Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ακόμη πιο αντιλαϊκά

Ηταν πραγματικά πολύ αποκαλυπτική η προχτεσινή συνάντηση της τρίχρωμης (ΣΥΝ - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) ηγεσίας της ΤΕΔΚΝΑ με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά. Αποκάλυψε, συγκεκριμένα, ότι τα τρία αυτά κόμματα, διεκδικώντας ακόμη και νέες αρμοδιότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως οι τομείς της χωροταξίας, της πολεοδομίας και των αντιπλημμυρικών έργων, τελικά στοχεύουν στο να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικά τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο ευθύνης τους. Με τον τρόπο τους ομολογούν ότι θέλουν μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που να λειτουργεί ως ιμάντας για να φορτώνονται διαρκώς πρόσθετα «χαράτσια» στις πλάτες του λαού, ενώ, αντίθετα, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα θα βρίσκουν όλο και νέους τρόπους για να «φουσκώνουν» από τα κέρδη.

Αντί, λοιπόν, οι επικεφαλής της ΤΕΔΚΝΑ να διεκδικήσουν την εκτέλεση των αναγκαίων έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής, ενταγμένων σε έναν ενιαίο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό και να εκτελεστούν με κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού, έκαναν ακριβώς το αντίθετο: Απαίτησαν να τους εκχωρηθεί η αρμοδιότητα να κατασκευάζουν μόνοι τους οι δήμοι τα αντιπλημμυρικά έργα, γεγονός που αποδέχτηκε με πολύ μεγάλη χαρά η κυβέρνηση, περιλαμβάνοντας και σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, της πολιτικής αυτής που ακολουθούν κυβέρνηση και ηγεσία της ΤΕΔΚΝΑ; Ασφαλώς να επιβληθούν πρόσθετα «χαράτσια» στους δημότες, τα γνωστά και ως «πλημμυρόσημα»!

Αντί να πουν ένα βροντερό «όχι» στην καταστροφική για τα δάση και το περιβάλλον αναθεώρηση του Συντάγματος, που δρομολογεί η ΝΔ σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αυτοί ζητούν με την αναθεώρηση να έχουν πρωταρχικό λόγο στο χωροταξικό σχεδιασμό. Με άλλα λόγια διεκδικούν να αποκτήσουν το δικό τους ρόλο στην εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος. Να διαχειρίζονται τα δάση, τον αιγιαλό και την παραλία στη βάση της ανταποδοτικότητας και της εξυπηρέτησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μέσω των περιβόητων «Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα μισά από τα έργα που εντάχτηκαν μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα «Θησέας», έχουν αυτό ακριβώς το αντικείμενο: Την «αξιοποίηση» της δημοτικής περιουσίας για τουριστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες!

Στο πλαίσιο αυτό, αντί να διεκδικήσουν προγράμματα λαϊκής κατοικίας, απαιτούν «ξεκαθάρισμα πολεοδομικών αρμοδιοτήτων», ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση και εμπορευματοποίηση της γης και στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Ζητούν να τους «λυθούν τα χέρια», ώστε να χρησιμοποιούν απερίσπαστοι το σύστημα «μελέτη - κατασκευή» στα δημοτικά έργα, με τον κατασκευαστή «να κόβει και να ράβει» τη μελέτη στα μέτρα του και να εκμεταλλεύεται την κατασκευή για να κερδοφορεί, αφού οι χρήστες της θα πληρώνουν γι' αυτήν!

Πρόκειται, λοιπόν, για μια πολιτική που είναι διαμετρικά αντίθετη με τα λαϊκά συμφέροντα. Για μια πολιτική που θα δημιουργήσει «τερατογενέσεις» στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής, θα προσθέσει νέα «χαράτσια» στο λαό, θα ενισχύσει το κεφάλαιο και τα κέρδη του.

Να, επομένως, άλλος ένας λόγος για να ενισχυθούν στις εκλογές του προσεχούς Οκτώβρη τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και την Κομμουνιστική Ανανέωση. Να ένας ακόμη λόγος για να αντικρίσουν το «μαύρο» που τους αρμόζει οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ