ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ψυχολογικός πόλεμος πριν την επίθεση...

Με στοχευμένες διαρροές επιχειρούν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη να... αποδεχτεί την άγρια φορο-καταιγίδα που μεθοδευμένα ετοιμάζουν

Σε κυνήγι μαγισσών, με πρόσχημα πάντα την... καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καταφεύγει για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ. Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση εστιάζει την επίθεσή της στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Οχι βέβαια ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα γλιτώσουν από τη φορολογική καταδίωξη. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι βέβαια το πρόσχημα. Η αιτία είναι η εναγώνια αναζήτηση επιπρόσθετων φορολογικών εσόδων, προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος, όπως ομολόγησε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, παραπαίει.

Προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος της νέας φοροεισπρακτικής επίθεσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών επιδίδεται συστηματικά τις τελευταίες μέρες σε διαρροές προς συγκεκριμένη εφημερίδα μεγάλου εκδοτικού συγκροτήματος. Αυτό που διαρρέουν, μέσω του Τύπου, οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών του έτους 2007 προκύπτει ότι ένας σημαντικός αριθμός των τελευταίων (άνω του 40%) δήλωσε εισόδημα μικρότερο από το όριο της φτώχειας. Κάτω δηλαδή από τα 5.000 ευρώ το χρόνο.

Ετσι, την ώρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα παραπάνω στοιχεία, ο αρμόδιος επί των Οικονομικών υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ, ο Γ. Αλογοσκούφης, εμφανίζεται να δηλώνει στην εφημερίδα «Το Βήμα» ότι η φοροδιαφυγή στη χώρα μας ξεπερνά τα 21 δισ. ευρώ! Εμπρός, λοιπόν, να κατατροπώσουμε τους φοροφυγάδες, οι οποίοι συνήθως αναζητούνται στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους μικρεμπόρους, στους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, στους εργαζόμενους αγρότες, ακόμη και στους μισθωτούς - συνταξιούχους. Αυτοί θα αποτελέσουν για μια ακόμη φορά το πρόσχημα και το άλλοθι της λήψης νέων, βάρβαρων φοροεισπρακτικών μέτρων.

Παράλληλα με τα σχέδια φοροεισπρακτικών μέτρων, η κυβέρνηση προχωρά - με μεθοδευμένα μέτρα - σε νέες περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο κατά την οποία το λαϊκό εισόδημα πλήττεται βάναυσα από τις παρενέργειες της οικονομικής κρίσης, η οποία εκδηλώνεται κυρίως με τις μορφές της έκρηξης της ακρίβειας και της ανόδου των επιτοκίων. Παρά ταύτα η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να στείλει και πάλι τους φοροεισπράκτορες να γεμίσουν τα κρατικά θησαυροφυλάκια, προκειμένου να μη δημιουργηθούν δημοσιονομικής φύσης προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ενωση (αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων άνω του 3%).

Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών ακούγονται απόψεις περί της επαναφοράς των περιβόητων «αντικειμενικών» κριτηρίων φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Το μέτρο αυτό το είχε επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1994 (υπουργός Οικονομικών Γ. Γεννηματάς), με πρόσχημα και πάλι την... καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για ένα μέτρο πέρα για πέρα άδικο. Κι αυτό γιατί επέβαλλε κεφαλικό φόρο σε επιχειρήσεις ανεξάρτητα αν αυτές ήταν κερδοφόρες ή ζημιογόνες. Οι τότε βέβαια «πράσινες» κυβερνήσεις είχαν εξαιρέσει τις μεγάλες επιχειρήσεις, με το πρόσχημα ότι οι τελευταίες διατηρούσαν οργανωμένα λογιστήρια και ως εκ τούτου δε φοροδιέφευγαν...

Στο πνεύμα της αναζήτησης νέων εσόδων κινείται και η χτεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Με την απόφαση αυτή δίνονται εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες (εφορίες, κλπ.), να ελέγξουν τις οικοδομές στις οποίες χορηγήθηκε βεβαίωση ηλεκτροδότησης ακινήτων κατά την περίοδο 1/1/2005 - 31/12/2007, ανεξάρτητα αν οι οικοδομές κρίνονται νόμιμες ή αυθαίρετες. Σύμφωνα με την απόφαση, θα ελεγχθούν ακίνητα άνω των 180 τ.μ., ενώ για τις περιπτώσεις αυτών που έχουν χαρακτηριστεί ως αυθαίρετα, άνω των 120 τ.μ.

  • Με επιστολή του στον υπουργό Οικονομίας ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σχετικά με τη συνεισφορά των ΕΒΕ στα φορολογικά έσοδα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εκφράζει την εκτίμηση ότι εντάσσονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να στρωθεί το έδαφος για την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων που θα πλήξουν τους αυτοαπασχολούμενους.
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Δυσοίωνες προβλέψεις για οικονομία - καταναλωτές

Ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για την Ελλάδα έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 ετών. Σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, οι Ελληνες εμφανίζονται ως οι πιο απαισιόδοξοι αμέσως μετά τους Πορτογάλους

Νέα υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος τόσο στην ΕΕ και την Ευρωζώνη συνολικά όσο και ειδικότερα στην Ελλάδα, κατέγραψε η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Στην έρευνα του ΙΟΒΕ, που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, Ιούλη, αποτυπώνεται το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται στους εμποροβιομήχανους με βάση και τις τελευταίες (εγχώριες και διεθνείς) οικονομικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε κατά 5,8 μονάδες τόσο στις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ, όσο και στις 17 χώρες της Ευρωζώνης και διαμορφώθηκε στις 88,7 μονάδες και 89,5 μονάδες αντίστοιχα. Μειωμένοι εμφανίζονται και οι επιμέρους εκτιμήσεις των εμποροβιομηχάνων σε όλους τους κλάδους (βιομηχανία, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο, κατασκευές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες). Στα χαμηλότερα επίπεδα κινείται ο δείκτης που αφορά στις προβλέψεις των καταναλωτών σχετικά με την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης του νοικοκυριού τους, πράγμα που μαρτυρά τη διαρκή επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων και της αγοραστικής δυνατότητας των λαϊκών εισοδημάτων. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη μειώθηκε εκ νέου και διαμορφώθηκε στις -20 μονάδες από -17 που ήταν τον Ιούνη.

Οσον αφορά στην Ελλάδα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούλη κατέγραψε μείωση κατά 0,6 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνη και διαμορφώθηκε στις 91,6 μονάδες. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι χρόνων. Πτώση καταγράφτηκε σε όλους τους επιμέρους δείκτες. Συγκεκριμένα, στη βιομηχανία ο δείκτης των προσδοκιών των επιχειρηματιών μειώθηκε κατά 2,3 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 93,7 μονάδες. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και των νοικοκυριών.

Ενδεικτικός της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών είναι ο σχετικός δείκτης, που μας πληροφορεί πως οι τρεις στους δέκα καταναλωτές προβλέπουν σημαντική επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, ενώ λιγότερο ή περισσότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία (ποσοστό 80%) όσον αφορά στην εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Σε σχέση με τους εργαζόμενους στις άλλες χώρες της ΕΕ, οι Ελληνες εμφανίζονται ως οι πιο απαισιόδοξοι αμέσως μετά τους Πορτογάλους και μάλιστα στο ηλικιακό στρώμα των 30-49 ετών. Εξαίρεση στην αρνητική εξέλιξη των επιμέρους δεικτών αποτελούν οι κατασκευές, όπου σημειώθηκε αύξηση κατά 8,2 μονάδες (έφτασε τις 105,2), με χαρακτηριστικό το μέρος που αφορά τα δημόσια έργα, πράγμα το οποίο αποτυπώνει σε ένα βαθμό και τις προσδοκίες των κατασκευαστικών μονοπωλίων.

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
Στο 1,5 δισ. ευρώ ο καθαρός φόρος

Οι 28 στους 100 φορολογούμενους που θα πάρουν τις επόμενες μέρες το εκκαθαριστικό της εφορίας, θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο κατά μέσο 2.025 ευρώ

Στα 203,8 εκατ. ευρώ ανήλθε ο καθαρός φόρος από την εκκαθάριση της τελευταίας (9ης) παρτίδας των φορολογικών δηλώσεων από το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, εκκαθαρίστηκαν 478.531 φορολογικές δηλώσεις από τις οποίες οι 137.071 ήταν χρεωστικές. Από την εκκαθάριση των τελευταίων προκύπτει καταβολή φόρου 277,6 εκατ. ευρώ. Μια απλή διαίρεση μας πληροφορεί ότι οι 137.071 φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό θα κληθούν να πληρώσουν, κατά μέσον όρο, πρόσθετο φόρο γύρω στα 2.025 ευρώ!

Οι υπόλοιπες 118.335 δηλώσεις (εκκαθαριστικά) ήταν πιστωτικές με επιστροφή φόρου 73,7 εκατ. ευρώ. Τέλος, 223.125 φορολογικές δηλώσεις (εκκαθαριστικά) ήταν μηδενικές.

Συνολικά, ως σήμερα, έχουν εκκαθαριστεί 4.081.649 φορολογικές δηλώσεις. Από αυτές, 1.157.681 ήταν χρεωστικές και ο καταβληθείς φόρος ανέρχεται σε 2.221,2 εκατ. ευρώ. Οι πιστωτικές ανήλθαν σε 1.058.594 με επιστροφή φόρου στα 709,3 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο καθαρός φόρος να ανέλθει στα 1.511,9 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι δηλώσεις με μηδενικό φόρο ανήλθαν σε 1.865.374.

Συνεδρίασε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας

Με πολλές υποσχέσεις, αλλά «άσφαιρα» αιτήματα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον Πολύγυρο Χαλκιδικής η πρώτη επίσημη συνεδρίαση του νεοσύστατου «Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας».

Ο Σύνδεσμος όρισε Εκτελεστική Επιτροπή για την υλοποίηση της δράσης του το επόμενο διάστημα, ενώ έθεσε και τα κεντρικά του αιτήματα προς άμεση διεκδίκηση, που, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, έχουν ως στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη γενικότερη στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Μόνο που, από τους στόχους που θέτει ο Σύνδεσμος, απουσιάζει το κύριο, δηλαδή η αγωνιστική σύγκρουση με την κυβερνητική και ευρωενωσίτικη πολιτική, που αποτελούν τον βασικό πυρήνα των προβλημάτων των Ελλήνων κτηνοτρόφων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ