Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Είναι «γυμνοί» και σκούζουν

«

Ελπίζω να σας ακούσουν επιτέλους αυτοί που λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από εδώ για μια ακόμα φορά διασπούν την ταξική διεκδικητική ενότητα των εργαζομένων οχυρωμένοι πίσω από ιδεοληψίες και δόγματα του παρελθόντος. Ποτέ δεν είναι αργά. Εμείς ακόμα και τώρα είμαστε πρόθυμοι ν' απλώσουμε το χέρι της ενότητας και του αγώνα γιατί συνεχίζοντας την πολιτική της διάσπασης αποτελούν αντικειμενικά το καλύτερο "μαξιλάρι" στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική». Τα παραπάνω αποτελούν απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση της Συνομοσπονδίας.

Είναι φανερό ότι για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τα δικαιώματα, οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και οι αρχές της ταξικής πάλης αποτελούν «ιδεοληψίες και δόγματα του παρελθόντος». Αυτό είναι βασικό στοιχείο που τους διαφοροποιεί από το ΠΑΜΕ. Πάνω σε αυτή τη βάση προωθούν την ταξική συνεργασία, προσπαθώντας να πείσουν τους εργαζόμενους ότι τα συμφέροντά τους είναι κοινά με εκείνα των εργοδοτών, να τους καταστήσουν συνένοχους στα αντεργατικά σχέδια.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο Γ. Παναγόπουλος, μετά το χτεσινό οχετό, ετοιμάζεται σήμερα να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση, τον κοινωνικοεταιρικό μηχανισμό που η εκάστοτε κυβέρνηση αξιοποιεί σαν εργαλείο για το πέρασμα της πολιτικής της. Τα θέματα που «συζητάει» η Επιτροπή είναι το Ταμείο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης (βλέπε «Ταμείο Εξαθλίωσης» για τους ανέργους και νέας ενίσχυσης των εργοδοτών) και η αντιδραστική ευρωενωσιακή Πράσινη Βίβλος για τις εργασιακές σχέσεις. Οι υπηρεσίες του συνδικαλισμού που υπηρετεί και ηγείται ο Γ. Παναγόπουλος είναι πολύτιμες για την προώθηση και αυτών των ανατροπών.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θύμισε ότι η χτεσινή απεργία έγινε με επίκεντρο τον προϋπολογισμό «που ομολογεί απροκάλυπτα ότι η πολιτική της λιτότητας για το λαό και της χλιδής για τους έχοντες και κατέχοντες θα συνεχιστεί μέχρι το 2012». Τι έκανε όμως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για να «απαλύνει» τις συνέπειες από τον προϋπολογισμό; Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, υπέγραψε μια διετή Συλλογική Σύμβαση που έδινε 0,77 ευρώ «αύξηση» στο μεροκάματο, ενώ από την 1η Γενάρη δε θα υπάρχει ούτε ένα λεπτό αύξηση!

Για τον ΟΤΕ, στην ίδια ομιλία, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι η κυβέρνηση «τον ξεπουλάει, γιατί εδώ δεν πρόκειται για διάθεση ενός ποσοστού μετοχών». Αθωώνει δηλαδή τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ που ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ και η οποία προδιέγραψε το σημερινό οριστικό ξεπούλημα. Ενώ στο ενδιάμεσο, η ΠΑΣΚΕ μαζί με τη ΔΑΚΕ στην ΟΜΕ ΟΤΕ φρόντισε ώστε να ξεμπερδέψει ο Οργανισμός από κάθε εργασιακό δικαίωμα υπογράφοντας την κατάπτυστη Σύμβαση που ξεπουλούσε τα ίδια τα παιδιά τους.

Ο επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ μοιάζει με σκυλί που σκούζει. Συκοφαντώντας το ΠΑΜΕ, επιχειρεί να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τις ευθύνες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής, να πολώσει τους εργαζόμενους και να τους κλείσει στη στρούγκα της ανταγωνιστικότητας και των επιλογών του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Δε θα τους περάσει και το ξέρουν. Το κατάλαβαν και χτες βλέποντας τη γύμνια τους, την ώρα που χιλιάδες εργάτες διαδήλωναν σε όλη τη χώρα με τις σημαίες και τα αιτήματα του ΠΑΜΕ.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ