Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το λάθος των αγροτών

Λέγεται και είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η ΝΔ εμφανίζεται ενισχυμένη στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Αυτό είναι, πράγματι, ένα από τα «μηνύματα» που έστειλε η κάλπη στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, το οποίο φαίνεται ν' αποδέχεται και ο ίδιος ο Κ. Σημίτης. Οπως ήταν αναμενόμενο, το «μήνυμα» έγινε «σημαία» κι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κ. Καραμανλής το προβάλλει και το διαλαλεί, με στόχο την καλλιέργεια «κλίματος μεγάλης νίκης» του κόμματός του στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Αλλά, είναι επίσης γεγονός ότι η εκλογική επιτυχία της ΝΔ στις αγροτικές περιοχές, δε σημαίνει, επ' ουδενί, ότι νίκησε ο αγροτικός κόσμος. Η μεταφορά ψήφων από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, που γίνεται στο πλαίσιο λειτουργίας των «συγκοινωνούντων δοχείων» του δικομματισμού, τίποτα το καλύτερο για τη μικρομεσαία αγροτιά δεν προοιωνίζεται. Κι αυτό επειδή τα δύο αυτά κόμματα πρεσβεύουν, υπηρετούν κι εφαρμόζουν την ίδια αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών στη χώρα μας.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η ψήφος των αγροτών στη ΝΔ είναι απλώς μια έκφραση δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ίσως και μια «εκδίκηση» για την κοροϊδία του αγροτικού κόσμου από το υπουργείο Γεωργίας και για τον κυβερνητικό αυταρχισμό, όπως εκφράστηκε, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, με τη χρησιμοποίηση των ΜΑΤ και των αγροτοδικείων. Οπότε δεν εμπεριέχει σαφές «μήνυμα εμπιστοσύνης» προς τη ΝΔ και κακώς αυτή πανηγυρίζει, αφού οι ψήφοι που πήρε είναι προσωρινοί και, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, μπορεί να τις ξαναχάσει, αρκεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί «με μαστοριά» την αγροτική δυσαρέσκεια.

Ομως, και σ' αυτή την περίπτωση πρόκειται για λαθεμένη επιλογή, καθώς το θέμα δεν είναι να «εκδικηθείς» κάποιον για όσα σου έκανε, δίνοντας την ευκαιρία σε όμοιό του να σου κάνει τα ίδια. Πάντως, το γεγονός ότι πολλοί αγρότες φεύγοντας από το ΠΑΣΟΚ πάνε στη ΝΔ, πέφτοντας, σαν τυφλοί, «από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη», δείχνει πόσος αγώνας χρειάζεται ακόμα, σε κοινωνικό, πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο, για να ριζοσπαστικοποιηθούν συνειδήσεις στον αγροτικό κόσμο. Ενας αγώνας μακρύς και δύσκολος και λόγω της κοινωνικής υπόστασης της αγροτιάς και εξαιτίας των πολιτικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην εποχή μας.

Σημαντικό πλεονέκτημα σ' αυτό τον αγώνα δημιουργεί η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ. Εκτός των άλλων και γιατί, καθώς θα διαμορφώνεται, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ένας «τρίτος πόλος», ως αντίπαλος του δικομματισμού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και του διπολισμού «κεντροαριστεράς - κεντροδεξιάς», θα γίνεται πιο καθαρή στον ορίζοντα η πραγματική εναλλακτική πολιτική λύση, όπου θα μπορούν να στραφούν οι μικρομεσαίοι αγρότες, συνειδητοποιώντας την ταξική προέλευση και την πολιτική προοπτική τους. Η λαϊκή συσπείρωση που επιτεύχθηκε στις τοπικές εκλογές - και στις αγροτικές περιοχές - αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ