Σάββατο 8 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Πάνω απ'όλα το ΝΑΤΟ

Τον παγκόσμιο κατασταλτικό μηχανισμό, το στρατό επιβολής της «νέας τάξης» σε ολόκληρο τον πλανήτη μας, συγκροτούν με γοργά βήματα τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία και, ταυτόχρονα, καταλύουν οποιοδήποτε υπόλειμμα εθνικής κυριαρχίας. Η εαρινή σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που χτες ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε με πανηγυρικό τρόπο ότι όλοι και όλα υποτάσσονται στην επιβολή της νεοταξικής κυριαρχίας, που στην παρούσα φάση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την «αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας».

Η Εθνική Αμυνα, πλέον, ως έννοια και ως περιεχόμενο, όχι απλά υποτάσσεται στις ιμπεριαλιστικές προτεραιότητες αλλά καταλύεται. Το αντιτρομοκρατικό αμόκ των Αμερικανών διαπερνά πια και το σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας των χωρών-μελών των ιμπεριαλιστικών σχηματισμών και γίνεται «εθνική ιδέα». Ετσι και οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ομόφωνα για όλες τις αναγκαίες, σε αυτή την κατεύθυνση, αναδιαρθρώσεις.

Και οι Αμερικανοί δε ζητάνε λίγα από τους συμμάχους τους. Τα θέλουν όλα. Κατέθεσαν στο ΝΑΤΟικό συμβούλιο και ένα πακέτο προτάσεων-απαιτήσεων, για τα οποία, τυπικά, η απόφαση θα ληφθεί μεν το Νοέμβρη στην Πράγα αλλά η υλοποίησή τους έχει ήδη δρομολογηθεί.

Ζητούν: Μια νέα «διακλαδική συμφωνία εξοπλισμών», που θα υποτάσσει το σύνολο των «εθνικών» εξοπλισμών κάθε κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ στα παγκόσμια στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ. Συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όσον αφορά στα βιολογικά και χημικά όπλα, που φαίνεται ότι δεν ελέγχονται πλήρως από αυτούς. Ενα μη επακριβώς καθορισμένο «πακέτο αντιτρομοκρατικών μέτρων», που θα «δεσμεύουν» πολιτικά ολόκληρο το ΝΑΤΟ και θα επιτρέπουν στρατιωτικές επιχειρήσεις «όπου και όταν χρειάζεται». Και, τέλος, ζητούν μια «εσωτερική μεταρρύθμιση», με στόχο την κατάργηση του «βέτο», για μια «διευρυμένη συμμαχία», με «ευέλικτη οργάνωση».

Ακρως αποκαλυπτικά και τα όσα είπε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, ο οποίος σε δηλώσεις του παραδέχτηκε μεν ότι «μακάρι το ΝΑΤΟ να εξασφάλιζε την ασφάλεια της χώρας», αλλά παρ' όλα αυτά οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν πλήρως εκχωρηθεί στο ΝΑΤΟ γιατί πάνω απ' όλα είναι το ιμπεριαλιστικό συμφέρον.

Η αναθεώρηση, είπε ο Γ. Παπαντωνίου, της δομής του ΝΑΤΟ «συμβαδίζει με αντίστοιχες αμυντικές αναθεωρήσεις που πραγματοποιούνται σε εθνικό επίπεδο από όλες τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ». Για να προσθέσει χωρίς δισταγμό: «Οπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τη δική της αμυντική στρατηγική αναθεώρηση (...) τη νέα δομή δυνάμεων και τη νέα δομή διοίκησης, βάσει της οποίας προχωρεί η διακλαδικότητα στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Αντίστοιχη διαδικασία προωθεί και το ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στην προοπτική της καλύτερης και πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης του κινδύνου της διεθνούς τρομοκρατίας».

Τα λόγια του Γ. Παπαντωνίου τα λένε όλα. Δε χρειάζονται σχολιασμό. Αυτή λοιπόν είναι η «εθνική άμυνα» το έτος 2002.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ