ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ «FIRST CALL»
Υποχρεώθηκε σε υποχώρηση για το χρόνο εργασίας

Η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι παίρνει πίσω το «σπάσιμο» του εργάσιμου χρόνου, μετά από την αποφασιστική παρέμβαση του Συνδικάτου και την αποκάλυψη των μεθοδεύσεών της

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ» την περασμένη Τρίτη
Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ» την περασμένη Τρίτη
Μια από τις πρώτες σημαντικές κατακτήσεις κατέγραψε το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, που με την παρέμβασή του υποχρέωσε την εργοδοσία της εταιρείας «First Call SA» να πάρει πίσω το απαράδεκτο «σύστημα ωρομέτρησης», που έβαλε πρόσφατα σε λειτουργία, με στόχο να επεκτείνει το απλήρωτο μέρος της εργασίας των 130 υπαλλήλων της.

Πρόκειται για ένα σύστημα βγαλμένο από τα ίδια σενάρια με τα οποία η ΕΕ επιδιώκει το σπάσιμο του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό» περίοδο, με την τελευταία να μη θεωρείται εργάσιμος χρόνος και άρα να μην πληρώνεται από τον εργοδότη. Κατά τον ίδιο τρόπο, η εταιρεία «First Call SA» είχε καθιερώσει ένα δικό της σύστημα σύμφωνα με το οποίο ο χρόνος εργασίας διακρινόταν σε «παραγωγικός» και μη.

Σύμφωνα με καταγγελίες, στο τέλος κάθε μήνα ζητούσε από τους εργαζόμενους είτε να αναπληρώσουν με τζάμπα εργασία τον «μη παραγωγικό» χρόνο, είτε προχωρούσε σε περικοπή των μισθών τους, όπως είχε αποκαλύψει και ο «Ρ» στο φύλλο της περασμένης Τρίτης. Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες «διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών» σε τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις.

Υπερασπίζεται την «επινόησή» της

Σε χτεσινή συνάντηση εκπροσώπων του Σωματείου και του ΠΑΜΕ με στέλεχος της διοίκησης, ο τελευταίος διαβεβαίωσε τους συνδικαλιστές ότι ύστερα από το θόρυβο που δημιουργήθηκε - και ο οποίος προκάλεσε την παρέμβαση και της Επιθεώρησης Εργασίας - απέσυρε το «σύστημα ωρομέτρησης». Ενημέρωσε μάλιστα και γραπτά τους εργαζόμενους, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτή την πόρτα να επανέλθει στις αντιδραστικές μεθοδεύσεις του στην περίπτωση που αποσπάσει θετική γνωμοδότηση από την Επιθεώρηση Εργασίας που μελετά την υπόθεση.

Στη χτεσινή συνάντηση, το εργοδοτικό στέλεχος υπεραμύνθηκε του «συστήματος» που επινόησε - κατά τον ίδιο - η εταιρεία του, ισχυριζόμενος ότι δε φτιάχτηκε για την τιμωρία των εργαζομένων, αλλά για την επιβράβευση των πιο εργατικών υπαλλήλων! Κι αυτό όταν υπάρχει ήδη δημοσιευμένο εξώδικο προς εργαζόμενη που έφυγε από την εταιρεία, όταν ο εργοδότης την ενημέρωσε ότι της στερεί 200 και πλέον ευρώ από το μισθό της επειδή δεν προσαρμόστηκε στο νέο «σύστημα ωρομέτρησης».

Ο εργοδότης ισχυρίστηκε ακόμα ότι πριν την εφαρμογή του συστήματος πήρε θετική γνωμοδότηση από την Επιθεώρηση Εργασίας και πως αυτό είναι σύμφωνο με την εργατική νομοθεσία. Αποκάλυψε, ωστόσο, ότι αυτό το οποίο παρουσίασε στις αρμόδιες υπηρεσίες αφορούσε το χρόνο άφιξης και αποχώρησης των εργαζόμενων στη δουλειά τους και όχι τη μέτρηση κάθε λεπτού που υπερβαίνει τον προβλεπόμενο χρόνο της τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον υπάλληλο και τον πελάτη.

Δε θα εφαρμοστεί ποτέ!

Ξεκάθαρη ήταν η απάντηση των συνδικαλιστών, που προειδοποίησαν ότι η εργοδοσία θα τους βρει μπροστά της σε κάθε απόπειρα να επαναφέρει το απαράδεκτο «σύστημα ωρομέτρησης». Η προειδοποίηση αφορά και την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, στα χέρια της οποίας βρίσκεται τώρα η υπόθεση. Σε δηλώσεις τους αμέσως μετά τη συνάντηση, οι συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος ανέδειξαν την ανάγκη να μαζικοποιηθεί το νεοσύστατο σωματείο, αφού καθημερινά αποδεικνύεται ότι ο δρόμος της ταξικής πάλης είναι αυτός που μπορεί να αποσπά κατακτήσεις και να δημιουργεί προϋποθέσεις για βαθύτερες αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων. Παράλληλα, κάλεσαν τους εργαζόμενους σε επιφυλακή για να μην επανέλθουν τα άθλια εργοδοτικά σχέδια από την πίσω πόρτα.

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Νέα παρέμβαση για την τιμωρία των ενόχων

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Δικαιοσύνης από εκπροσώπους των σωματείων

Από την προχτεσινή πορεία των εργατοτεχνιτών προς τα δικαστήρια του Πειραιά
Από την προχτεσινή πορεία των εργατοτεχνιτών προς τα δικαστήρια του Πειραιά
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι οι αρμόδιοι να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους υπεύθυνους για τη δολοφονία των οκτώ συναδέλφων τους στο αεράδικο πλοίο «FRIENDSHIPGAZ» του Πετρίδη και να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων τους για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα καρνάγια, είναι οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Χτες οι εκπρόσωποι των σωματείων της Ζώνης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Στο πλευρό τους για μια ακόμα φορά ήταν η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής Β' Πειραιά του ΚΚΕ.

Λόγω της απουσίας του αρμόδιου υπουργού, οι συνδικαλιστές συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα Κ. Γκλέτσο. Επανέλαβαν τις καταγγελίες που έχουν κάνει σε όλους τους αρμόδιους για τις τεράστιες παγίδες θανάτου που παραμένουν 20 μέρες μετά το μακελειό και με την ανοχή βέβαια των αρμοδίων αρχών, οι οποίες, ενώ γνωρίζουν, δεν ελέγχουν, σιγοντάροντας έτσι και νομιμοποιώντας την ασύδοτη δράση εργολάβων και εφοπλιστών. Παράλληλα διαμαρτυρήθηκαν για την πορεία που παίρνει η υπόθεση στη δικαιοσύνη, καθώς οι κατηγορίες, σε όσους έχουν απαγγελθεί, είναι σε βαθμό πλημμελήματος και κανείς δεν αγγίζει την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τον εφοπλιστή, που σύμφωνα και με το νόμο έχουν την κύρια ευθύνη.

«Δολοφονήθηκαν οκτώ άνθρωποι - τόνισαν χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστές - και η δικαιοσύνη αντιμετωπίζει την υπόθεση σαν απλό τροχαίο ατύχημα..».

Παράλληλα απαίτησαν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τις οικογένειες των θυμάτων και μόνιμη απασχόληση για ένα μέλος από την κάθε μία στο Δημόσιο. «Δεν μπορώ να παρέμβω στη δικαιοσύνη, θα μεταφέρω τα αιτήματά σας στον υπουργό», ήταν η απάντηση του γεν. γραμματέα προκαλώντας για μια ακόμα φορά την αγανάκτηση των εργαζόμενων, που είναι αποφασισμένοι με τον αγώνα τους να επιβάλουν λύσεις και να κατακτήσουν το αυτονόητο: Να γυρίζουν ζωντανοί από το μεροκάματο!

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΑΠΘ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου

Την αριστερή του παλάμη, μέχρι τον αντίχειρα, έχασε στην κρεατομηχανή της Κατασκήνωσης του ΑΠΘ στο Ποσείδι της Χαλκιδικής ο μάγειρας Αγγελος Μίχος, 46 χρονών, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ. Το εργατικό ατύχημα έγινε την περασμένη Δευτέρα (4/08/08) το πρωί, όταν ο μάγειρας προσπάθησε να καθαρίσει τη μηχανή από υπολείμματα τομάτας. Τον μάγειρα μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας συνάδελφός του. Μέχρι χτες νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, η μηχανή δεν ήταν ασφαλής για να λειτουργεί στα μαγειρεία της Κατασκήνωσης. Σημειώνεται ότι ο υπόλοιπος εξοπλισμός της έχει ανανεωθεί, ωστόσο η Κατασκήνωση δεν έχει Επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας παρά μόνο ένα γιατρό για όλους τους κατασκηνωτές...

ΠΛΟΙΟ «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ»
Πληρώθηκαν οι ναυτεργάτες

Κάτω από την πίεση του αγώνα των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και των ναυτεργατών, η πλοιοκτήτρια εταιρεία LANE αναγκάστηκε χτες να καταβάλλει στους ναυτεργάτες του πλοίου «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» το σύνολο του επιδόματος της άγονης γραμμής που τους όφειλε, καθώς είχε λάβει σαφή προειδοποίηση πως αν δεν τηρήσει τη συλλογική σύμβαση δεν θα αναχωρήσει το πλοίο. Στην ίδια κατεύθυνση συνεχίζουν τον αγώνα τους σωματεία και ναυτεργάτες και για το πλοίο «ΒΙΤΣΕΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ», το οποίο θα καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά τη Δευτέρα.

Σύγκρουση φορτηγών

Σε σύγκρουση φορτηγών στο Ορυχείο Καρυάς της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα τραυματίστηκαν σοβαρά χτες το απόγευμα οι δύο οδηγοί τους, σε ένα δρόμο που θεωρείται καρμανιόλα. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σε δρόμους στενούς και ακατάλληλους όπου συνεχώς κυκλοφορούν βαριά και πολλές φορές υπέρβαρα οχήματα, υποχρεώνονται οι οδηγοί τους - που δουλεύουν για λογαριασμό εργολάβων - να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Από την εντατικοποίηση της δουλειάς και την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας στα ορυχεία της ΔΕΗ σημειώνονται συχνά σοβαρά ατυχήματα, προσθέτουν. Η κατάσταση μάλιστα του ενός οδηγού που μεταφέρθηκε στο Διαβαλκανικό στη Θεσσαλονίκη κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ