Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ψυχολογικός πόλεμος πριν την επίθεση...

Με στοχευμένες διαρροές επιχειρούν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη να... αποδεχτεί την άγρια φορο-καταιγίδα που μεθοδευμένα ετοιμάζουν

Σε κυνήγι μαγισσών, με πρόσχημα πάντα την... καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καταφεύγει για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ. Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση εστιάζει την επίθεσή της στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Οχι βέβαια ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα γλιτώσουν από τη φορολογική καταδίωξη. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι βέβαια το πρόσχημα. Η αιτία είναι η εναγώνια αναζήτηση επιπρόσθετων φορολογικών εσόδων, προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος, όπως ομολόγησε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, παραπαίει.

Προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος της νέας φοροεισπρακτικής επίθεσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών επιδίδεται συστηματικά τις τελευταίες μέρες σε διαρροές προς συγκεκριμένη εφημερίδα μεγάλου εκδοτικού συγκροτήματος. Αυτό που διαρρέουν, μέσω του Τύπου, οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών του έτους 2007 προκύπτει ότι ένας σημαντικός αριθμός των τελευταίων (άνω του 40%) δήλωσε εισόδημα μικρότερο από το όριο της φτώχειας. Κάτω δηλαδή από τα 5.000 ευρώ το χρόνο.

Ετσι, την ώρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα παραπάνω στοιχεία, ο αρμόδιος επί των Οικονομικών υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ, ο Γ. Αλογοσκούφης, εμφανίζεται να δηλώνει στην εφημερίδα «Το Βήμα» ότι η φοροδιαφυγή στη χώρα μας ξεπερνά τα 21 δισ. ευρώ! Εμπρός, λοιπόν, να κατατροπώσουμε τους φοροφυγάδες, οι οποίοι συνήθως αναζητούνται στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους μικρεμπόρους, στους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, στους εργαζόμενους αγρότες, ακόμη και στους μισθωτούς - συνταξιούχους. Αυτοί θα αποτελέσουν για μια ακόμη φορά το πρόσχημα και το άλλοθι της λήψης νέων, βάρβαρων φοροεισπρακτικών μέτρων.

Παράλληλα με τα σχέδια φοροεισπρακτικών μέτρων, η κυβέρνηση προχωρά - με μεθοδευμένα μέτρα - σε νέες περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο κατά την οποία το λαϊκό εισόδημα πλήττεται βάναυσα από τις παρενέργειες της οικονομικής κρίσης, η οποία εκδηλώνεται κυρίως με τις μορφές της έκρηξης της ακρίβειας και της ανόδου των επιτοκίων. Παρά ταύτα η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να στείλει και πάλι τους φοροεισπράκτορες να γεμίσουν τα κρατικά θησαυροφυλάκια, προκειμένου να μη δημιουργηθούν δημοσιονομικής φύσης προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ενωση (αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων άνω του 3%).

Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών ακούγονται απόψεις περί της επαναφοράς των περιβόητων «αντικειμενικών» κριτηρίων φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Το μέτρο αυτό το είχε επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1994 (υπουργός Οικονομικών Γ. Γεννηματάς), με πρόσχημα και πάλι την... καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για ένα μέτρο πέρα για πέρα άδικο. Κι αυτό γιατί επέβαλλε κεφαλικό φόρο σε επιχειρήσεις ανεξάρτητα αν αυτές ήταν κερδοφόρες ή ζημιογόνες. Οι τότε βέβαια «πράσινες» κυβερνήσεις είχαν εξαιρέσει τις μεγάλες επιχειρήσεις, με το πρόσχημα ότι οι τελευταίες διατηρούσαν οργανωμένα λογιστήρια και ως εκ τούτου δε φοροδιέφευγαν...

Στο πνεύμα της αναζήτησης νέων εσόδων κινείται και η χτεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Με την απόφαση αυτή δίνονται εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες (εφορίες, κλπ.), να ελέγξουν τις οικοδομές στις οποίες χορηγήθηκε βεβαίωση ηλεκτροδότησης ακινήτων κατά την περίοδο 1/1/2005 - 31/12/2007, ανεξάρτητα αν οι οικοδομές κρίνονται νόμιμες ή αυθαίρετες. Σύμφωνα με την απόφαση, θα ελεγχθούν ακίνητα άνω των 180 τ.μ., ενώ για τις περιπτώσεις αυτών που έχουν χαρακτηριστεί ως αυθαίρετα, άνω των 120 τ.μ.

  • Με επιστολή του στον υπουργό Οικονομίας ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σχετικά με τη συνεισφορά των ΕΒΕ στα φορολογικά έσοδα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εκφράζει την εκτίμηση ότι εντάσσονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να στρωθεί το έδαφος για την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων που θα πλήξουν τους αυτοαπασχολούμενους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ