Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΥΡΩΒΟΛΕΣ
Κυβερνητική «σιγή ιχθύος»

Κορυφώνεται η συζήτηση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μορφή που θα έχει η ΕΕ στο μέλλον, μετά τη «διεύρυνση», δηλαδή την ένταξη των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η οποία αναμένεται να αρχίσει το 2003. Στη συζήτηση αυτή έχουν ήδη κατατεθεί οι προτάσεις των «μεγάλων δυνάμεων», των κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας.

Στον κοινό παρονομαστή αυτών των προτάσεων βρίσκεται η επιδίωξη για τη δημιουργία ενός «σκληρού πυρήνα» που θα ηγεμονεύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι διαφοροποιήσεις που παρουσιάζονται μεταξύ των μεγάλων κρατών, όπως εκφράζονται στις προτάσεις τους, αφορούν περισσότερο στο ποιος θα έχει το πάνω χέρι σ' αυτό τον «σκληρό πυρήνα». Ωστόσο, όλοι αυτοί συμφωνούν ότι θα πρέπει να «ξεμπερδεύουν» με τους πολλούς και μικρότερους «εταίρους». Εξάλλου ως επιχείρημα - άλλοθι, για την προώθηση των σχεδίων τους, προβάλλεται η αύξηση του αριθμού των κρατών - μελών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας πρότεινε τη δημιουργία μιας «ομοσπονδιακής» Ευρωπαϊκής Ενωσης, με έναν πρόεδρο, μια «κυβέρνηση», ένα «ομοσπονδιακό κοινοβούλιο», που θα εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία των πολιτών των κρατών - μελών. Πρότεινε επίσης την ψήφιση ενός «ομοσπονδιακού Συντάγματος». Η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης οδηγεί στην «απορρόφηση» των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών - μελών από τα «ομοσπονδιακά» όργανα. Φυσικά, σε μια τέτοια μοιρασιά, όπου το πληθυσμιακό μέγεθος παίζει αποφασιστικό ρόλο, και η οικονομική - πολιτική ισχύς καθορίζει το αποτέλεσμα, θα ενισχυθεί η ηγεμονία της Γερμανίας. Οι προτάσεις τόσο του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, όσο και των πρωθυπουργών της Βρετανίας, Ισπανίας αποσκοπούν στον περιορισμό του γερμανικού ηγεμονισμού και στην εξασφάλιση ενός μεριδίου εξουσίας στο «Διευθυντήριο».

Την ώρα που διεξάγεται αυτή η συζήτηση και ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2000 πρόκειται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, η ελληνική κυβέρνηση τηρεί «σιγήν ιχθύος» όσον αφορά τις θέσεις της. «Δεν απορρίπτουμε καμιά πρόταση» δήλωσε πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε για το πώς αντιμετωπίζει την πρόταση για «ομοσπονδοποίηση». Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την πρόταση αυτή, με ό,τι συνεπάγεται για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και του ελληνικού λαού. Ηδη ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την «αρχή της ευελιξίας», με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε μια ομάδα κρατών - μελών να χαράξουν ξεχωριστή πολιτική είτε στον οικονομικό, είτε και στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ