Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τους εκθέτει η έκθεση

Μόνο κάποιος υπερβολικά αφελής ή όποιος εθελοτυφλεί θα μπορούσε να θεωρήσει ως πραγματικό και ανυπόκριτο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες ανά τον κόσμο. Τελευταία εκδήλωση αυτού του «ενδιαφέροντός» τους η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των θρησκευτικών ελευθεριών στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες χώρες.

Κατ' αρχάς, με αυτού του είδους τις εκθέσεις οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, άλλοτε για τα ατομικά δικαιώματα, άλλοτε για τις θρησκευτικές ελευθερίες και άλλοτε για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, οικοδομούν το προπαγανδιστικό οικοδόμημα της «νέας τάξης πραγμάτων» και προωθούν το ρόλο τους ως παγκόσμιων επικυρίαρχων. Είναι «εργαλεία» επέμβασης στα εσωτερικά των άλλων χωρών και πλήρους κατάλυσης των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου περί μη επέμβασης στα εσωτερικά των χωρών και απαραβίαστου των συνόρων.

Ειδικότερα η τελευταία έκθεση των αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ουσιαστικά, έρχεται να συνοψίσει τη δραστηριότητα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και το ρόλο της στο θέμα των ταυτοτήτων και σε άλλους τομείς. Αναφέρεται δε κατά λέξη: «Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα εργάζεται συστηματικά για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας. Διπλωμάτες της συναντώνται τακτικά με αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας, καθώς επίσης και με εκπροσώπους διαφόρων θρησκευτικών ομάδων, όπως ελληνοορθόδοξους, διαμαρτυρόμενους, καθολικούς, Εβραίους και μουσουλμάνους».

Πέρα από το εξοργιστικό της υπόθεσης, αφού μιλάνε για δικαιώματα των λαών, είτε θρησκευτικά, είτε ατομικά, είτε των μειονοτήτων, εξαιρώντας την ίδια τους τη χώρα, που είναι γνωστό τι συμβαίνει, αυτοί οι οποίοι τα καταλύουν με τον πιο βάναυσο τρόπο για να τα χρησιμοποιούν μόνο ως πρόσχημα στις επεμβάσεις τους. Πέρα, λοιπόν, απ' αυτό, μέσα από την τελευταία έκθεση αποκαλύπτονται πράγματα που για εμάς μεν είναι αυτονόητα αλλά κάτω από άλλες συνθήκες για να τα αποδείξουμε, χωρίς τη... βοήθεια των Αμερικανών, θα χρειαζόμασταν πολύ μελάνι.

Μιλάνε ξεκάθαρα και δε μασάνε τα λόγια τους για το ρόλο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Εναν ρόλο παρακολούθησης του κάθε τι που συμβαίνει στην εσωτερική ζωή της χώρας μας, και όχι μόνο παρακολούθησης και καταγραφής αλλά και, όπως αναφέρουν, «εργάζονται συστηματικά» για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα. Από πού άραγε αντλούν αυτό το δικαίωμα; Η απάντηση πρέπει να δοθεί από την κυβέρνηση. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό παραδέχονται ότι κατευθύνουν τις εξελίξεις εντός της χώρας μας.

Με την ίδια παραδοχή τους επιβεβαιώνουν ότι η ανακίνηση του όλου θέματος των ταυτοτήτων δεν έγινε τυχαία, ούτε βέβαια τυχαία ήταν η επίθεση που δέχτηκε το ΚΚΕ και ο «Ρ» για τη θέση τους και τη στάση τους. Οτι δηλαδή ο όλος θόρυβος από την πλευρά της κυβέρνησης καμία σχέση δεν είχε με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τα οποία υποκριτικά επικαλούνταν, αλλά ήταν κατευθυνόμενος. Η κυβέρνηση και οι διάφοροι συνοδοιπόροι της αγωνιούσαν και αγωνιούν - εκτός των άλλων - να αποσπάσουν εύσημα καλής διαγωγής και προσαρμοστικότητας στη «νέα τάξη». Αρκεί λοιπόν μια ανάγνωση της έκθεσης για να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι και τότε θα καταλάβουν πολλά...


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ