Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Φορομπήχτες με ... αγγελικά πρόσωπα

Στα λάιφ στάιλ περιοδικά φιγουράρουν πρόσωπα, τα οποία - όπως έχει αποφασιστεί από κομματικά επιτελεία της κυρίαρχης τάξης - θα κατέβουν υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές τον Οκτώβρη του 2006. Ονόματα για τις δημαρχίες ή τις νομαρχίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας και μετά από λίγες μέρες μετριέται η ...«απήχησή τους» στον κόσμο με «μαγειρεμένες» τις περισσότερες φορές δημοσκοπήσεις. Για τα επιτελεία του δικομματισμού, η αυλαία της προεκλογικής περιόδου έχει ανοίξει με αυτό τον τρόπο. Με την προσπάθειά τους αυτή επιχειρούν να κρύψουν ότι τελικά και στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές κρίνεται η πολιτική και όχι τα πρόσωπα.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που η παρέλαση υποψηφίων καλά κρατεί, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση μιας σειράς αντιλαϊκών αποφάσεων μέσω των δήμων. Στο χτεσινό φύλλο του «Ρ» καταγράψαμε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Στη Λίμνη Εύβοιας δήμος και ΔΕΗ επιβάλλουν αναδρομικό χαράτσι στους δημότες. Στο Ηράκλειο Κρήτης αποφασίστηκε αύξηση των δημοτικών τελών κατά 2,9%. Ο Δήμος Λάρισας απαιτεί από τους συγγενείς των νεκρών χαράτσι ύψους 25 ευρώ για κάθε κηδεία και μνημόσυνο στο κοιμητήριο της πόλης... Αν κοιτάξει κανείς τα προηγούμενα χρόνια, θα ανακαλύψει - όπως έχει δημοσιευτεί και στην έρευνα του «Ρ» που ξεκίνησε από τις 23 Οκτώβρη και συνεχίζεται - ότι: Στην Πετρούπολη, με δήμαρχο που υποστηρίζεται από τον ΣΥΝ, τα δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια κατά 19%. Στην Καισαριανή τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αυξηθεί οι δημοτικοί φόροι κατά 20% και 120% στη χρήση πεζοδρομίων. Και εκεί εκλεκτός του ΣΥΝ βρίσκεται στη δημαρχία. Στην Καλλιθέα η «πολυφωνική» δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) έχει αυξήσει τα τέλη από 15%-20%. Στην Αθήνα η δημοτική αρχή προχώρησε σε αύξηση των τροφείων κατά 200%! Το γεγονός είναι ότι η «ομορφιά» του υποψήφιου δεν αλλάζει την πραγματικότητα του θεσμού, που είναι ότι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ τον έχουν μετατρέψει σε γερό μέσο και θεμέλιο της αντιλαϊκής πολιτικής που πλήττει τους εργαζόμενους. Απλά, οι φόροι επιβάλλονται από ...«αγγελικά» πρόσωπα και ...«ευφυείς» δημάρχους! Είτε μέσα από τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης είτε με τις επιλογές των παρατάξεων που στηρίζονται από τα τρία κόμματα. Και γι' αυτό το λόγο η μάχη των εκλογών είναι μια πολιτική μάχη και με τέτοιους όρους πρέπει να δοθεί. Με συμμάχους όσους είναι αναγνωρίσιμοι μέσα από τους αγώνες για τα συμφέροντα του λαού.

Και σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα παλεύει μόνιμα και σταθερά. Για να βρουν κοινό πεδίο για δράση και αγώνα δυνάμεις που θα στηρίζουν τους αγώνες των εργαζομένων, θα στηρίζουν τα αιτήματά τους, θα στηρίζουν κάθε προσπάθεια αντίστασης όχι με λόγια, αλλά με συγκεκριμένα έργα...

ΥΓ: Στο χτεσινό φύλλο του «Ρ» εκτός από τα ρεπορτάζ για τα δημοτικά χαράτσια, δημοσιεύσαμε κι ένα ρεπορτάζ για το Δήμο Νίκαιας. «Μηδενική αύξηση στα δημοτικά τέλη για 4ο χρόνο», ήταν ο τίτλος και το θέμα αφορούσε το Δήμο Νίκαιας. Ακριβώς αυτή είναι και η διαφορά στο πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας το ρόλο του στην Αυτοδιοίκηση.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ