Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Δύο «κόσμοι» ασύμβατοι

Είναι από τις φορές, που λίγοι αριθμοί δείχνουν πολύ περισσότερα από αυτά που θέλεις να περιγράψεις. Κυριολεκτικά αποκαλύπτουν δύο διαφορετικούς, εντελώς διαφορετικούς, «κόσμους». Από τη μια, η πρώτη στον κόσμο ιμπεριαλιστική δύναμη, οι ΗΠΑ, που ξοδεύει καθημερινά εκατομμύρια δολάρια, για τον πόλεμο σε βάρος άλλων λαών και από την άλλη η μικρή περήφανη και ανεξάρτητη σοσιαλιστική Κούβα, που προσφέρει καθημερινά τη διεθνιστική της αλληλεγγύη σε χιλιάδες ανθρώπους.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους, ο πρώτος των πρώτων δολοφόνων, σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι θα περικόψει κοινωνικές δαπάνες, για να ενισχύσει τις λεγόμενες αμυντικές. Προσδιόρισε ότι η «επιχείρηση κατοχή» στο Ιράκ σημαίνει για τρέχοντα έξοδα το μήνα, 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ παλιότερα είχε αναφερθεί ότι τα συνολικά έξοδα τον μήνα, ίσως να ξεπερνάνε και τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια! Επίσης, πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το «Σχέδιο Κολομβία», δηλαδή η «βοήθεια» που δίνουν οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση του Αλβάρο Ουρίμπε, προκειμένου να ξεπαστρέψει το λαϊκό κίνημα της χώρας (ένοπλο αντάρτικο κίνημα και μαζικές οργανώσεις) έχει φτάσει μέχρι στιγμής στο ύψος των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Στον αντίποδα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Κούβας, που χρόνια αντιμετωπίζει το φονικό εμπάργκο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, έχει μεγάλη προσφορά σε γιατρούς και εκπαιδευτικούς σε πολλές γωνιές της Γης. Διά στόματος του υπουργού Παιδείας του Νησιού της Επανάστασης, σε πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο Παιδαγωγικής η μικρή αυτή χώρα πρότεινε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού στον κόσμο. Με 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε 12 χρόνια, δηλαδή με 830 εκατομμύρια το χρόνο μπορούν να μάθουν γράμματα 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, αξιοποιώντας δύο κουβανικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Η πρόταση αυτή, που διατυπώθηκε μπροστά σε 5.000 συνέδρους από περισσότερες από 40 χώρες που πήραν μέρος στο πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο ενάντια στον Αναλφαβητισμό, δείχνει και την ποιοτική διαφορά των δύο «κόσμων». Το πρόγραμμα αυτό με τον εύλογο τίτλο «Ναι, μπορώ» εφαρμόζεται στη Βενεζουέλα της Μπολιβαριανής Επανάστασης και έχει απτά αποτελέσματα. Μέσα σε ενάμιση χρόνο έμαθαν γραφή και ανάγνωση 1.371.595 πολίτες!

Ο ιμπεριαλισμός ζει από τον πόλεμο, ο σοσιαλισμός θέλει να μεταδώσει πολιτισμό, αξίες. Η Κούβα μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να καταβάλει το κόστος των 10 δισ. δολαρίων, και αυτό είναι αυτονόητο για μια μικρή και ταλαιπωρημένη χώρα. Και μόνο όμως το γεγονός ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 0,004 % του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των πιο αναπτυγμένων χωρών - μελών του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας, των χωρών εκείνων όπως οι ΗΠΑ, που ξοδεύουν το ίδιο ποσό σε ένα μήνα στον πόλεμο του Ιράκ, δείχνει και το μέγεθος της βαρβαρότητας του ιμπεριαλισμού. Δύο «κόσμοι» λοιπόν ασύμβατοι. Εμείς παλεύουμε για την ανατροπή του πρώτου, του καπιταλισμού, που καταστρέφει και για την επικράτηση του σοσιαλισμού που χτίζει, που δημιουργεί, που μορφώνει και τελικά εξανθρωπίζει.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ