γεωγραφικής θέσης - στο κυνήγι των μεταναστών, διεκδικώντας παράλληλα να μην πέφτει αποκλειστικά στους ελληνικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς όλο το βάρος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής.

Σε αυτά τα πλαίσια η ίδρυση του FRONTEX στον Πειραιά είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην κοινή αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό, την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και καλύτερη διαχείριση της «παράνομης» μετανάστευσης, σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, το Επιχειρησιακό Γραφείο του FRONTEX θα συμβάλει στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Αρχών των κρατών - μελών. Ωστόσο, οι αρμοδιότητες του FRONTEX δε θα εξαντλούνται στα σύνορα, αλλά θα έχει ρόλο και στην ενδοχώρα όσον αφορά το «κυνήγι μεταναστών» και όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο οργανισμός είναι στελεχωμένος με ιδιαίτερα προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, ο οποίος θα βρίσκεται εντός των συνόρων και θα είναι έτοιμος, πέρα από την καταδίωξη μεταναστών και προσφύγων, να στραφεί ενάντια και στο λαϊκό κίνημα.

Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι στον FRONTEX ανατέθηκε πριν από λίγο καιρό να συνάψει συνοριακή συμφωνία με την Τουρκία, χωρίς καμία ενημέρωση προηγουμένως του ελληνικού λαού, ούτε του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας ο οργανισμός δεχόταν τις συνοριακές διεκδικήσεις της Τουρκίας, ακόμη και στο Αιγαίο, στην οποία παραχωρούσε δικαιώματα έρευνας και διάσωσης.

Eνίσχυση του FRONTEX σημαίνει ενίσχυση ενός ακόμα κατασταλτικού μηχανισμού στα χέρια των κυβερνήσεων κατά των λαών. «Εχθροί» του FRONTEX είναι τα θύματα του ιμπεριαλισμού, γυναίκες, παιδιά, ανυπεράσπιστοι άνθρωποι κάθε ηλικίας. Αποστολή του είναι να παρεμβαίνει με κάθε τρόπο ενάντια στα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις των λαών, μπορεί να δρα ως μηχανισμός ταχείας επέμβασης βάσει των αναγκών της ΕΕ, βάσει των αναγκών των ιμπεριαλιστών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Εξάλλου, σύμφωνα με αυτά τα καπιταλιστικά συμφέροντα καθορίζεται και το ποιοι μετανάστες και πρόσφυγες είναι παράνομοι και ποιοι νόμιμοι. Η νομιμοποίηση έρχεται πρώτα και κύρια από την αγορά κι έπειτα τυπικά από το κάθε κράτος. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει και το γραφείο του FRONTEX στον Πειραιά: Καταστολή απέναντι σε όσους θέτουν υπό αμφισβήτηση ή απειλούν τα καπιταλιστικά κέρδη, σε όσους απειλούν την κοινωνική συνοχή και ισορροπία, αλλά και τη νομιμότητα της εκμετάλλευσης. Αυτή η εξέλιξη δεν αφορά μόνο στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αλλά συνολικά το εργατικό και λαϊκό κίνημα.


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ