Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Παλλαϊκός ο αγώνας για την Παιδεία

Με μια μαζική παράσταση διαμαρτυρίας χτες, στο υπουργείο Παιδείας, οι ταξικές Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα της Αθήνας ανέδειξαν για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα να εκφραστεί έμπρακτα και γενικευμένα η συμπαράστασή τους στον αγώνα των εκπαιδευτικών, που συμπληρώνουν αύριο τρεις βδομάδες απεργιακών κινητοποιήσεων. Για τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ο αγώνας των εργαζομένων στην εκπαίδευση είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης.

Η έκφραση της αλληλεγγύης, η ενεργός συμμετοχή στους καθημερινούς αγώνες, το μπόλιασμα των κινητοποιήσεων με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και των ίδιων των εκπαιδευτικών, δεν αποτελούν τυπικό καθήκον. Είναι ζήτημα ουσίας για όλους τους εργάτες και τις εργάτριες, που από πρώτο χέρι ζουν το βάσανο της εκπαίδευσης των παιδιών τους και συνειδητοποιούν ότι για τη σημερινή κατάσταση συνυπεύθυνοι είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που υπηρετούν το στρατηγικό στόχο της υποταγής της εκπαίδευσης στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Οπως και σε κάθε μέτωπο, έτσι και στις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, το κίνημα θα γίνεται ικανότερο να φρενάρει τις αντιδραστικές εξελίξεις και να αποσπά κατακτήσεις, όσο θα ενισχύονται τα ταξικά χαρακτηριστικά του. Οσο ο αγώνας ενός κλάδου θα γίνεται υπόθεση όλο και περισσότερων εργαζομένων (αν είναι δυνατόν ολόκληρης της εργατικής τάξης), που συνειδητοποιούν ότι κοινή είναι η ρίζα των προβλημάτων, κοινός ο αντίπαλος, άρα κοινή πρέπει να είναι και η απάντηση. Η πολιτικοποίηση του αγώνα, η ανάδειξη αιτημάτων και στόχων πάλης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, η ολομέτωπη σύγκρουση με τις πολιτικές που ευθύνονται για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, η καταδίκη των κομμάτων που είναι φορείς και εκφραστές αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, μπορούν να δώσουν πολλαπλάσια δύναμη σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη.

Μ' αυτό το πλαίσιο, οι εκπαιδευτικοί που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πρωτοστατούν στους αγώνες. Προβάλλουν το αίτημα για μια Παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, που θα υπηρετεί τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Σ' αυτήν την υπόθεση συστρατεύεται με όλες του τις δυνάμεις το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, κάθε εργάτης και υπάλληλος που πληρώνει διπλά και τρίδιπλα την εκπαίδευση των παιδιών του, από το δημοτικό μέχρι και το πανεπιστήμιο. Που αντιλαμβάνεται ότι η Παιδεία κόβεται και ράβεται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα μέτρα των επιχειρήσεων, με στόχο την απρόσκοπτη παραγωγή ευέλικτου εργατικού δυναμικού, καθυποταγμένου στις κερδοσκοπικές διαθέσεις του κεφαλαίου.

Κάθε εργαζόμενος, είτε σαν εκπαιδευτικός, είτε σαν γονέας, που αντιλαμβάνεται ότι το δίκιο αυτού του αγώνα αφορά τον ίδιο και τα παιδιά του, μπορεί και πρέπει να κάνει το βήμα. Να δώσει τον καλύτερο εαυτό του, ώστε η μάχη της Παιδείας να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα. Και στις 15 του Οκτώβρη να μην ξεχάσει ποιοι είναι αυτοί που ευθύνονται για την Παιδεία των μονοπωλίων. Να τιμωρήσει και στην κάλπη τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας μήνυμα μηδενικής ανοχής στην αντιλαϊκή πολιτική που συνομολογούν και στο χώρο της εκπαίδευσης.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ