Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ερχεται και το κράτος - ναρκω-έμπορας

Το Μάη του 1994, μετά από μια διυπουργική σύσκεψη, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - με υπουργό τον Δ. Κρεμαστινό και υφυπουργό τον Μ. Σκουλάκη - ανακοίνωσε την απόφαση της - τότε - κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την εφαρμογή των προγραμμάτων υποκατάστασης με μεθαδόνη, που προέβλεπε ο νόμος 2161/1993, τον οποίο ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Ο «Ρ» κατέγραψε (18/5/1994) ατόφιο το διάλογο των υπουργών με τους δημοσιογράφους, με το σκεπτικό ότι εκείνες «οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τα ναρκωτικά».

Ο Μ. Σκουλάκης δικαιολόγησε την απόφαση με τις γεμάτες φυλακές από τοξικομανείς, που «μπαίνουν απλοί χρήστες και βγαίνουν ηρωινομανείς», τονίζοντας ότι σ' όλο τον κόσμο υπάρχει το σύνθημα της «περιορισμένης βλάβης», που δεν εφαρμόζει μόνο η Ελλάδα απ' τις χώρες της Ευρώπης. Την πολιτική του «σπεύδε βραδέως» ώστε να μη γίνουν λάθη στις εφαρμογές των πολιτικο-επιστημονικών αποφάσεων για τα υποκατάστατα υπερασπίστηκε ο Δ. Κρεμαστινός. Κι άρχισε η εφαρμογή των πιλοτικών προγραμμάτων μεθαδόνης με «τελικό στόχο την απεξάρτηση». Ενδιάμεσα κάποιοι ομολογούσαν - στο λεγόμενο οφ δι ρέκορντ - πως αν δεν τηρηθούν οι αυστηρές προδιαγραφές τότε αυτά θα μεταβληθούν σε «πιάτσες». Και τα πιλοτικά προγράμματα διολίσθησαν σε προγράμματα συντήρησης με μοιραία και δραματική έκφραση εκείνον τον απελπισμένο νέο που πυροβολούσε έξω απ' το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη επειδή δεν του δίνανε τη δόση των υποκαταστάτων γιατί παραβίασε τις αυστηρές προδιαγραφές... Εκεί στις ίδιες περιοχές ευδοκιμεί η σύγχρονη «πιάτσα» που κάποιοι φοβούνταν από τότε.

Εντεκα, δηλαδή, χρόνια μετά την εφαρμογή εκείνων των «πρωτοποριακών» - όπως τα έλεγαν τότε - μέτρων η κατάσταση παραμένει ίδια: Μειώνεται η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης καθώς η πρόληψη έχει σχεδόν εξοβελιστεί απ' την πολιτική των κυβερνήσεων. Οι φυλακές παραμένουν γεμάτες από τοξικομανείς. Απέτυχαν τα προγράμματα υποκατάστασης. Δημιουργήθηκαν νέες «πιάτσες» και πάει λέγοντας.

Κι έρχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ - με τη συνδρομή του ΠΑΣΟΚ - να συνεχίσει την εφαρμογή του νόμου 2161/1993 με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις θεραπευτικές κοινότητες. Ετσι, εκεί που απέτυχαν τα αυστηρά προγράμματα του δημοσίου με μεθαδόνη θα εφαρμοστούν προγράμματα ακόμα πιο χαμηλών προδιαγραφών από ιδιώτες και επιχειρηματίες με κάθε είδους ουσίες, που θα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή, εμπορευματοποίηση των ουσιών «αβέρτα-κουβέρτα». Συνεχίζουν, μ' άλλα λόγια, μια αποτυχημένη πολιτική, που κάποια στιγμή θα τη δικαιολογήσουν με τη μη αποδοτικότητα της μεθαδόνης, την αναποτελεσματικότητα των προγραμμάτων των χαμηλών προδιαγραφών κλπ. για ν' αναρωτηθούν: Μένει πια τίποτε άλλο απ' το να δοκιμάσουμε την ευρω-εμπειρία να δώσουμε τη δυνατότητα στον κερδοσκόπο ψευτοσωτήρα να χορηγήσει στον παραιτημένο τον τοξικομανή την ίδια την ουσία;

Να προχωρήσουν, δηλαδή, τη μετατροπή του κράτους σε ναρκω-έμπορα!

«Αυτή η παραπλανητική μετατροπή του κοινωνικού σε φυσικό, όταν υπηρετεί το κέρδος, ισοδυναμεί με απάτη», έγραψε χτες ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Ν. Παρασκευόπουλος, στην «Ελευθεροτυπία»...


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ