ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Η Ιστορία με τα μάτια της ντόπιας αστικής τάξης

Τα αστικά κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ απέκρυψαν συνειδητά το ρόλο του πρώην πρωθυπουργού ως συνεπή εκπροσώπου της πλουτοκρατίας, σε κρίσιμες για τα συμφέροντά της περιόδους

Βήμα υπεράσπισης της «κοινωνικής συναίνεσης» και ανάγνωσης της μεταπολεμικής ιστορίας της Ελλάδας με τα μάτια της ντόπιας αστικής τάξης, την οποία με συνέπεια υπηρέτησε, αποτέλεσε η χτεσινή εκδήλωση για τα 15 χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που διοργάνωσε το ομώνυμο Ιδρυμα της ΝΔ, με βασικούς ομιλητές τον Αντ. Σαμαρά, τον Αλ. Τσίπρα, τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, πέρα από τα εγκωμιαστικές αναφορές στις στρατηγικές επιλογές που έκανε ο Κ. Καραμανλής για λογαριασμό της εγχώριας πλουτοκρατίας, όπως το περίφημο «ανήκομεν στη Δύση», δηλαδή την ενεργό συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ευρωατλαντικές δομές, ο Αντ. Σαμαράς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο «κράτος δικαίου» που επέβαλε, εκφράζοντας ουσιαστικά την υποστήριξή του στον αυταρχισμό για την υλοποίηση της στρατηγικής της άρχουσας τάξης και των συμμάχων της.

«Δημοκρατία σημαίνει να τηρείται ο νόμος απ' όλους, δημοκρατία σημαίνει κράτος του νόμου, όχι ασυδοσία της ανομίας», ήταν ορισμένες από τις χαρακτηριστικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε. Παράλληλα, απέρριψε τον ανιστόρητο διαχωρισμό που γίνεται ανάμεσα στον Κ. Καραμανλή της πρώτης οκταετίας (1956-'63) και στον Καραμανλή της δεύτερης οκταετίας (1974 - 1980) - διαχωρισμό που αναπαρήγαγε χτες και ο Αλ. Τσίπρας - επισημαίνοντας ότι στην πρώτη οκταετία το πρόταγμα ήταν η (καπιταλιστική) ανάπτυξη και τη δεύτερη η στερέωση της (αστικής) δημοκρατίας, αναδεικνύοντας τη συνέχεια στην πολιτική που εφάρμοσε.

Αντιστροφή της πραγματικότητας

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Αλ. Τσίπρας είπε για τον Κ. Καραμανλή ότι υπερέβη τα «ασφυκτικά όρια που είχαν επιβάλει τόσο στη χώρα όσο και στην παράταξή του, ο εμφύλιος και οι ξένοι προστάτες» και το «καθεστώς του διαχωρισμού των Ελλήνων σε εθνικόφρονες και μη, τις πρακτικές των διωγμών, της αστυνομικής ασυδοσίας και της κατάστασης πολιορκίας, που χαρακτήριζαν την Ελλάδα μέχρι το 1974».

Αυτό που δεν είπε ο Αλ. Τσίπρας, είναι ότι ο Κ. Καραμανλής διετέλεσε πρωθυπουργός τρεις φορές πριν τη δικτατορία ('56-'58, '58-'61, '61-'63), οπότε έδωσε απτά δείγματα γραφής στη σταθεροποίηση του αστικού συστήματος μετά τον εμφύλιο, με καταστολή του κινήματος και τρομοκρατία. Ανέλαβε ξανά τη διακυβέρνηση το 1974, μαζί και την αποστολή να χειραγωγήσει με άλλα μέσα το λαϊκό κίνημα, που έβγαινε δυναμωμένο από την αναμέτρηση με τη χούντα.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων ότι «ο Καραμανλής υπήρξε ριζοσπαστικός στο συντηρητισμό του» και έφερε τα εξής παραδείγματα: «Το 1974 δεν δίστασε να προχωρήσει στην αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, εν μέσω της σοβαρότατης εθνικής κρίσης του Κυπριακού. Την περίοδο 1975-1977 δεν δίστασε να προχωρήσει σε κρατικοποιήσεις, πιστεύοντας ότι έτσι εξυπηρετούσε καλύτερα το δημόσιο συμφέρον».

Οι κρατικοποιήσεις, όμως, τόσο επί Καραμανλή, όσο και επί Παπανδρέου, έγιναν για να σωθούν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις με λεφτά του κράτους και να τους επιστραφούν απαλλαγμένες από ζημιές. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος για τον οποίο και σήμερα γίνονται κρατικοποιήσεις σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο (τράπεζες, ιδιωτικές επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας), σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσο για την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, δεν ήταν δα και οριστική επιλογή. Αλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που επανέφερε τη χώρα στο ΝΑΤΟ, το 1980, με πρωθυπουργό τον Γ. Ράλλη, όταν πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Κ. Καραμανλής. Να σημειωθεί ότι και η Γαλλία είχε αποχωρήσει για χρόνια από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ...

Λαθροχειρία σε βάρος του ΚΚΕ

Ο Αλ. Τσίπρας δεν απέφυγε τον πειρασμό να λαθροχειρήσει σε βάρος του ΚΚΕ λέγοντας στην ομιλία του: «Κάποτε ο Χαρίλαος Φλωράκης, είχε χαρακτηρίσει τον εν ζωή Κωνσταντίνο Καραμανλή, ως ένα σημαντικό ηγέτη της τάξης του. Και ξέρετε ο έπαινος από τους πολιτικούς σου αντιπάλους όχι μετά θάνατον, αλλά όσο ακόμα βρίσκεσαι εν ζωή, έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από τα σημερινά λόγια»...

Κανέναν έπαινο δεν έκανε ο Χ. Φλωράκης για τον Κ. Καραμανλή. Κρίνοντας με πολιτικούς όρους την προσφορά του στην εδραίωση του καπιταλισμού στην Ελλάδα τα μεταπολεμικά χρόνια, είπε το αυτονόητο, ότι -όπως και πολλοί άλλοι αστοί πολιτικοί- υπήρξε σημαντικός ηγέτης της τάξης του.

Την «αγιογραφία» του Κ. Καραμανλή φιλοτέχνησε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, με ύμνους που εστίασαν κυρίως στη στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης για ένταξη στην τότε ΕΟΚ, που για λογαριασμό της διεκπεραίωσε ο Κ. Καραμανλής.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην «εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη τη δεκαετία του 1950, κατά την πρώτη πρωθυπουργική του θητεία», που έγινε με τα λεφτά του σχεδίου Μάρσαλ, προκειμένου να σταθεροποιηθεί ο καπιταλισμός στην Ελλάδα, μετά την ένοπλη αναμέτρηση της αστικής τάξης με το ΔΣΕ. Σαν έργο του Κ. Καραμανλή παρουσίασε και τη «νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος», κρύβοντας ότι το Κόμμα κέρδισε με το σπαθί και τη δράση του τη νομιμοποίησή του, η οποία ήταν αίτημα του κινήματος.

Κάλεσμα για «εθνική ενότητα» όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων για την εφαρμογή των ευρωενωσιακών πολιτικών διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, απηύθυνε από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΕ
Βαθαίνει η αντιλαϊκή «οικονομική διακυβέρνηση»

Νέο «κούρεμα» για την Ελλάδα προτείνει ένας εκ των πέντε συμβούλων της Α. Μέρκελ

Τη λεγόμενη «δεύτερη δέσμη» της οικονομικής διακυβέρνησης, που ενισχύει τις αρμοδιότητες της Κομισιόν στον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, μετά την πολιτική συμφωνία που έγινε τις προηγούμενες μέρες ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο και την ιρλανδική προεδρία της ΕΕ.

Μετά την έγκριση από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που αναμένεται την επόμενη βδομάδα, το νομοθετικό πακέτο θα τεθεί σε ισχύ. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να υποβάλλουν τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών τους στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτώβρη κάθε έτους, πριν εγκριθούν από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Η Επιτροπή θα τα αξιολογεί και θα ζητεί τροποποιήσεις, εάν κρίνει ότι ο προϋπολογισμός ενός κράτους - μέλους δεν είναι σύμφωνος με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Επίσης, προβλέπεται η αυξημένη επιτήρηση των χωρών που τελούν υπό καθεστώς μνημονιακού προγράμματος δανεισμού, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Ολα αυτά καθώς συνεχίζεται η συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης, όπως δείχνουν τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2012, οπότε, σύμφωνα με τη Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,6%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει σημειώσει το ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση για το 2012. Η Γερμανία ήταν η μοναδική χώρα όπου κατέγραψε ανάπτυξη, ενώ το ΑΕΠ σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία παρουσίασε νέα κάμψη. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,9%.

Για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Βιούρτσμπουργκ Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε αποκαλούμενους «σοφούς» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», είπε χτες ότι θα υπάρξει δεύτερη διαγραφή χρέους, διότι μόνη της δε θα τα καταφέρει.

Για τις υπερχρεωμένες χώρες πρότεινε την επιβολή ενός εφάπαξ φόρου περιουσίας που θα καταβληθεί σε δόσεις μέσα σε δέκα χρόνια και του οποίου το ύψος θα είναι για ποσό άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ 10% και για ποσό άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ 20%. Ο ίδιος θεωρεί πως δε θα υπάρξει «μετανάστευση» των πλουσίων αν ο φόρος επιβληθεί εφάπαξ και σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Στο μεταξύ, ειδική έκθεση για την Ελλάδα, ανεξάρτητη από την αξιολόγηση της τρόικας, συντάσσει το ΔΝΤ. Η έκθεση αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στο Εκτελεστικό του Ταμείου στα μέσα Απρίλη - αρχές Μάη.

Τέλος, μια ακόμα πλευρά της κόντρας ανάμεσα στην ΕΕ και τη Μ. Βρετανία αναδεικνύει η πρόθεση του ΕΚΟΦΙΝ για επιβολή πλαφόν στα μπόνους των τραπεζιτών. Η οριστική απόφαση θα παρθεί τον Απρίλη στο Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον Ντ. Κάμερον, που αντιδρά έντονα, «υπάρχουν μερικά σημαντικά βρετανικά εθνικά συμφέροντα. Είμαστε υπεύθυνοι για το 40% των οικονομικών υπηρεσιών της ΕΕ. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι διεθνείς τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν την έδρα τους στη Βρετανία».

ΓΙΑ ΑΝΑΚΡΙΒΕΣ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»
Διώξεις σε τρεις πρώην υπουργούς

Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν από την εισαγγελία Εφετών, σε βάρος των πρώην υπουργών Π. Δούκα, Γ. Παπαντωνίου και Γ. Βουλγαράκη, για ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες». Η δίωξη σε βάρος του πρώτου είναι σε βαθμό κακουργήματος. Ασκήθηκε από την εισαγγελέα Εφετών Ελ. Ράικου και αφορά την αίτηση περιουσιακής κατάστασης του 2011. Η δίωξη σε βάρος του δεύτερου, ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Ι. Μωραϊτάκη, σε βαθμό πλημμελήματος και αφορά το 2008. Σε βαθμό πλημμελήματος είναι και η δίωξη στον Γ. Βουλγαράκη από τον εισαγγελέα Γ. Αγγελή. Το αδίκημα αφορά ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» για το έτος 2008. Τις εκθέσεις για τις περιπτώσεις των τριών πρώην υπουργών, είχε στείλει στην εισαγγελία Εφετών η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τιμάει τη Μάχη της Κοκκινιάς

Σήμερα η κεντρική εκδήλωση, στις 6 μ.μ., στο Περιβολάκι

Σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στο Περιβολάκι θα γίνει η κεντρική εκδήλωση για τη Μάχη της Κοκκινιάς, που διοργανώνει το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Χαιρετισμό θα απευθύνει εκπρόσωπος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κοκκινιάς και θα ακολουθήσει η κεντρική ομιλία από τη Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μετά την εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Παραρτήματος (Κύπρου 43 και Ηλιουπόλεως), θα προβληθεί η επική ταινία «Η μάχη του Στάλινγκραντ - Η νίκη» του Vladimir Petrov, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στη Μάχη του Στάλινγκραντ (είσοδος ελεύθερη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ