Παρασκευή 22 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αντιδραστική εξωτερική πολιτική

Η Μέση Ανατολή, όχι τυχαία, βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, γιατί είναι περιοχή πλούσια σε ενεργειακά αποθέματα, αλλά και κομβικό γεωστρατηγικό σημείο. Οι εικόνες από την ταλαιπωρημένη περιοχή της Παλαιστίνης κυριάρχησαν τις τελευταίες μέρες στην επικαιρότητα, λόγω της έντασης που πήρε η εσωτερική διαμάχη που καλλιεργήθηκε έντεχνα από το Ισραήλ και τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ. Με τον αποκλεισμό και τη γενοκτονία, με τη στήριξη του θύτη.

Σε αυτή τη γραμμή είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη και η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πριν ως κυβέρνηση και σήμερα ως «αντιπολίτευση». Η λογική των «ίσων αποστάσεων» και της «εξίσωσης θύτη και θύματος» είναι αυτή που κυριαρχεί. Η ισραηλινή επιδρομή στο Λίβανο το περασμένο καλοκαίρι επιβεβαίωσε αυτή τη θέση, αφού και τα δύο κόμματα υποστήριξαν την αποστολή πολυεθνικής δύναμης κατοχής του Νοτίου Λιβάνου. Η όλη στάση όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού, να αποκτήσει ανεξάρτητη και βιώσιμη πατρίδα, βρήκε τα δύο κόμματα, παρά τις όποιες μικροδιαφοροποιήσεις τους, στην ίδια γραμμή πλεύσης.

Η εξωτερική πολιτική της χώρας αναφορικά με αυτήν την ευαίσθητη περιοχή και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι στη γραμμή της εξυπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Ούτε κεραία πέρα από τα καθορισμένα πλαίσια των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν επισκεπτόταν τη Μέση Ανατολή είτε επί κυβέρνησης Σημίτη όταν η Ελλάδα είχε την προεδρία της ΕΕ το 2003, είτε ως πρόεδρος της λεγόμενης Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ποτέ δεν άρθρωσε την ελάχιστη αντίρρηση με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στο εμπάργκο γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού από ΕΕ και ΗΠΑ.

Η σημερινή υπουργός των Εξωτερικών της κυβέρνησης της ΝΔ που πρόσφατα έκανε περιοδεία στην περιοχή, για λογαριασμό των ιμπεριαλιστών και των συμφερόντων τους λειτούργησε και λειτουργεί. Συναντήθηκε μόνο με όποιους αναγνωρίζουν οι ιμπεριαλιστές αλλά όχι, για παράδειγμα, με την κυβέρνηση της «Χαμάς», επειδή οι ιμπεριαλιστές δεν την αναγνώριζαν και που ανεξάρτητα από την άποψη που έχει κανείς για το πρόγραμμά της εκλέχτηκε δημοκρατικά και αδιάβλητα από τον παλαιστινιακό λαό. Δήλωσε βεβαίως ότι «η επίσκεψή της ήθελε να δείξει τη διάθεση της Ελλάδας για ειρήνευση στην περιοχή». Μόνο που, πάνω από τη φρεγάτα «Υδρα» που συμμετέχει στη δύναμη κατοχής στο Λίβανο, έδωσε το «παρών» της ελληνικής αστικής τάξης στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα που είναι αλληλέγγυα με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και των άλλων λαών της περιοχής, ή που τον βλέπουν με συμπάθεια, πρέπει να σταθμίσουν και τη θέση των κομμάτων της δικομματικής εναλλαγής, την πολιτική τους απέναντι στη συγκεκριμένη περιοχή. Να δουν, δηλαδή, ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να συμβάλλουν στην προώθηση του λεγόμενου σχεδίου της «Ευρείας Μέσης Ανατολής», για να τσακιστούν οι λαϊκές αντιστάσεις. Γι' αυτό και στις επερχόμενες κάλπες στο μαύρισμα των κομμάτων του δικομματισμού οφείλει να συμμετέχει και το μεράδι για την εξωτερική πολιτική στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως και στα Βαλκάνια. Τιμωρώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στηρίζοντας τη μόνη συνεπή αντιιμπεριαλιστική δύναμη, το ΚΚΕ, ενισχύουμε τον αγώνα των λαών και του δικού μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ