Σάββατο 25 Μάρτη 2006 - Κυριακή 26 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Χυδαίος πόλεμος - ένοχη σιωπή!

Τρία χρόνια! Τρία ολόκληρα χρόνια! Καιρός να κάνουμε τον απολογισμό μας. Και να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Γιατί όλοι έχουμε ευθύνες! Δεν μπορώ να αναφερθώ στις υλικές ζημιές, αυτές είναι ανυπολόγιστες! Θα φανούνε στο μέλλον. Οταν θα τελειώσουν τα αποθέματα του πετρελαίου, όταν το Ιράκ θα πάψει να παρουσιάζει οικονομικό ενδιαφέρον. Οταν, ενδεχομένως, βρεθούν άλλες μορφές ενέργειας. Οταν η χώρα θα μείνει μόνη της. Αυτή και τα προβλήματα που προκάλεσε ο πόλεμος! Οι πόλεμοι, για την ακρίβεια! Και η καταλήστεψη, φυσικά, του πλούτου της.

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για τα ανθρώπινα θύματα! Που έχουμε αριθμούς! Ας μιλήσουμε γι' αυτό το άγριο και πολύ παραγωγικό σφαγείο που έρχεται να προσθέσει νέο ύψος στα Ιμαλάια των σκοτωμένων του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, του Βιετνάμ, των αποικιοκρατικών πολέμων στην Αφρική. Πάντα ο ίδιος ο εχθρός! Το κέρδος, η εκμετάλλευση, οι πρώτες ύλες, ο φασισμός, ο ιμπεριαλισμός.

Πάνω από 40.000 είναι οι σκοτωμένοι άμαχοι πολίτες, λένε οι «επίσημες» στατιστικές. Η πραγματικότητα, όμως, τους ανεβάζει στις 100.000. Ακόμα και το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς μιλάει για 100.000 σκοτωμένους. Από τις βόμβες, φυσικά, δε γλίτωσαν ούτε τα ζώα! Από τα 800 που υπήρχαν στον ζωολογικό κήπο της Βαγδάτης, για παράδειγμα, σώθηκαν μόνον - για την ώρα - 80! Αυτά, αλήθεια, σε τι φταίγανε; Στήριζαν και αυτά το καθεστώς του Σαντάμ; Ηταν και αυτά μέλη της «Αλ Κάντια»; Φανατικοί μουσουλμάνοι, ίσως; Δε μιλάω για τα παιδιά. Ακόμα και για τα μωρά παιδιά. Αυτά φταίνε! Γιατί δυνητικά, και λογικά, κάποια μέρα και αυτά θα πιάσουν τα όπλα. Πάρ' τους, λοιπόν, το κεφάλι! Κόψ' τους τα χέρια! Τα πόδια! Δηλητηρίασέ τα με τα χημικά. Κάν' τα ανάπηρα, για να μην μπορούν να αντισταθούν.

Αλλά ποιος έκανε όλες αυτές τις δολοφονίες; Τι γράφει η «ούγια» των δολοφόνων; Γράφει 250.000 στρατιώτες, 250.000 έμμισθοι δολοφόνοι 26 διαφορετικών χωρών, που παρελάσανε στα τρία χρόνια της κατοχής! Σήμερα, παρότι κέρδισαν; - παραμένουν ακόμα στην κατεστραμμένη χώρα του Ευφράτη, πάνω από 156.000 στρατιώτες. 139.000 Αμερικάνοι και 17.000 σύμμαχοι. Σύμμαχοι! Τα τσιράκια. Η Αγγλία, η Βουλγαρία!..

Στην ίδια «ούγια», όμως, γράφονται, με τα ίδια μελανά γράμματα, και οι συμπαραστάτες! Η άλλη όψη του ιδίου νομίσματος. Ανάμεσά τους, δυστυχώς, και η χώρα μας! Χωρίς τη δική τους βοήθεια, τις δικές τους διευκολύνσεις, δε θα μπορούσε να συντελεστεί το έγκλημα. Αυτές οι χώρες που προσφέρουν διευκολύνσεις, με επικεφαλής την ΕΕ πάντα - και η χώρας μας, δυστυχώς, στην πρώτη γραμμή - οπλίζουν τη σκανδάλη. Προσφέρουν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια. Και με όλα τα μέσα που διαθέτουν, εφημερίδες, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, διεθνή φόρουμ, ανέλαβαν να μαλακώσουν τους κραδασμούς της διαμαρτυρίας και της οργής!

Καμία δικαιολογία και καμία συγχώρηση για τους δολοφόνους! Τους άμεσους ή έμμεσους δολοφόνους! Τους φανερούς ή τις σουπιές. Στο Ιράκ δοκιμάζεται ο πολιτισμός! Από τη μια μεριά ο ιρακινός λαός, που δολοφονείται, και από την άλλη οι βάρβαροι! Ανάμεσά τους, δυστυχώς, και η χώρα μας. Καμία δικαιολογία, καμία συγχώρηση και για εμάς! Που δεν πιάνουμε από το αυτί τόσο τη σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και εκείνες του ΠΑΣΟΚ, που μας δέσανε και μας δένουν σε επιθετικά φασιστικά άρματα. Που μας βάζουν να γεμίζουμε μπαρούτι τα όπλα του Μπους και των πολυεθνικών.

Αλλά στο Ιράκ δεν έχασαν τη ζωή τους μόνον Ιρακινοί. Πολίτες τρίτης κατηγορίας, σύμφωνα με τη φασιστική άποψη των Αρίων! Πλησιάζουν τις 3.000, σύμφωνα με «επίσημες» πηγές, και πάνω από 8.000, σύμφωνα με άλλες, πιο αξιόπιστες πηγές, οι Αμερικάνοι φαντάροι και οι φαντάροι των 26 «συμμάχων» που άφησαν εκεί την τελευταία πνοή τους. Μαζί τους χάθηκαν περίπου και 100 δημοσιογράφοι. Δημοσιογράφοι σε εισαγωγικά και δημοσιογράφοι χωρίς εισαγωγικά. Αλλά και 350 πολίτες. Πολίτες σε εισαγωγικά και πολίτες χωρίς εισαγωγικά! Ολα τα θύματα, χωρίς, βέβαια, να εξομοιώνονται, μετράνε στη γενική ντροπή!

Στη γενική ντροπή μετράει και η δική μας σιωπή! Η σιωπή όσων σιωπούν. Κορυφαίων των Γραμμάτων, της Επιστήμης, της Τέχνης. Αλλά και η σιωπή των απλών ανθρώπων. Ο πόλεμος στο Ιράκ δεν έχει, πια, καμία δικαιολογία. Εχει μαθευτεί ολόκληρη η αλήθεια. Είναι ένας χυδαίος, επιθετικός, φασιστικός πόλεμος!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ