Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το όνομα δεν είναι το κύριο...

Συναίνεση ζητά από τα άλλα κόμματα η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να βρεθεί μια «κοινά αποδεκτή λύση» για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το αναπόφευκτο ερώτημα που προκύπτει όμως είναι συναίνεση σε ποια βάση και για ποιο σκοπό; Η κυβέρνηση δεν έχει καν διευκρινίσει τι εννοεί με τον όρο «αμοιβαία αποδεκτή λύση». Αφήνει, βέβαια, να εννοηθεί ότι θέλει μια σύνθετη ονομασία που να περιλαμβάνει το όρο «Μακεδονία», αναιρώντας βέβαια την απόφαση των πολιτικών αρχηγών -πλην ΚΚΕ - του 1992, αλλά πέραν τούτου τίποτα.

Αντίθετα, γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη - δικομματική κατά βάση - συναίνεση, προσφέροντας, εν είδει ανταλλάγματος, την αμοιβαία παραγραφή των βαρύτατων πολιτικών ευθυνών που έχει τόσο η ίδια όσο και το ΠΑΣΟΚ, για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε εδώ και χρόνια. Το κυρίαρχο όμως, και αυτή τη φορά, δεν είναι το θέμα του ονόματος, αλλά η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και η διαφύλαξη της ειρήνης στην περιοχή, που κινδυνεύουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ο τρόπος, με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε τη «μονομερή» αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από τις ΗΠΑ, δείχνει ότι τείνει και το άλλο «μάγουλο», περιμένοντας το επόμενο χαστούκι... Προσποιείται ότι δε βλέπει πως η απειλή προέρχεται από τις συνεχείς και απροκάλυπτες επεμβάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Δείχνει να μη θυμάται ότι οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να επιβάλουν το «σχέδιο Ανάν» στο Κυπριακό. «Ξεχνά» ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αξιώσει -και πετύχει - την άνευ όρων ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, παραβλέποντας, μεταξύ άλλων, και τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. «Αγνοεί» ότι η αλλαγή συνόρων και η δημιουργία προτεκτοράτων της νέας τάξης στα Βαλκάνια είναι «έργο» που φέρει την υπογραφή των ιμπεριαλιστών... Η γραμμή πλεύσης που διαμορφώνει η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να είναι η ίδια που εφαρμόστηκε και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή της «προσαρμογής» στην κατάσταση που διαμορφώνουν οι παρεμβάσεις και τα σχέδια των Αμερικανών στην περιοχή.

Οπως και το ΠΑΣΟΚ, έτσι και η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν τολμάει να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στα αφεντικά της νέας τάξης και να διεκδικήσει τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά προσπαθεί να τα βολέψει, όσο χωράνε, στα νεοταξικά σχέδια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ηγεσίες του δικομματισμού λειτούργησαν και αυτή τη φορά ως αλεξικέραυνο απέναντι στη λαϊκή οργή για τις αμερικανικές επεμβάσεις... Ο ελληνικός λαός, όμως, γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνουν ΗΠΑ και ιμπεριαλισμός και κουβαλάει πλούσιους αγώνες αντίστασης, ανεξάρτητα και κόντρα στην επίσημη ηγεσία του...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ