Πέμπτη 7 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΕ
Βαθαίνει η αντιλαϊκή «οικονομική διακυβέρνηση»

Νέο «κούρεμα» για την Ελλάδα προτείνει ένας εκ των πέντε συμβούλων της Α. Μέρκελ

Τη λεγόμενη «δεύτερη δέσμη» της οικονομικής διακυβέρνησης, που ενισχύει τις αρμοδιότητες της Κομισιόν στον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, μετά την πολιτική συμφωνία που έγινε τις προηγούμενες μέρες ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο και την ιρλανδική προεδρία της ΕΕ.

Μετά την έγκριση από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που αναμένεται την επόμενη βδομάδα, το νομοθετικό πακέτο θα τεθεί σε ισχύ. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να υποβάλλουν τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών τους στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτώβρη κάθε έτους, πριν εγκριθούν από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Η Επιτροπή θα τα αξιολογεί και θα ζητεί τροποποιήσεις, εάν κρίνει ότι ο προϋπολογισμός ενός κράτους - μέλους δεν είναι σύμφωνος με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Επίσης, προβλέπεται η αυξημένη επιτήρηση των χωρών που τελούν υπό καθεστώς μνημονιακού προγράμματος δανεισμού, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Ολα αυτά καθώς συνεχίζεται η συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης, όπως δείχνουν τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2012, οπότε, σύμφωνα με τη Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,6%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει σημειώσει το ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση για το 2012. Η Γερμανία ήταν η μοναδική χώρα όπου κατέγραψε ανάπτυξη, ενώ το ΑΕΠ σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία παρουσίασε νέα κάμψη. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,9%.

Για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Βιούρτσμπουργκ Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε αποκαλούμενους «σοφούς» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», είπε χτες ότι θα υπάρξει δεύτερη διαγραφή χρέους, διότι μόνη της δε θα τα καταφέρει.

Για τις υπερχρεωμένες χώρες πρότεινε την επιβολή ενός εφάπαξ φόρου περιουσίας που θα καταβληθεί σε δόσεις μέσα σε δέκα χρόνια και του οποίου το ύψος θα είναι για ποσό άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ 10% και για ποσό άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ 20%. Ο ίδιος θεωρεί πως δε θα υπάρξει «μετανάστευση» των πλουσίων αν ο φόρος επιβληθεί εφάπαξ και σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Στο μεταξύ, ειδική έκθεση για την Ελλάδα, ανεξάρτητη από την αξιολόγηση της τρόικας, συντάσσει το ΔΝΤ. Η έκθεση αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στο Εκτελεστικό του Ταμείου στα μέσα Απρίλη - αρχές Μάη.

Τέλος, μια ακόμα πλευρά της κόντρας ανάμεσα στην ΕΕ και τη Μ. Βρετανία αναδεικνύει η πρόθεση του ΕΚΟΦΙΝ για επιβολή πλαφόν στα μπόνους των τραπεζιτών. Η οριστική απόφαση θα παρθεί τον Απρίλη στο Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον Ντ. Κάμερον, που αντιδρά έντονα, «υπάρχουν μερικά σημαντικά βρετανικά εθνικά συμφέροντα. Είμαστε υπεύθυνοι για το 40% των οικονομικών υπηρεσιών της ΕΕ. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι διεθνείς τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν την έδρα τους στη Βρετανία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ