Πέμπτη 27 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τ' αληθή

«

Γλώττα λανθάνουσα τ' αληθή λέγει» είναι η αρχαία ρήση.

Και, βέβαια, δε λάθεψε - και τόσο - η γλώσσα του υφυπουργού Υγείας Θ. Γιαννόπουλου όταν την περασμένη βδομάδα μιλούσε για τον ειδικό λογαριασμό όπου θα γινόταν κατάθεση των ...επιμισθίων για τις ιατρικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία.

«Τ' αληθή» των σχεδιασμών του κόμματός του με διαφορετικό τρόπο έλεγε ο υφυπουργός. Αλλωστε, δεν ανακάλυψε την πυρίτιδα, όπως δήλωσε, καθώς όσα έλεγε αποτελούν ευρωπαϊκή πρακτική.

Και δεν έλεγε ψέματα με την έννοια ότι στις 10 του Μάη 2004 στο συμβούλιο υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) συζητήθηκε και το θέμα της Υγείας. Στην εισήγηση μεταξύ των άλλων αναφερόταν εν ολίγοις και τούτο: Οσο και αν η οργάνωση των συστημάτων Υγείας παραμένει υπόθεση των κρατών-μελών, υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που υπερισχύουν των εθνικών πολιτικών. Και μια απ' αυτές τις πολιτικές που υπερισχύουν είναι ότι για να μειώσουν το κόστος τα κράτη-μέλη έχουν καθιερώσει τις απευθείας πληρωμές για τους ασθενείς ή μειώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας.

Μάλιστα, κάποιες χώρες έχουν εφαρμόσει λίστες παρεχομένων ιατρικών πράξεων, άλλες έχουν εφαρμόσει ένα βασικό μοντέλο υπηρεσιών και οι ασθενείς επιβαρύνονται για τις έξτρα υπηρεσίες και πάει λέγοντας. Δηλαδή, στην ώρα της ανάγκης δε μετράει η ανθρώπινη ιδιότητα αλλά το πάχος του πορτοφολιού...

Τα κόμματα του δικομματισμού δεν το 'κρυψαν. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - ή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - στα προγράμματά τους για τις εκλογές της 7.3.2004 είχαν τη δέσμευση ότι θα συνάψουν συμβάσεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες για ν' αποκτήσουν «πελατεία» τα δημόσια νοσοκομεία και να γίνουν ανταγωνιστικά με τα ιδιωτικά. Μάλιστα, οι προτάσεις τους ήταν με τέτοιο τρόπο διατυπωμένες που όποιος τις συνέκρινε θα νόμιζε ότι γράφτηκαν με ...καρμπόν!

Απ' αυτή, λοιπόν, την άποψη ήταν εξίσου ειλικρινής και η δήλωση του υπουργού Υγείας, Ν. Κακλαμάνη, ότι όποιος διάβασε το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ δεν πρέπει να έχει απορίες για το τι θα κάνει η κυβέρνηση. Και εκτός απ' τη σύναψη συμβάσεων με τις ασφαλιστικές εταιρίες το «νέο σύστημα» προβλέπει: Στα απογευματινά ιατρεία, την επίσκεψη θα την πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρίες. Θα αναπροσαρμόσει τις ιατρικές πράξεις και αμοιβές και θα επιτρέψει στους γιατρούς που θα επιλέξουν την πλήρη, αλλά όχι αποκλειστική απασχόληση, να έχουν νόμιμα ιδιωτικό ιατρείο εκτός νοσοκομείου.

Δηλαδή, άγρια εμπορευματοποίηση και δημιουργία ενός περιβάλλοντος, που ευνοεί άγριες καταστάσεις με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Και πώς θ' αντέξουν τα Ταμεία; Τι κρύβεται πίσω από αυτά τα απλόχερα ανοίγματα στην αγορά;

Μήπως το άνοιγμα και πάλι του ασφαλιστικού ζητήματος; (Ισως και να μη χρειάζεται μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ αλλά να κάνει συμπληρώσεις η κυβέρνηση της ΝΔ)

Το σίγουρο είναι ότι πριμοδοτείται η εξώθηση στην ιδιωτική ασφάλιση, ούτως ώστε ο ασθενής να μπορεί να έχει προσπέλαση στις υπηρεσίες Υγείας με τα εμπορευματοποιημένα κριτήρια.

Το πιο σίγουρο όμως είναι ότι η αμεσότερη πράξη αντίστασης στην παράδοση του κοινωνικού αγαθού της υγείας στους χυδαιοποιημένους νόμους της αγοράς είναι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ