ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αθεράπευτο το «σάπισμα» των Ολυμπιακών Αγώνων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την έναρξη των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, σημειώνεται:

«Δυστυχώς, στους Ολυμπιακούς Αγώνες κυριαρχούν και βάζουν τη σφραγίδα τους οι πολυεθνικές εταιρείες, που εκμεταλλεύονται τον αθλητισμό παγκόσμια, καθώς επίσης και αυτές που αξιοποιούν τον αθλητισμό και τις μεγάλες διοργανώσεις, για να επεκτείνουν τη δράση τους. Και οι φετινοί Αγώνες, που ξεκινούν αύριο στο Πεκίνο, διατηρούν ελάχιστα ζωντανά στοιχεία που έχουν σχέση με την πραγματική φιλία και συναδέλφωση των λαών, την ευγενή άμιλλα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έχουν καμία σχέση πια με τον αθλητισμό - καθημερινό δικαίωμα των λαών και της νεολαίας παγκόσμια. Το ντόπινγκ έχει σχεδόν ολοκληρωτικά κυριαρχήσει σε όλα τα αθλήματα. Οι αντι-ντόπινγκ διακηρύξεις και τα μέτρα της ΔΟΕ αποτελούν προσπάθεια συγκάλυψης του νοσηρού και επικίνδυνου φαινομένου.

Η καπιταλιστική κυριαρχία έχει θλιβερές συνέπειες και στις αθλητικές διοργανώσεις. Οδήγησε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε σάπισμα που δεν έχει θεραπεία. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Απεγκλωβισμός των Ολυμπιακών Αγώνων και γενικότερα του αθλητισμού από τον έλεγχο και τους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών συμφερόντων».

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
Ανοίγει η αυλαία των Αγώνων

Στην περίφημη «Φωλιά του πουλιού», όπως είναι το όνομα (αλλά και το σχέδιο) του Ολυμπιακού Σταδίου του Πεκίνου, ανοίγει σήμερα το μεσημέρι ώρα Ελλάδας (15.00, ΕΤ1) η αυλαία των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων, με την τελετή έναρξης. Μια τελετή που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μέχρι λίγες ημέρες πριν τα πάντα ήταν εφτασφράγιστο μυστικό, με τους Κινέζους διοργανωτές να υπόσχονται μια εντυπωσιακή παράσταση. Οπως δήλωσε ο διευθυντής της Οργανωτικής Επιτροπής για τις Τελετές Εναρξης και Λήξης, Ζανγκ Χεπίνγκ, η Τελετή Εναρξης θα αρχίσει στις 8 το βράδυ (15.00 ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες, με τον Κινέζο Λιου Χουάν και τη Βρετανίδα Σάρα Μπράιτμαν να ερμηνεύουν το τραγούδι του μουσικού θέματος των Αγώνων. Ο Ζανγκ δήλωσε ακόμη ότι της Τελετής θα προηγηθεί μια παράσταση 75 λεπτών με λαϊκή και εθνική τέχνη από 28 ομάδες από ολόκληρη τη χώρα. Το κεντρικό κομμάτι της τελετής, η καλλιτεχνική εμφάνιση, θα διαρκέσει μια ώρα και θα χωριστεί σε δύο μέρη. Το ένα θα υπογραμμίζει τον αρχαίο πολιτισμό της Κίνας και το άλλο θα τονίζει τη σύγχρονη εποχή της χώρας, ενώ στο τέλος θα έρθει το τραγούδι του μουσικού θέματος. Το υπόλοιπο διάστημα της Τελετής, θα περιλαμβάνει διάφορα ολυμπιακά τελετουργικά και παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης από τον Κινέζο Πρόεδρο, Χου Τζιντάο, της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και της παρέλασης των αθλητών. Οι αντιπροσωπείες από τις 205 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές θα μπουν στο στάδιο σύμφωνα με τη σειρά των απλοποιημένων κινεζικών χαρακτήρων.

Στη «φωλιά του πουλιού» πέφτουν σήμερα τα φώτα του ενδιαφέροντος

Eurokinissi

Στη «φωλιά του πουλιού» πέφτουν σήμερα τα φώτα του ενδιαφέροντος
ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΟ
Ετοιμη και σοβαρή

Ετοιμη να παρουσιάσει ένα διαφορετικό αγωνιστικό πρόσωπο απ' ό,τι τον τελευταίο καιρό και να υπερασπιστεί το αργυρό μετάλλιο που κατέκτησε στην προηγούμενη διοργάνωση της Αθήνας είναι η Εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κούλης Ιωσηφίδης, ενόψει του αντίστοιχου Ολυμπιακού τουρνουά που ξεκινάει τη Δευτέρα 11 του Αυγούστου. «Δεν έχουμε πετύχει τίποτα καλό τελευταία. Θέλω να πιστεύω ότι τα λάθη έχουν τελειώσει πλέον για μας. Ξέρουμε πώς να παίξουμε και θα φροντίσουμε να είμαστε πιο σοβαροί», τόνισε ο Ελληνας τεχνικός.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκπληξη με Σολάνο

Μια μεγάλη μεταγραφική έκπληξη έκανε χτες η Λάρισα αφού οι «βυσσινοί» κινήθηκαν μυστικά και συμφώνησαν για διετή συνεργασία με το σπουδαίο όνομα του διεθνούς ποδοσφαίρου Περουβιανό Νολμπέρτο Σολάνο. Ο παίκτης έχει σπουδαία καριέρα στην Πρεμιέρσιπ της Αγγλίας (302 συμμετοχές, 49 γκολ), φορώντας τη φανέλα της Νιουκάστλ, με την οποία διέπρεψε, αλλά και αυτές των Γουέστ Χαμ και Αστον Βίλα.

ΑΕΚ
Αποκαλυπτήρια με Μπόλτον

Τα αποκαλυπτήρια της ομάδας για τη νέα χρονιά γίνονται σήμερα το βράδυ στο ΟΑΚΑ (21.30) για την ΑΕΚ, που αντιμετωπίζει την αγγλική Μπόλτον, ουσιαστικά στην πρόβα τζενεράλε πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεών της την επόμενη εβδομάδα, όπου υπάρχει αγώνας για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ κόντρα στην Ομόνοια. Ο τεχνικός της ομάδας Γιώργος Δώνης αναμένεται να χρησιμοποιήσει παίκτες που θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό της ομάδας, αφού θέλει να δει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται κόντρα σε έναν ισχυρό αντίπαλο.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Επιτυχημένη πρόβα

Πανέτοιμη για την πρεμιέρα του ολυμπιακού τουρνουά έδειξε η Εθνική ομάδα του μπάσκετ στην πρόβα τζενεράλε με αντίπαλο την Κροατία. Η ελληνική ομάδα επικράτησε με 86-71, παρουσιάζοντας άψογη αγωνιστική εικόνα και δείχνοντας ότι έχει προσαρμοστεί πλήρως στις διαφορετικές συνθήκες που συνάντησε στο Πεκίνο. «Βρίσκουμε το ρυθμό μας και βελτιωνόμαστε», δήλωσε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, που είδε τους παίκτες του απόλυτα έτοιμους για την πρεμιέρα της Κυριακής (09:30 ώρα Ελλάδας) εναντίον της Ισπανίας. Πρώτος σκόρερ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ήταν ο Αντώνης Φώτσης με 15 πόντους, που επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την περίοδο φόρμας που διανύει.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Τέλος ο ... Λύκος

Κάτι οι πολλοί τραυματισμοί του, κάτι το γεγονός ότι η διάθεσή του σε πολλούς αγώνες δεν ήταν και η καλύτερη και φυσικά ότι δε διέθετε και κοινοτικό διαβατήριο πιάνοντας θέση ξένου, πλέον οι δρόμοι του Ολυμπιακού και του Κριστιάν Λεντέσμα χωρίζουν οριστικά. Ο «Λύκος» δε δηλώθηκε στη λίστα παικτών για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ, αφού δεν περιλαμβάνεται στα πλάνα του Ισπανού προπονητή Βαλβέρδε για τη νέα χρονιά. Τώρα αναζητείται φόρμουλα είτε για πώληση του παίκτη είτε για σπάσιμο του συμβολαίου του. Κατά τα άλλα, κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα όσον αφορά το θέμα της απόκτησης του Ντιόγο από την Πορτουγκέζε.

ΤΕΝΙΣ
Κόντρα σε ... γνωστή

Μια παλιά της γνώριμη από την κατηγορία των «Juniors», όπου κάποια στιγμή υπήρξαν και συμπαίκτριες στο αυστραλιανό ΟΠΕΝ, η Γαλλίδα Βιρζινί Ραζανό θα είναι η πρώτη αντίπαλος της Λένας Δανιηλίδου στην πρεμιέρα του ολυμπιακού τουρνουά. Στόχος της Ελληνίδας αθλήτριας είναι η νίκη, που θα την οδηγήσει στους 32 της διοργάνωσης. Εξάλλου στο διπλό, όπου η Δανιηλίδου θα συμμετάσχει με παρτενέρ την Αννα Γερασίμου, οι Ελληνίδες αθλήτριες κληρώθηκαν να αντιμετωπίσουν στον Α` γύρο τις Εμανουέλ Γκαλιάρδι και Πάτι Σνάιντερ.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Κερδισμένα τα φαβορί

Χωρίς εκπλήξεις άνοιξε η αυλαία του ποδοσφαιρικού τουρνουά των ανδρών, αφού τα φαβορί είτε εύκολα είτε σε ορισμένες περιπτώσεις πιο δύσκολα του αναμενομένου κατάφεραν να επικρατήσουν των αντιπάλων τους. Από τη φτωχή σε συγκομιδή τερμάτων 1η αγωνιστική ξεχώρισε η νίκη της Ιταλίας με 3 - 0 επί της Ονδούρας, ενώ εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι Βραζιλία και Αργεντινή... τα χρειάστηκαν μέχρι να επιβληθούν των αντιπάλων τους. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

1ος Ομιλος Αυστραλία - Σερβία 1 - 1 Ακτή Ελεφαντοστού - Αργεντινή 1 - 2

2ος Ομιλος Ιαπωνία - ΗΠΑ 0 - 1 Ολλανδία - Νιγηρία 0 - 0

3ος Ομιλος Βραζιλία - Βέλγιο 1 - 0 Κίνα - Νέα Ζηλανδία 1 - 1

4ος Ομιλος Ονδούρα - Ιταλία 0 - 3 Κορέα - Καμερούν 1 - 1



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ