ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» ο εθνικός ποιητής της Παλαιστίνης

Ο λαός της Παλαιστίνης θρηνεί από το Σάββατο για το θάνατο του ποιητή του και ενός από τους σπουδαιότερους ποιητές της σύγχρονης αραβικής λογοτεχνίας, του Μαχμούντ Νταρουίς, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών, μετά την εγχείρηση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Μεμόριαλ Χέρμαν στο Τέξας, όπου νοσηλευόταν.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια του Μαχμούντ Νταρουίς, «ο οποίος ήταν η ποιητική φωνή των Παλαιστινίων, αυτός που ύμνησε το δράμα και την κατοχή του λαού του, τους αγώνες για την ελευθερία και την ανεξαρτησία των Παλαιστινίων», όπως ανέφερε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς σε τηλεοπτική ομιλία του για το χαμό του ποιητή. Ο Αμπάς πρόσθεσε ότι θα αποστείλει αεροσκάφος στις ΗΠΑ για να μεταφερθεί η σορός του εκλιπόντος στα παλαιστινιακά εδάφη. Επιμνημόσυνη τελετή θα γίνει στο Αμάν και στη συνέχεια η σορός θα μεταφερθεί στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, ενώ έγινε γνωστό ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θα ζητήσει από τις ισραηλινές αρχές να γίνει η ταφή του στη Γαλιλαία.

Ο Νταρουίς είχε γράψει 30 ποιητικές συλλογές που έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες και έχει τιμηθεί με πάμπολλα διεθνή βραβεία. Γεννήθηκε σε ένα χωριό κοντά στη βόρεια ισραηλινή πόλη Ακκο και εγκατέλειψε το ισραηλινό έδαφος το 1970, ενώ είχε ήδη «προλάβει» να βιώσει τον κατ' οίκον περιορισμό. Εκτοτε ζούσε μεταξύ Ραμάλας και Αμάν. Ηταν βαθύτατα προσηλωμένος στην παλαιστινιακή υπόθεση, αλλά παράλληλα υποστήριζε και την ειρηνική συνύπαρξη με τους Ισραηλινούς. Ηταν εκλεγμένο μέλος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) από το 1987, αλλά παραιτήθηκε από την οργάνωση το 1993 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπογραφή των συνθηκών του Οσλο.

Το 2002, σε μια από τις επιδρομές των Ισραηλινών, στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στο πολιτιστικό κέντρο «Ζαλίλ Σακατίνι», στα περίχωρα της Ραμάλα, που διεύθυνε ο Μαχμούντ Νταρουίς και αφού λεηλάτησαν το κτίριο και άρπαξαν αρχεία, έγγραφα και έργα τέχνης, έβαλαν δυναμίτιδα και το ανατίναξαν, μετατρέποντάς το σ' ένα άμορφο σωρό από χαλάσματα. Νομίζοντας ότι έτσι θα μπορούσαν να κάμψουν τον ίδιο και την παλαιστινιακή υπόθεση.

ΥΠΠΟ
Δίνει χρήματα μόνο για ... μετακόμιση

Την ώρα που οι εργαζόμενοι, φυσικά και του υπουργείου Πολιτισμού, πλήττονται από την ακρίβεια σε συνδυασμό με τους μισθούς πείνας, ενώ τα προβλήματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας διογκώνονται, οι καθυστερήσεις μισθών και οι απολύσεις συμβασιούχων συνεχίζονται και διάφορα επιδόματα έχουν «παγώσει», η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ δημοσίευσε προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή μεταφορικής εταιρείας που θα μετακομίσει το υπουργείο στις πρώην καπναποθήκες του Κεράνη στο Ρέντη, με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ!

Η προκήρυξη δημοσιεύτηκε στις 6/8, σε «νεκρή» δηλαδή περίοδο, σε μια προφανή κίνηση να αιφνιδιάσει τους εργαζόμενους του υπουργείου, οι οποίοι σύσσωμοι αντιδρούν στη μεταφορά, λόγω της ακαταλληλότητας του κτιρίου. Επιπλέον, όπως θυμίζει ο Ενιαίος Σύλλογος υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, «υφίσταται ακόμη η διακοπή εργασιών από την Πολεοδομία (σ.σ. από τις 10/4) και παράλληλα εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης για την ακύρωση της οικοδομικής άδειας», ενώ δεν υπάρχει συγκοινωνιακή μελέτη. Από 10 Απρίλη 2008 οι εργασίες στο κτίριο έχουν διακοπεί.

«Είναι προφανές», σημειώνεται στην ανακοίνωση του συλλόγου, «ότι η ΝΔ και ο υπουργός Πολιτισμού επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την περίοδο του καλοκαιριού για να προχωρήσουν το σχέδιό τους (...) και δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με έναν ανασχηματισμό που θα ενοποιεί τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού με νέα πολιτική ηγεσία».

Περιγράφοντας την αρνητική οικονομική κατάσταση του υπουργείου, ο σύλλογος εκτιμά ότι «η κατάργηση του "Ειδικού Λογαριασμού" υπό την πίεση της δημοσιότητας, μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του τέως Γενικού Γραμματέα, κινδυνεύει να αποτελέσει αρνητική εξέλιξη για τους εργαζόμενους και το έργο του ΥΠΠΟ, αφού, παρά τα όσα ακούγονται, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι και ο νέος προϋπολογισμός θα δώσει ψίχουλα στο ΥΠΠΟ για να λειτουργήσει».

Θυμίζουμε ότι για το θέμα έχει καταθέσει Ερώτηση το ΚΚΕ ήδη από το 2003, ενώ το θέμα της στέγασης των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ σχετίζεται άμεσα με τη δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης (διά στόματος του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη) να βγάλει στο «σφυρί» ή να εμπορευματοποιήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία του υπουργείου στην Πλάκα. Το ΚΚΕ θεωρεί επίσης ότι η συστέγαση των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού απηχεί τη γενικότερη αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για διαχείριση του πολιτισμού με κριτήριο τα συμφέροντα του τουριστικού κεφαλαίου.

Μελωδικό ταξίδι

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός Παντελής Θαλασσινός και η εξαιρετική ερμηνεύτρια Γιώτα Νέγκα συναντιούνται αυτό το καλοκαίρι, για μία σειρά ξεχωριστών συναυλιών. Αύριο εμφανίζονται στο Ανοιχτό Θέατρο του χωριού Γεφυρούδι στις Σέρρες, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Γεφυρουδιανά 2008» και στις 14/8 στην παραλία Αγίου Νικολάου στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Ο Π. Θαλασσινός διαλέγει αγαπημένα τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, δοκιμάζει καινούρια, ακυκλοφόρητα τραγούδια για πρώτη φορά στη σκηνή, αλλά επιλέγει και τραγούδια άλλων δημιουργών, καθώς και παλαιότερα λαϊκά και παραδοσιακά. Φωνή που χρωματίζει μοναδικά κάθε τραγούδι που ερμηνεύει, η Γ. Νέγκα έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις με την ερμηνεία της στους δίσκους, αλλά και στις συναυλίες με τραγούδια μεγάλων δημιουργών. Οι δύο καλλιτέχνες ερμηνεύουν σπουδαία τραγούδια, ακολουθώντας όπως πάντοτε τη διάθεση της βραδιάς. Μαζί με τον Παντελή Θαλασσινό και την Γιώτα Νέγκα, οι μουσικοί: Σταύρος Αλεξόπουλος (τύμπανα - κρουστά), Δημήτρης Γκίνης (ακορντεόν), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Γιάννης Πλαγιαννάκος (μπάσο), Μαρκέλος Πούπαλος (ούτι - λαούτο - κιθάρα), Σταμάτης Πούπαλος (βιολί), Μανώλης Στάθης (μπουζούκι - σάζι - τζουράς).

Εικαστικές περιπλανήσεις
Εργο του Κωστή Γεωργίου
Εργο του Κωστή Γεωργίου
  • Εγκαινιάζεται στις 23/8 (8.30μ.μ.) στον εκθεσιακό χώρο του Φώτη και της Μέλπως Κρεμμύδα στο Κρεμμύδι Κεφαλονιάς, έκθεση έργων του Κωστή Γεωργίου. Η παρουσίαση πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις σε περιοχές του νησιού, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη με σολίστ την Σαβίνα Γιαννάτου και τον Βασίλη Γισδάκη. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα που δημιούργησε ο Κ. Γεωργίου τον τελευταίο χρόνο. Εντονοι χρωματισμοί, φιγούρες άλλοτε οικείες και άλλοτε γκροτέσκες, μέσα από μία σουρεαλιστική διάθεση. Διάρκεια έως 30/8.
  • Συνεχίζεται στο Μέγαρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, η αναδρομική έκθεση «Λάζαρος Λαμέρας: αφηγήσεις του μοντερνισμού στην Ελλάδα». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που αφιερώθηκε ποτέ στον Λαμέρα, με έργα που προέρχονται από τη συλλογή της οικογένειας του γλύπτη και από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει εκτός από το γνωστό έργο του 1948 η «Πεντέλη σε έκσταση», το οποίο αποτελεί σταθμό στην ιστορία του ελληνικού μοντερνισμού, και άλλα σημαντικά γλυπτά, ανάμεσα στα οποία η «Δίκη», μια σύνθεση που απασχόλησε τον γλύπτη από το 1965 μέχρι περίπου το 1980 και η οποία εκτίθεται για πρώτη φορά. Επιμελητής έκθεσης: Κωνσταντίνος Ιωαννίδης. Διάρκεια έως 13/10.
Ο «Ερωτόκριτος» εμπνέει

Στους «Δρόμους του Ερωτόκριτου» θα μας ταξιδέψει η μουσική παράσταση με το Γιώργη Ξυλούρη, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (9.30μ.μ.) στον Αϊ - Γιάννη Ερημίτη, στη Μαραθοκεφάλα Κολυμβαρίου Κρήτης. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο ομορφότερο ποίημα της Κρήτης, στο οποίο συμπράττουν ακόμη οι: Στέλιος Πετράκης (λύρα), Αχιλλέας Περσίδης (κιθάρες - λαούτο), Λάμπης Ξυλούρης (ούτι), Λάμπης Δουλγεράκης (κιθάρα). Στο πρώτο μέρος μαζί με τον Γ. Ξυλούρη, εμφανίζονται μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΤΟ ΡΟΔΟ» με αφήγηση, αλλά και δρώμενα πάνω στον «Ερωτόκριτο». Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς ο Γ. Ξυλούρης θα μας ταξιδέψει με τις μουσικές του σ' όλη την Κρήτη. Παράλληλα, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΤΟ ΡΟΔΟ» θα χορέψουν. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαραθοκεφάλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ