ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΙΜΜΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Τρομοκρατούν τους κατοίκους που αγωνίζονται

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου, στο χώρο που πρόκειται να ο ΧΥΤΑ, ήταν μια επεξεργασμένη σκευωρία των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης

Αυτή την εικόνα αντικρίζουν εδώ και μήνες οι κάτοικοι της Λευκίμμης, στην περιοχή όπου πρόκειται να γίνει ο ΧΥΤΑ
Αυτή την εικόνα αντικρίζουν εδώ και μήνες οι κάτοικοι της Λευκίμμης, στην περιοχή όπου πρόκειται να γίνει ο ΧΥΤΑ
Την αστυνομοκρατία και τις συλλήψεις κατοίκων της Λευκίμμης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ, με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν το περασμένο Σάββατο στην περιοχή όπου η κυβέρνηση επιμένει, παρά τις λαϊκές αντιδράσεις, να κατασκευαστεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), ενώ υπάρχουν στοιχεία που αναφέρουν ότι δεν τηρείται καμία προϋπόθεση για ένα τέτοιο έργο. Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και πολλούς μήνες.

Αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν να γίνουν δύο συλλήψεις (ένας από τους συλληφθέντες είναι ο παπάς της Λευκίμμης ως υποκινητής των επεισοδίων), αρκετοί τραυματισμοί, ένα περιπολικό κατεστραμμένο, ζημιές στο ΑΤ της πόλης, ενώ στα σκαριά είναι και άλλες πέντε συλλήψεις.

Η εικόνα αστυνομοκρατίας στην περιοχή είναι ένα σύνηθες φαινόμενο με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να τρομοκρατούν τους κατοίκους που αγωνίζονται. Θυμίζουμε επίσης ότι στην περιοχή είχε χάσει τη ζωή της μία γυναίκα με τραγικό τρόπο όταν την είχε παρασύρει μοτοσικλέτα.

Σκευωρία

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ αναφέρει ότι τα επεισόδια ήταν μια επεξεργασμένη σκευωρία από τα επιτελεία του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης με στόχο το προβοκάρισμα του λευκιμμιώτικου λαού και της νεολαίας, την τρομοκράτησή του και την κάμψη της αγωνιστικότητάς του.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Το απόγευμα του Σαββάτου κοντά στο χώρο του ΧΥΤΑ ο αστυνομικός διευθυντής διαβεβαίωνε τους κατοίκους ότι θα αποκατασταθούν οι ζημιές στα κτήματά τους, τους καλούσε να πάνε να τα δουν και ότι θα πήγαινε ο ίδιος μπροστά με την μπουλντόζα. Οταν όμως άρχισαν να μαζεύονται περισσότεροι κάτοικοι ζήτησε την απομάκρυνσή τους, έδωσε εντολή σε διμοιρία των ΜΑΤ να χτυπήσει και έτσι άρχισε η σύγκρουση έξω από τον ΧΥΤΑ». Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «σκόπιμα άφησαν το περιπολικό, που κάηκε, αφύλακτο στον περιφερειακό δρόμο. Στο σημείο αυτό έριχναν τα ΜΑΤ δακρυγόνα και χημικά που είχε ως αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά ξερόχορτα που βρίσκονταν σε διπλανό χωράφι».

Επιπλέον, η ΝΕ στην ανακοίνωση σημειώνει: «Η επίθεση στο αστυνομικό τμήμα έγινε από μια ομάδα 10 περίπου αναρχικών που ήρθε εκτός Κέρκυρας και μετά την επίθεση σε ελάχιστα λεπτά εξαφανίστηκαν. Από εκεί άρχισε η δεύτερη φάση αστυνομοκρατίας μέσα στην πόλη της Λευκίμμης. Θεωρούμε ότι ενέργειες όπως αυτή δε βοηθάνε τη λαϊκή πάλη, αντίθετα την υπονομεύουν και δίνουν προσχήματα στην κυβέρνηση να δικαιολογήσει την κρατική καταστολή και να εντείνει την αστυνομοκρατία».

Τα ΜΑΤ με ποδοβολητά μέσα στην πόλη

Η ΝΕ καταγγέλλει ακόμα ότι ο περιφερειάρχης και η ηγεσία της Αστυνομίας «αξιοποιώντας τα κατασκευασμένα επεισόδια, με εντολή της κυβέρνησης έβαλαν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου διμοιρίες ΜΑΤ να παρελαύνουν με ποδοβολητά και κτυπώντας τα κλομπς στις ασπίδες τους μέσα στον κεντρικό δρόμο της Λευκίμμης. Επίσης, προχώρησαν στη σύλληψη δύο ατόμων εκ των οποίων ένας είναι ο παπα-Σπύρος Μοναστηριώτης, που είναι και μέλος του ΔΣ περιβαλλοντικού συλλόγου. Η Αστυνομική Διεύθυνση διαδίδει ότι ετοιμάζει δικογραφία για άλλες πέντε συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα».

«Ο περιφερειάρχης - αναφέρει η ανακοίνωση - είναι βασικός κρίκος και οργανωτής της αστυνομικής βίας και καταστολής. Προφανώς εκφράζει απόλυτα την αντιδραστική πολιτική της ΝΔ. Οσο για την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αντζ. Γκερέκου, η οποία καταδικάζει μεν την επίθεση των ΜΑΤ, δε λέει τίποτα για τους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ που ζήτησαν την επέμβαση της Αστυνομίας και επανειλημμένα δικαιολόγησαν τη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ».

«Να ξεσηκωθούμε»

Τέλος, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί το λευκιμμιώτικο λαό, τη νεολαία, να ξεσηκωθούν και να καταδικάσουν τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την κρατική βία και καταστολή. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και με ενωτικό, μαζικό, λαϊκό αγώνα να απαιτήσουν:

  • Την απόσυρση των μηνύσεων και την απελευθέρωση των συλληφθέντων.
  • Την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από τη Λευκίμμη και την Κέρκυρα.
  • Το σταμάτημα των εργασιών του ΧΥΤΑ στα Μεσορράχια.
  • Να υπάρξει συνολικός επανασχεδιασμός της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων στο νομό με την απαραίτητη άμεση χρηματοδότηση, χωρίς ΣΔΙΤ. Με κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, που αποτελεί δεύτερη βαριά φορολογία στους εργαζόμενους.
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Καταστροφές από το μπουρίνι

Η ...λιμνοθάλασσα της Εγνατίας, χτες

Motion Team

Η ...λιμνοθάλασσα της Εγνατίας, χτες
Μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε το απόγευμα της Κυριακής τη Χαλκιδική. Στην περιοχή της Ορμύλιας το χαλάζι, που είχε μέγεθος καρυδιού, κατέστρεψε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών αρχών, το 90% της παραγωγής βρώσιμης ελιάς. Επίσης, ολοκληρωτική είναι η καταστροφή των καλλιεργειών με οπωροκηπευτικά. Ζημιές σε καλλιέργειες αναφέρθηκαν και στον Πολύγυρο, την Αρναία, τη Μεταμόρφωση, τη Σάρτη και τη Δουμπιά όπου επλήγησαν καλλιέργειες με καπνά.

Περίπου 3.000 στρέμματα με αμπελοκαλλιέργειες και ελαιόδεντρα καταστράφηκαν στο Δήμο Ορφανού Καβάλας, λόγω της σφοδρής χαλαζόπτωσης που έπληξε για λίγα λεπτά την περιοχή. Η καταστροφή εντοπίζεται κυρίως στην ποικιλία «Βικτώρια» για την οποία είχαν ήδη κλειστεί συμφωνίες των αγροτών με εμπόρους.

Εξάλλου χαώδης κατάσταση δημιουργήθηκε στην Εγνατία οδό μεταξύ Μικρής και Μεγάλης Βόλβης στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης που έπληξε την περιοχή. Εκατοντάδες οχήματα εγκλωβίστηκαν για αρκετές ώρες, όταν, στο ύψος του Προφήτη, πλημμύρισε τοπικός χείμαρρος και έπεσαν φερτές ύλες στο κατάστρωμα. Σημειώνεται ότι το τμήμα αυτό της Εγνατίας παραδόθηκε πριν λίγους μήνες στην κυκλοφορία χωρίς προηγούμενα να κατασκευαστεί οχετός ώστε να μην πέφτουν τα νερά του χειμάρρου στο οδόστρωμα.

Επίσης από υπερχείλιση χειμάρρου στον οικισμό Μεγάλη Βόλβη πλημμύρισαν ισόγεια διαμερίσματα, καταστήματα και αποθηκευτικοί χώροι.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΤΑΝ χτες το βράδυ η φωτιά που είχε ξεσπάσει σε δασώδη περιοχή στη Φωτεινή του Δήμου Βιτσίου Καστοριάς. Επίσης, συνεχιζόταν για δεύτερη μέρα η φωτιά σε δύσβατη δασώδη περιοχή στο Λουτράκι Πέλλας, η οποία οφείλεται σε κεραυνό. Υπό έλεγχο τέθηκε χτες το απόγευμα η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σε δασώδη περιοχή κοντά στη Μονή Ζωγράφου στο Αγιον Ορος. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε μετά από κεραυνό στο Παρανέστι Δράμας.

ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ παράτασης της λειτουργίας των δικαστηρίων το απόγευμα επαναφέρει σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης. Ο λόγος που επικαλείται προκειμένου να δικαιολογήσει την πρότασή του, που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, είναι ο περιορισμός περιπτώσεων αναβολών και γενικώς εκκρεμοτήτων «που φτάνουν στα όρια της αρνησιδικίας», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. Στη συνέντευξή του αναφέρεται και στις πρόσφατες αυξήσεις των αμοιβών των δικαστικών, λέγοντας πως πρόκειται για σημαντικές αυξήσεις που αφορούν κυρίως τους νέους δικαστικούς. «Είμαι βέβαιος ότι οι αυξήσεις αυτές θα λειτουργήσουν ευεργετικά για την επιτάχυνση της απονομής του έργου της Δικαιοσύνης και την προσέλκυση νέων και άξιων δικαστών με υψηλά προσόντα», υποστηρίζει.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 17 Αυγούστου και ώρα 09.00 τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου «Ο Αγιος Σάββας» (Λεωφ. Αλεξάνδρας 171) του αγαπημένου μας

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Χειρουργού Ορθοπεδικού, Επίκουρου Καθηγητή

Η κόρη: Κατερίνα. Ο εγγονός: Γιώργος. Η αδελφή. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς και φίλοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ