ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα σφαγή αμάχων

Η «απελευθερωτικές δυνάμεις» στο Αφγανιστάν κανονιοβολούν

Associated Press

Η «απελευθερωτικές δυνάμεις» στο Αφγανιστάν κανονιοβολούν
«Οι Ταλιμπάν δε φορούν στολή για να ξεχωρίζουν από τους αμάχους»... Αυτό είναι το μότο της κατοχικής αμερικανο-ΝΑΤΟικής συμμαχίας που λυμαίνεται το Αφγανιστάν τα τελευταία εφτά χρόνια, σκοτώνοντας καθημερινά αμάχους και κυρίως παιδιά, σε μία «προσπάθεια» να φέρει τη «δημοκρατία» στη χώρα... Χτες ακόμα μία επιχείρηση ρουτίνας των δυνάμεων κατοχής είχε ως αποτέλεσμα ένα μικρό παιδί, τέσσερις γυναίκες και πολλοί «αντάρτες» να χάσουν τη ζωή τους, στην επαρχία Γκάζνι.

Ισχυρισμοί των κατοχικών δυνάμεων αναφέρουν ότι «καθώς οι δυνάμεις του συνασπισμού πλησίαζαν σ' ένα περιφραγμένο χώρο, απειλήθηκαν από αρκετούς ενόπλους. Η δύναμη απάντησε με πυρά μικρών όπλων σκοτώνοντας τους ενόπλους και σκοτώνοντας επίσης αθέλητα τέσσερις γυναίκες κι ένα παιδί που βρίσκονταν μαζί με τους ενόπλους». Οι αμερικανικές δυνάμεις εξέφρασαν τη λύπη τους για τους θανάτους αμάχων «διαβεβαιώνοντας» ότι θα... διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα.

Στο Αφγανιστάν εκατοντάδες άμαχοι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από πυρά αμερικανο-ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών, κυρίως, κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου οι «σύμμαχοι» αναζητούν κρυμμένους Ταλιμπάν στα χωριά της χώρας.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σφοδρές συγκρούσεις στα σύνορα

ΜΠΑΧΟΡ.--

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν, μεταξύ του πακιστανικού στρατού και «φίλα προσκείμενων στους Ταλιμπάν ισλαμιστών ανταρτών». Πάνω από 200 κυβερνητικοί στρατιώτες εισέβαλαν στην πόλη Λόι Σαμ, στην Μπαχόρ στην ημιαυτόνομη περιοχή των φυλών, την Πέμπτη μετά και τις τελευταίες συγκρούσεις στρατού - ανταρτών.

Σύμφωνα με τις πακιστανικές στρατιωτικές αρχές στις μάχες που σημειώθηκαν επτά στρατιώτες και 30 «αντάρτες» σκοτώθηκαν, ενώ αρνούνται τη σύλληψη στρατιωτών ως ομήρων. Οι «ισλαμιστές αντάρτες» από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι μόνο τέσσερις μαχητές τους σκοτώθηκαν, ενώ ο στρατός είχε απώλειες της τάξης των 60 ανδρών, χωρίς να επαληθεύεται καμία από τις δύο εκδοχές...

Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι σοροί στρατιωτών και ανταρτών κείτονταν στους δρόμους της Λόι Σαμ, ενώ οι μάχες συνεχίζονταν, με μαχητικά ελικόπτερα και πυροβόλα όπλα.

Οι επιθέσεις του πακιστανικού στρατού στις περιοχές των φυλών έχουν ενταθεί ιδιαίτερα μετά από σαφείς εντολές των ΗΠΑ να εξολοθρευτούν οι υποστηρικτές των Ταλιμπάν που μεταξύ άλλων προμηθεύουν με ενισχύσεις τις δυνάμεις της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί στα σύνορα να είναι καθημερινό φαινόμενο...

Στο ίδιο το Πακιστάν, την πεποίθηση ότι θα «σώσουν» από την αποπομπή τον πρώην στρατηγό και νυν Πρόεδρο, Περβέζ Μουσάραφ, εξέφρασαν χτες οι πολιτικοί του σύμμαχοι, υποστηρίζοντας ότι τελικά οι αντίπαλοί του δε θα καταφέρουν να τον απομακρύνουν από την προεδρική θέση. Την Πέμπτη ο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, ηγέτης του Κόμματος του Λαού του Πακιστάν (ΡΡΡ), μετά το θάνατο της συζύγου του Μπεναζίρ Μπούτο και ο αρχηγός του PML-Ν, Ναουάζ Σαρίφ, ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν την αποπομπή του Προέδρου της χώρας, Π. Μουσάραφ, φέρνοντας το θέμα για συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση απαιτείται συμφωνία των 2/3 του πακιστανικού κοινοβουλίου, ενώ ο πρόεδρος έχει δικαίωμα διάλυσης της Βουλής...

Το PML-Q, το κόμμα που πρόσκειται στον Π. Μουσάραφ σημειώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση συνασπισμού να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία προκειμένου να περάσει τη συγκεκριμένη απόφαση, τη στιγμή που οι αντίπαλοί του χαρακτηρίζουν την κίνησή τους ως ένα βήμα προς τη δημοκρατία...

Ο Π. Μουσάραφ ανέλαβε την εξουσία της χώρας μετά από ένα αιματηρό πραξικόπημα το 1999, υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ και σύμφωνα με τη σημερινή κυβέρνηση εξακολουθεί να υπονομεύει το δημοκρατικό πολίτευμα...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Το ΡΚΚ ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στον πετρελαιαγωγό του Μπακού

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το Εργατικό Κουρδικό Κόμμα (ΡΚΚ) εμφανίζεται, με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στο πρακτορείο «Φιράτνα», να αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στον πετρελαιαγωγό Μπακού - Τμπιλίσι - Τσεϊχάν (ΒΤC), του οποίου και διεκόπη η λειτουργία λόγω έκρηξης στο σταθμό άντλησης της Ρεφαχίγιε στην Ανατολική Τουρκία. Οπως σημειώνεται, η έκρηξη που σημειώθηκε στον αγωγό ήταν λόγω σαμποτάζ και λεπτομέρειες για την ενέργεια αυτή θα αποκαλυφθούν αργότερα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου BOTAS δήλωσε ότι την ημέρα της έκρηξης και της πυρκαγιάς που ακολούθησε, δεν υπήρχαν ενδείξεις για σαμποτάζ και ότι αυτό θα μπορούσε να εξακριβωθεί μόνο μετά την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς.

Στο μεταξύ η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει στο ΡΚΚ την επίθεση στην Ιστανμπούλ, που στοίχισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους και από την οποία τραυματίστηκαν ακόμα 150 άνθρωποι, στην προσπάθεια όξυνσης του αντικουρδικού κλίματος, δικαιολογώντας παράλληλα τις συνεχείς εισβολές της στο Βόρειο Ιράκ. Στο ΡΚΚ αποδόθηκε και η επίθεση στην Ιστανμπούλ την Πέμπτη, που είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά ακόμα τρεις άνθρωποι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΟΥΑΞΟΤ.-- Τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Μαυριτανία ζήτησαν από το κρατικό συμβούλιο των στρατιωτικών που κατέλαβε την Τετάρτη την εξουσία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη μεταβατική περίοδο πριν από τη διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Αύριο (Κυριακή) ανακοίνωσαν χτες πως θα επισφραγίσουν συμφωνία για το διαμοιρασμό της εξουσίας στη Ζιμπάμπουε ο πρόεδρος της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι. Ωστόσο, άγνωστα παρέμεναν βασικά σημεία όσων φέρεται πως συμφώνησαν...

ΤΟΚΙΟ.-- Αεροσκάφος της κινεζικής εταιρείας «Air China» πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στη Δυτική Ιαπωνία, μετά την ειδοποίηση ότι στο αεροσκάφος είχε τοποθετηθεί βόμβα, ανακοινώθηκε από το αεροδρόμιο της Ναγκόγια.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Οικονομική «βοήθεια» 21 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε χτες πως θα δώσει η ΕΕ για την ανακούφιση πληθυσμών σε περιοχές της Σομαλίας, της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας που πλήττονται από πολύμηνη ξηρασία.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Εκπρόσωπος του Σουδανού προέδρου ανακοίνωσε χτες το διορισμό Νοτιοσουδανού στη θέση του επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης που διορίστηκε στην κεντρική (και πλούσια σε φυσικό αέριο) περιοχή Αμπγέι, όπως προβλεπόταν άλλωστε και απ' τη συμφωνία του 2005 που τερμάτισε τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο.

ΙΣΡΑΗΛ
Για πέμπτη φορά ανάκριση Ολμέρτ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Για τρεις ώρες απαντούσε στις ερωτήσεις των αστυνομικών της ειδικής μονάδας δίωξης οικονομικού εγκλήματος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Εχούντ Ολμέρτ ανακρίθηκε, χτες, για πέμπτη φορά, στο σπίτι του, για τα σκάνδαλα στα οποία φέρεται να έχει εμπλακεί.

Εκτός από τη γνωστή υπόθεση της λήψης, σε τακτά χρονικά διαστήματα, μεγάλων χρηματικών ποσών από αμερικανο-εβραίο επιχειρηματία, ενώ ήταν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ και υπουργός στην κυβέρνηση Σαρόν, φαίνεται ότι τώρα προκύπτουν και νέα στοιχεία. Διαρρέουν ότι ερευνώνται και καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες υπερχρέωνε τα τιμολόγια μετακινήσεών του στο εξωτερικό υπό την επίσημη ιδιότητά του, προκειμένου να αξιοποιεί για ίδιον όφελος τη διαφορά.

Ο ίδιος ο Ολμέρτ αρνείται κάθε κατηγορία. Εντούτοις, ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί γύρω από το θέμα και οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε τόσο από το κόμμα του «Καντίμα» όσο και από τους κυβερνητικούς του εταίρους, το Εργατικό Κόμμα, τον οδήγησαν στην ανακοίνωση ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του Καντίμα, το Σεπτέμβρη, όταν θα έχει εκλεγεί νέος αρχηγός μετά από εσωκομματική διαδικασία.

ΙΝΔΙΑ
Νέο πληθωριστικό άλμα

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Νέο ρεκόρ σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ινδία, αγγίζοντας το 12%, με αντίστοιχες αυξήσεις στα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές των τροφίμων αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, δυσχεραίνοντας την ήδη κακή κατάσταση του ινδικού λαού. Η κυβέρνηση ανησυχεί ότι η πληθωριστική κούρσα θα επηρεάσει αρνητικά την «οικονομική ανάπτυξη» της χώρας, ενώ το ΚΚΙ (Μαρξιστικό) και το ΚΚΙ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι απαιτούνται αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τα κομμουνιστικά κόμματα της χώρας έχουν ήδη ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του λαού, προκειμένου να αντιταχθεί στην πολιτική της κυβέρνησης που ευνοεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, αγνοώντας τις λαϊκές ανάγκες.

Στο μεταξύ το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αποφάσισε να επιτρέψει την ολοκλήρωση των σχεδίων βρετανικής εταιρείας για τη διάνοιξη ορυχείου βωξίτη στο κρατίδιο της Ορίσα. Οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν το βουνό από το οποίο θα γίνει η εξόρυξη ιερό. Παράλληλα, τονίζεται ότι θα κινδυνεύσουν τα δάση που βρίσκονται στην περιοχή και είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους, ωστόσο το δικαστήριο υποστηρίζει ότι τα ορυχεία και η ρήτρα επένδυσης 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων θα ωφελήσει τους κατοίκους που είναι από τους φτωχότερους της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ