Πέμπτη 25 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ανιστόρητη μνήμη

Με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για το διωγμό των Ποντίων, διάφοροι εκπρόσωποι του πολιτικού και γενικότερα του δημόσιου βίου χρησιμοποίησαν την επέτειο ως βήμα για έναν πλειοδοτικό «διαγωνισμό» «εθνικής» έξαρσης. Στο «διαγωνισμό» πήραν μέρος και ορισμένοι εκπρόσωποι των Ποντίων, που συμπεριφέρονται ως «ποντιοπατέρες». Και στις δύο περιπτώσεις, οι «διαγωνιζόμενοι» διακρίθηκαν στην «ιστορική αμνημοσύνη και την ανιστόρητη μνήμη», όπως εύστοχα τιτλοφορείται σχετικό άρθρο του «Ρ», της περασμένης Κυριακής.

Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της επιχείρησης είναι η αθώωση δύο παραγόντων, που συνέβαλαν τα μέγιστα στο δράμα των Ποντίων. Αυτή η επιδίωξη εκφράζεται με την απολυτοποίηση της τουρκικής ευθύνης, αλλά και με την αποενοχοποίηση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των σχεδίων τους για διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της άρχουσας τάξης της Ελλάδας (σε συνεργασία με τους αστούς του Πόντου), που συμμετείχε σ' αυτά τα σχέδια.

Η τουρκική θηριωδία εκδηλώθηκε κατά των Ποντίων, ή των Αρμενίων, στην προσπάθεια της τουρκικής αστικής τάξης να δημιουργήσει το δικό της έθνος - κράτος. Προσπάθεια, που, όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση, συνοδεύτηκε από εκστρατείες αφομοίωσης, ή εξαφάνισης διάφορων εθνικών ομάδων.

Ομως, αν η Τουρκία είναι ένοχη για τα όσα διέπραξε εις βάρος των Ποντίων, το ίδιο ένοχες είναι και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που προαναφέραμε και η άρχουσα τάξη της Ελλάδας, που χρησιμοποίησαν τους Ποντίους με τον χειρότερο τρόπο για να παίξουν το παιχνίδι τους και μετά τους εγκατέλειψαν στην τύχη τους.

Δεν μπορούμε, λοιπόν, να διαγράψουμε από την Ιστορία το εγχείρημα του 1918 για ανακήρυξη του ανεξάρτητου κράτους του Πόντου. Εγχείρημα, που ανέλαβε η ιθύνουσα τάξη των Ποντίων, ενθαρρυνόμενη τόσο από την Αθήνα, όσο και από τους Αγγλογάλλους, που ήθελαν τότε να βάλουν στο χέρι τα υπολείμματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Και ενώ οι πλούσιοι της Τραπεζούντας και των άλλων μεγάλων πόλεων, όταν το εγχείρημα απέτυχε, βρήκαν τρόπο να φύγουν παίρνοντας και τα θησαυροφυλάκιά τους, ο λαός των Ποντίων έμεινε απολύτως εκτεθειμένος και απροστάτευτος μπροστά στο μένος των τουρκικών δυνάμεων.

Στη συνέχεια, οι Πόντιοι ξαναπροδόθηκαν, αφού η «μητέρα Ελλάς» τούς ήθελε ως αντιπερισπασμό στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας, που κατέληξε, όμως, στη Μικρασιατική Καταστροφή και στην ολοκλήρωση του ποντιακού δράματος.

Οσοι, λοιπόν, αποσιωπούν το ότι για το δράμα των Ποντίων ευθύνονται όλοι οι παραπάνω παράγοντες, στρώνουν το δρόμο για την επανάληψη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο παρελθόν.

Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μόνο με την αποτίναξη των ιμπεριαλιστικών δεσμών και της εξουσίας της αστικής τάξης θα πάψουν οι λαοί να είναι αναλώσιμο υλικό για τα σχέδια των δυναστών τους.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ